Saturday, October 31, 2009

Kek Lumut

 
Salam,
Minta maaf la banyak2 yea kawan2, hari ni lambat sket update blog, bkn pi jenjalan mana2 pun, tapi pagi tadi tak berapa sihat sket..kena selsema dan sakit tekak, malas tul nak masak..seb baik hubby tolong tapaukan heh..heh..petang ni dah sihat sket apalagi on jer la projek meng'kek'..
Sejak tengok kek lumut ni kat umah dayangjack, terus jatuh cinte..tak bleh jadi kena buat juga..Tapi kek lumut kite ni lain pesen sket kaler dia sebab guna pandan emulco, dayang guna pandan paste..cantek jer dyg nyer kek kan? maklum lah dia tu sifu kite ni amatur jer..
Saya wat setengah adunan jer, tapi cam tak cukup lak..kek ni sedap sangat tau..wangi jer bau, lembut, gebus dan moist, memang kena la ngan taste kami sekeluarga.



Ada sapa2 nak makan kek tak? sila angkat tangan..ada lagi sket..sapa cepat..jom makan..


Emm..kalau tak cukup, masih ada lagi ni..sila-sila jamu mata yea, jangan malu-malu..

Kepada yang berminat boleh lah mencuba resepi ni, dyg..minta izin kopipes yea..

Bahan-bahan untuk 1/2 adunan : loyang 7 " x 7 "
  • 1 cawan tepung gandum (diayak)
  • 1 cawan horlicks
  • 3/4 cawan gula halus
  • 250 g mentega
  • 4 biji telur A
  • pewarna hijau secukupnya (sy guna 1 sb pandan emulco brand nona + sedikit pewarna ijo)
  • 4 sudu besar seri kaya
  • 1/4 cawan susu pekat manis
  • 1 sk esen vanilla
Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
  2. Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
  3. Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
  4. Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
  6. Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
  7. Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
  8. Kukuskan selama 2jam 30minit. (tambah air panas jika hampir kering)



Thursday, October 29, 2009

Bendi Goreng Belacan


Salam,
Hari ni tayang menu sayur plak, asyik dessert jer. Bendi ni merupakan sayur kegemaran kami sekeluarga, tambah pulak yang jenis kacau goreng cenggini, krup..krap..krup..krap..licin satu pinggan main ratah jer. Tuan punya resepi ni ialah DJ, kenal tak? Ala..dayangjack.Kebanyakan resepi dayang ni sangat ringkas tapi cukup membuka selera..ada sapa-sapa yang nak joint tak? Jom makan..Sesiapa yang berminat boleh la mencuba resepi ni:
Bahan-bahan :

  • 7-8 batang bendi (direndam dgn air bergaram. Kemudian dibilas dan dipotong menyerong)
  • 2 biji bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 biji cili merah*
  • 1/2 inci belacan bakar*
  • 1 sudu makan sos tiram
Cara-cara : Tumbuk bahan2 bertanda*. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 tumbuk hingga terbit bau. Masukkan sos tiram dan kacau lagi. Akhir sekali masukkan bendi dan kacau sebati(30 saat). Padamkan api dan hidangkan.

**boleh tambah kicap/garam jika suka.

Wednesday, October 28, 2009

Puding Karamel Keledek

Salam,
Mula2 beli keledek ingat nak wat karipap, tapi malas lak nak ngelim, bukan malas sebenornya xreti uhuk..lama sangat bertangguh takut monopouse lak keledek, jadi amek keputusan try wat puding ni, tuan punya resepi ni ialah my sifu..dah tau la kan sapa..tentu la dayangjack. Tapi mendurhaka sket ngan resepi ni seb baik la menjadi..dyg wat dua versi kukus dan bakar, tapi saya wat versi kukus..mmg sedap tau..pastu karamel tu saya tuko ngan madu hu..hu..keje orang maless..suma nak senang..Dyg minta izin kopipes resepi kat sini yea:

