Sotong Masak Kunyit

By LiNa_Pg - Friday, November 20, 2009


Salam,
Hari Jumaat penghulu segala hari, emm..hari ni tayang menu sotong lak. Resepinya sangat simple tapi rasa memang best..Anak2 pun suka hirup kuah sampai licin..Resepi ni skodeng kat dapur hasue. Sue minta izin C&P resepi kat sini ya:

Bahan-bahan ( 2-3 Orang )


  • 400g Sotong (saiz sederhana)-Buang kulit dan dakwat sahaja,potong jika suka.
  • 2 Tangkai cili merah* (boleh letak cili api jika suka pedas)
  • 2 Ulas Bawang Merah*
  • 1-2 Ulas Bawang Putih*
  • 1cm Halia*
  • 4 cm Kunyit Hidup*
  • 1/2 sudu kecil Belacan*
  • 1 Batang Serai (dititik)
  • 3-5 Keping Asam Gelugor(bergantung pd citarasa)
  • 1 Sudu garam,secubit gula,secubit perasa(semuanya bergantung pd citarasa masing2)
Cara-cara
 
1.Sotong dicuci bersih dan toskan airnya. Bahan2 bertanda * ditumbuk lumat.
 
2.Panaskan sedikit minyak,tumis bhn dah ditumbuk sehingga naik bau dan agak garing..Masukkan asam     gelugor dan serai.Kacau rata..
 
3.Kemudian,masukkan sotong dan kacau sehingga sebati..masukkan sedikit air dan semua bahan perasa..
 
4.Jangan masak terlalu lama. Padamkan api apabila semua bahan sudah sebati dan cukup rasa.. *untuk rasa lebih enak,letakkan daun kunyit yang dimayang halus..
 
5.Selamat Mencuba.. ^_^

  • Share:

You Might Also Like

2 comments

  1. Jalan2 carik nupnang terjumpa sotong plakk..tp awal lak dah ckp dah abis..huhu..sue makan mr potato jek laa kak..

    ReplyDelete
  2. hasue> xpe la dpt mkn mr.potato kira orait la tu hik3

    ReplyDelete