Monday, August 23, 2010

Sup Kentang Berkrim

Salam...
Sup Kentang ni menu gandingan ngan grill salmon..ya la bulan pose ni diet kena seimbang..protein dr ikan salmon yg kaya dgn Omega3, pastu karbon hidrat ganti nasi dari kentang..ha barulah balance..Tak sangka lak anak2 suka sup ni..sebenornya depa tak perasan saya dah masukkan sayur dalam sup tu..tapi bila blend halus...licin satu mangkuk depa makan..si kakak siap bertambah lagi...
Resepi ni saya tgk kat Chef Celebrity Ideal yg ditayang kat TV3.
 Nampak simple tapi sedap..rasa cukup mabeles..

BAHAN-BAHAN
  • 2 biji kentang ( kupas kulit & potong kiub )
  • 2-3 batang celeri ( potong kecil )
  • 1 labu bawang besar kuning ( potong bulat )
  • 4-5 ulang Bawang putih ( cincang kasar 
  • 1sudu kecil Serbuk kari daging 
  • Sedikit Oregano atau bayleaf ( xboh pun xpe )
  • 1 sudu besar mentega 
  • Garam dan lada sulah secukup rasa
  • 1 tin susu sejat
CARA PENYEDIAAN: 
  1. Rebus kentang dan batang celeri dengan sedikit air.Jika ada herba msukkan skali. (Sy guna serbuk Oregano jerr )
  2. Dalam kuali berasingan, tumiskan bwg besar dan bawang putih dgn mentega hingga layu. Jgn terlalu lama..kemudian masukkan ke dalam periuk rebusan kentang tadi 
  3. Tambah 1 sudu serbuk kari daging, garam dan lada putih. 
  4. Apabila kentang sudah empuk, tutup api. Masukkan bahan rebusan (tanpa air itu) ke dalam blender.Blend sampai hancur 
  5. Masukkan satu tin susu sejat ke dalam blender dan blend kentang itu sampai halus.Dah siap
    *** Note :Sup ni lebih sedap jika dipanaskan sekali lagi sebelum menghidang ***

    2 comments:

    Anna Da Lady said... Balas

    nice recipe.hehe..samapai kids pun tak sedar ada sayur ye?good, good...

    lina_pg said... Balas

    anna> tu la pasal..anak2 pun xsedo dah termakan sayur2 tu suma hik3

    klik2 my nuff

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...