Bahan-bahan : 
  • 200 gm keledek merah (direbus dan dikisar bersama sedikit air hingga menjadi puri)
  • 125 ml susu segar
  • 200 ml santan rendah lemak
  • 1/4 sdt serbuk kulit kayu manis
  • 1/2 sdt garam
  • 1/2 cawan gula perang lembut (soft brown sugar)
  • 3 biji telur gred C
  • 3 biji kuning telur gred C
  • 1 sdt esen vanilla
  • 3/4 cawan gula pasir
Cara-cara :

  1. Cairkan gula pasir hingga kekuningan dan tuangkan ke dalam loyang yang bersesuaian. Ketepikan.
  2. Didihkan santan, susu, puri keledek, serbuk kulit kayu manis dan garam di dlm periuk. Kacau perlahan. Setelah mendidih, tutupkan api.
  3. Putarkan semua telur dan gula perang (guna kelajuan minima shj) dan masukkan 1/2 dp santan yang tlh mendidih tadi. Putar lagi dgn high speed. Tuangkan ke dlm baki santan dan kacau sebati.Masukkan esen vanilla dan kacau lagi sehingga rata.
  4. Tuangkan ke atas gula tadi.
  5. Bakar selama 45-50 minit dgn suhu 180C secara 'bain marie' (letak loyang ini ke dlm dulang yg berisi air panas) - saya kukus selama 1jam api sederhana

Tuesday, October 27, 2009

Lemang Perantau


Salam,
Syawal dah pun berlalu tapi kemeriahan tetap terasa..cam jiwang jer bunyinya, sentimentel la konon. Kalau mukadimmah raya ni, menu nak tayang ada kena mengena ngan raya hik..hik..hik (gelak sopan ni).Lemang ni kite wat sendiri tau jangan ada yang mandai2 kata kite tempah lak..resepinya sangatlah senang, saya buat 1kilo beras pulut mmg sedap tau. Sesiapa yang berminat boleh la try raya haji nanti. Resepi asal 'Lemang Perantau US' honey87.


Yang ni lemang dok pose seksi aww..buka aurat gitu ahaks..Ada yang terliuq ker?ish..ish..x leh nak nolong la, sudah pinish yea..kalau nak gak kena wat sndri yea. Resepi kat bawah ni:

Bahan-bahan

  • 500g beras pulut
  • 400ml santan cair (bergantung kepada kepekatan santan, boleh letak 3/4 santan dan 1/4 air)
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu teh garam/ secukup rasa
  • daun pisang (utk mmbalut lemang) 
Cara-cara
  1. Panaskan periuk pengukus. Satukan kesemua bahan2 di dalam loyang
  2. Kukuskan selama 25-30 minit dengan api sederhana
  3. Bentukkan pulut seperti lemang/ bole guna botol air seperti dalam gambar. Pastikan pulut betul2 padat.
  4. Keluarkan pulut dari acuan (botol)
  5. Balutkan pulut dengan daun pisang. sapukan sedikit minyak di atas daun pisang sebelum membalut pulut. Pastikan daun pisang sudah dilayur terlebih dahulu
  6. Kukuskan semula selama 5 minit
  7. Biarkan sejuk seketika sebelum dipotong 
  8. Potonglah cantik2

Monday, October 26, 2009

Kek Lapis Bumi


Salam
Dah lama sangat projek kek lapis bumi ni tertangguh, ada saja resepi lain yang potong 'Q'.Mula2 tu plan nak wat masa open house, tapi tak berkesempatan...Akhirnya terlaksana jugak hajat nak wat kek ni..Ada 'story behind the scene' lak pasal kek ni.Betul-betul suspen tunggu hasilnya..apa taknya masa melapis lapisan kedua, terlapis masa dok lembik lagi..apa lagi bercampur la kaler tu...Tapi nasib baik tak tuang habis 1cawan, baru tuang siket jer.  Masa tu dah rasa frust sangat..Tapi bila dah siap, Alhamdulillah...menjadi...yang huru-hara kat tengah siket jer..still bleh coverline..Kek ni memang sedap, saya guna loyang 4segi 8x8 (2.5in) dapat 1 loyang penuh, memang puas hati. Terima kasih hasue untuk resepi ni. Meh layan gambo2 ni.




