Thursday, November 11, 2010

Cucur Nasi Ikan Bilis

salam suma . . .
Dah boring ek tengok mentadak tuh dah berapa dok bertenggek kat situ. Ari ni adalah n3 sket..sebenornya buat ari Ahad lepas tp tak sempat nak update. Memang sedap cucuq ni tp bila goreng terrrgaring sket, kaler jadi gelap la plak...Resepi amek umah yatie . