Sambal Tumis Udang

By LiNa_Pg - Tuesday, November 03, 2009


Salam,
Resepi asal sambal tumis sotong, tapi sebab xde sotong, tuko jadi sambal tumis udang resepi dyg jack, resepi ni bleh tgk kt myR..sori la cikgu x anto repot sebab dh mendurhaka hik3. Sedap nih, kalau tak caya kena la try wat sendiri, kepada yang berminat, bleh la mencuba..dyg kite kopi pes ya..  

Bahan-bahan ( 3-4 orang )
  • 5 ekor sotong XL (saya guna udang sdrhana 300g)
  • 1/2 labu bawang besar *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 2 biji bawang merah *
  • 4 sb cili kering kisar
  • 1/2 inci belacan bakar *
  • 2 sudu makan sos cili
  • 2 sudu makan jus limau kasturi/air asam jawa
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1/2 labu bawang besar (dimayang)
  • sedikit hirisan daun ketumbar - jika suka
  • garam dan gula - jika perlu

Cara-cara

  1. Rebus sotong separuh masak dan tuskan.
  2. Kisar bahan2 bertanda *.
  3. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali.Tumis bahan2 kisar dan cili kering hingga wangi dan pecah minyak.
  4. Masukkan sos tiram, sos cili, garam, gula dan sedikit air. Kacau rata2.
  5. Masukkan sotong, daun ketumbar, bawang besar dan jus limau kasturi/air asam jawa. Gaulkan sebati.
  6. Setelah masak, hidangkan.
  7. ***nak pedas lagi boleh tambah cili padi.

  • Share:

You Might Also Like

0 comments