 Ada sesiapa nak kek tak? sila angkat tangan...ada lagi ni..



Yang ni dah siap potong, ambik sorang satu yea, jangan berebut suma dapat..kalau tak cukup, kena potong sendiri kat dapur. 


Kepada yang berminat boleh lah cuba resepi ni.Sue akak C & P yea.

Bahan-bahan ( 1 loyang 8"x8" )

  • 450g Mentega (sy guna golden churn)
  • 1 Gelas gula halus
  • 2 Gelas tepung gandum
  • 10 Biji telur
  • 1 Tin sederhana seri kaya
  • 1 Tin kecil susu pekat manis
  • 3/4 Cawan serbuk nescafe
  • 1 Sudu makan esen vanilla
  • Sedikit Pewarna Hijau dan Kuning

Cara-cara

  1. Pukul mentega dan gula halus sehingga kembang(putih).
  2. Masukkan telur satu-persatu..(sambil adunan masih dipukul dgn kelajuan sederhana)
  3. Masukkan esen vanila,seri kaya dan susu pekat manis dan diadun sekata..
  4. Setelah itu,masukkan pulak tepung gandum.. (pastikan tepung dah diaayak ye,kang x pasal2 ada bendasing jadik hiasan plak..hehe)
  5. Haa..bila adunan dah sebati,bahagikanlah kpd 3 bahagian.. (i)warnakan hijau (ii)warnakan kuning (iii)masukkan serbuk nescafe dan gaul rata,pastikan serbuknya betul2 sebati dlm adunan
  6. (Pastikan pengukus dah mendidih sebelum mula mengukus ye puan2) Ambil 1 cawan adunan hijau,kukus di dalam loyang yg sudah dioles mentega atau dilapik kertas minyak..kukus kejap je,jgn lama sgt sbb nanti lapisan mdh trtanggal. Tp pastikan la adunan dah tak cair dah ye..asal nampak msk ok la tu.
  7. Lepas tu ambil pulak 1 cawan gak adunan nescafe,kukus lagi. Diikuti adunan kuning. Then ulang lagi warna hijau,nescafe dan kuning sampai habis..
  8. Masak selama 1jam-1stgh jam selepas lapisan terakhir dikukus.
  9. Tips 1: Tutup loyang kek mgunakan aluminium foil semasa sdg mengukus utk mengelakkan air pengukus menitik di ats kek. Tips   2: Bubuh sedikit air suam utk mbancuh nescafe spy lbh sng diadun sebati Tips 3: Jgn mls nak melapis,sbb anda pasti berpuas hati bila bjaya membuatnya. :)

Sunday, October 25, 2009

Pameran Award


Salam,
Emm..cam pernah tengok jer semua award ni kan? Memang dah lama award ni tersimpan , hari ni baru la boleh gantung kat dinding 'rumah baru' ni. semua award ni diangkut dari rumah dayangjack. Award ni begitu istimewa sekali sebab ianya hasil kreativiti dyg sendiri. Memang cantik dan kemas sekali hasil kraf tangan dyg ni. Tenkiu so much..



Award ni plak untuk sesapa yang telah mencuba resepi 'Honey Prawn' resepi kegemaran dayang yg femes kt myR tuh


Rantai mutiara ni merupakan 'gift' dari dayang untuk semua follwer blog beliau, memang cantik sesuai sangat dengan 'Teratak Mutiara Kasih' ni..







Nasi Lemak



Salam semua,
Hari ni wat nasi lemak untuk bf merangkap lunch.Lama gak tak wat nasi lemak ..Ada yang lom makan lagi ker??? Meh la ada lagi ni..1set nasi lemak yang terhidang ni untuk sapa yea..ahem..ahem..Jom layan


Kalau tak cukup bleh tambah yea..ada banyak lagi ni, tapi kena layan diri la..

