Monday, November 16, 2009

Bendi Tumis Berempah


Salam,
Bendi ni sayur kegemaran saya. Kalau ada jer resepi terbaru sayur bendi ni pasti hati teringin nak cuba. Resepi ni dah banyak kali ulang siaran sebenarnya, dulu tak de blog, malas la nak snap pic. Ni gara2 kak zila66 yg merepot kat dayang dia wat bendi tumis berudang ni, kite pun terliuq gak la.Lama dah x wat. Kali ni versi nak ngabihkan stok bendi yang hampir nk monopouse kat dlm esbok. Sedap ni makan ngan nasi panas2, ratah pun sodap. Tenkiu dyg utk resepi ni, kite kopipes resepi ya. 

Bahan-bahan :

  • 7 batang bendi (direndam bersama air garam, tuskan/keringkan dan dipotong menyerong)
  • 8 ekor udang basah (dibuang kulit)
  • 1/2 sudu besar serbuk kari daging (dijadikan pes)
  • 1/2 sk serbuk ketumbar
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • 2 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 sk air asam jawa (saya x boh - terlupa la)
  • garam dan sedikit gula
Cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi.
  2. Masukkan pes kari dan serbuk ketumbar. Kacau dan biarkan sampai pecah minyak.
  3. Masukkan udang, cili merah dan sedikit air.
  4. Masukkan garam, gula dan air asam jawa. Kacau hingga udang hampir masak.
  5. Masukkan bendi dan gaulkan sehingga masak.

8 comments:

Azmiezas said... Balas

Amboi..dah siap masak ka??..sedapnya tu pun sayur faveret kita gak tu...

dayang_jack said... Balas

bendi kte nk menepos ni. ari ni kene wat kari kepala ikan lak. heheh. thanks lina, teliuk nengok pic tu...

Chik Mi said... Balas

Amboi jiran ni ghajennya dia dk buh frame lgi gambaq2

lina_pg said... Balas

sayur peberet gak ke? sama la ngan kite..

lina_pg said... Balas

DJ> mmg best pun bendi berempah ni, alin dr menu2 biasa tuh..

lina_pg said... Balas

chik mi> bukan rajin bdk br belajar ni mcm2 nk menera hik3..

kak rosaliza said... Balas

salam dik, mesti rasa rangup kan sayur cam ni best la...

lina_pg said... Balas

kak rosaliza> rangup kak..krup krap gitu..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...