Saturday, October 24, 2009

Kek Coklat Kukus DJ


Salam,
Kek Coklat Kukus DJ ni sebenarnya kali kedua buat, first time wat masa open house, bukan setakat tak sempat nak snap pic, tak sempat nak merasa keenakan kek ni..Tapi xpe itu bermakna kek ni memang sedap sebab tu 'laku' he..he..he..Kek ni mmg wangi sbb menggunakan horliks, memang best..Ada sapa2 nak kek x? Ha..ni ada 3ketul yang terhidang spesel utk dayang, kak rosaliza & hasue..sila..sila..jgn malu2 wat cam rumah sndiri yea..
Resepi boleh tgk kat sini:

Bahan-bahan ( loyang 7 inci )

  • 125 gm / 1 cawan tepung gandum + 1/2 sk baking powder (diayak)
  • 1/3 cawan serbuk koko (diayak)
  • 1/3 cawan horlicks (diayak)
  • 4 biji telur gred AA
  • 225 gm mentega
  • 3/4 cawan gula kastor (dikisar halus spt gula ising)
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 sk esen vanilla

Cara-cara

  1. Sediakan pengukus. Didihkan air dgn api sederhana. Griskan loyang kek dan taburkan sedikit tepung (seelok2nya lapik dgn kertas minyak supaya mudah utk keluarkan kek)
  2. Putarkan mentega bersama gula hingga berkrim dan gebu (guna kelajuan maxima).
  3. Masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan. Masukkan susu pekat dan putar lagi.
  4. Sementara itu, satukan tepung bersama koko dan horlicks. Kemudian masukkan ke dalam adunan mentega sedikit demi sedikit sambil diputar.
  5. Akhir sekali masukkan esen vanilla. Sebatikan.
  6. Tuangkan ke dalam loyang kek dan tutup dgn kertas foil. Kukus selama 1 jam.
  7. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang.
  8. Boleh hiaskan dgn topping kesukaan masing2 jika suka (tak letak pun takpe sb kek ini sudah cukup manis dan moist)
  9. ***tepung gandum boleh digantikan dgn tepung naik sendiri

Puding Roti Marble

Salam,
Masih lg ngan menu dr 'gobok' yea kengkawan, puding ni saya wat masa open house last wk..wat dua adunan dan dua perisa.Stoberi kegemaran anak2 dan perisa coklat.Saya guna stoberi n coklat emulco. Suma dah tau kan tuan punya resepi ni..hana yg glamer tuh.. nun yg dok jauh di jepun..Hana minta izin kopipes resepi kat sini yea

RESEPI PUDING ROTI MARBLE
Bahan-bahan ( satu loyang )
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gram serbuk agar2 (sy gn agar2 10g)
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air (4cawan)
  • 2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)

Cara-cara

  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2 dan sebati hingga serbuk koko tidak berketul2!
  5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!

Friday, October 23, 2009

Kek Puding Karamel

Dah lama sangat berkenan ngan dessert ni, tp dengar pada nama pun dh kompius kek ke puding? emm..rupa2nya 2in1 mmg unik dan spesel tau resepi. Resepi lak nmpk pjg lebar jer..lagi la menggugat semangat nk menerai..cuba faham betul2 step by step..tak lah susah sgt...kredit to mem besar myR puan yani..mmg kreatif orgnya..Resepi bleh refer kat bawah yea (yani minta izin tempek kat sini yea)

Bahan-bahan ( 20cm )
  • Karamel
  • 60g gula
  • 1 sudu besar air
  • 2 sudu besar air
  • Puding
  • 4 biji telur
  • 500ml susu segar
  • 70g gula
  • sedikit esen vanila
  • Kek span
  • 70g tepung gandum
  • 60g gula halus
  • 2 biji telur
  • 20g mentega- dicairkan

Cara-cara

  1. Sapukan loyang dengan butter lembut. Panaskan oven ke 170 degree. Cairkan mentega dan ketepikan.
  2. Sediakan karamel Campurkan gula dengan 1 sudu air. Panaskan sehingga jadi warna perang. Kemudian tambah 2 sudu besar air lagi. Tutup api. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.
  3. Sediakan puding. Panaskan susu dan gula sehingga gula hancur dan padamkan api.
  4. Masukkan telur dan esen vanila ke dalam mangkuk. Pukul sedikit. Kemudian tuangkan susu panas tadi perlahan-lahan ke dalam mangkuk sambil dikacau. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.
  5. Tapiskan no.4 ke dalam loyang karamel tadi.
  6. Sediakan kek span. Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan separuh gula sehingga kembang.
  7. Pukul pula telur kuning dengan separuh gula lagi sehingga jadi bentuk krim.
  8. Campurkan kedua-dua adunan telur tadi. Pukul dengan perlahan-lahan sehingga sebati.
  9. Ayak tepung ke dalam no.8 Kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.
  10. Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati.
  11. Tuangkan adunan kek tadi ke dalam loyang puding tadi. Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak. (adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding.. so puding tu tak payah kukus or bakar dulu.)
  12. Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang.

Buncis Tumis Berudang

Asyik tayang lauk jer, kena lak makan sayur kan baru la seimbang...jom layan sayur buncis tumis berudang..resepi sapa???apa...dayangjack??ye..betul...
sayur ni main ratah pun sodap...abes sepiring..kite suka yg agak crunchy sket..baru la makan krup krap..gitu..

Bahan-bahan ( 1 hidangan )

  • 10 batang kacang buncis (dihiris)
  • 12 ekor udang basah (dibuang kulit)
  • 1/2 labu bawang besar (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 biji cili merah (dikisar)
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan sos cili
  • sedikit garam
  • bahan hirisan : cili merah dan cili benggala

Cara-cara

  1. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga kering.
  2. Masukkan udang dan sedikit air. Kacau. Kemudian masukkan sos tiram, sos cili dan sedikit garam. Kacau lagi. Akhir sekali masukkan cili merah dan cili benggala. Kacau hingga masak.

Honey Prawn

Salam,
Tayangan perdana ari ni ialah 'Honey Prawn'...suma dah tau kan tuan punya resepi yg cukup
femes kt myR tuh. Sapa lagi kalau bkn dayangjack, kite sndiri pon dh jadi 'astro' sebab selalu sangat wat siaran ulangan. Nak wat camana mmg best betul resepi ni..dah jadi resepi peberet kami skluarga..Meh layan gambo2 arkib ni....
Kepada yg blom mencuba, boleh lah try mmg berbaloi...
Jom tgk resepi kat bawah: (dyg minta halal yea kite kopipes ek)

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing)
  • 1 labu bawang besar*
  • 1 biji cili merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
  • 2-3 biji cili api (diketuk)
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan jus lemon (kalau xde, boleh guna jus limau kasturi, limau nipis atau jus oren)
  • sedikit daun ketumbar (dihiris)
  • 1/2 sudu besar kicap pekat

Cara-cara

  1. Kisar bahan2 bertanda *.
  2. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing.
  3. Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api dan daun ketumbar.
  4. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.
****boleh tambah sos tiram atau garam jika suka (terpulang pd citarasa sendiri)

Thursday, October 22, 2009

Sup Tulang Pedas Masam

Salam,
Buat sementara waktu ni layan dulu la gambo2 dr 'arkib negara' memandangkan tuan umah still learning stage alam blogger ni ahaks..Tayangan amal yg pertama jeng..jeng..Sup Tulang Pedas Masam..resepi my sifu, sapa lagi kalau bukan dayangjack yg mmg pakar dlm bidang masakan ni.Sup ni pon xtau dh berapa kali wat siaran ulangan..Jom layan...
Dayang minta izin kopipes resepi yea..

Bahan-bahan
  • 1 kilo tulang lembu
  • 1 sudu makan perencah sup
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 biji buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 6-7 biji cili padi (diketuk)
  • 2 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 sdt lada hitam (ditumbuk)
  • 5 sudu makan jus limau nipis
  • garam dan gula secukupnya
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • bawang goreng
  • daun sup/daun bawang
  • air secukupnya



klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...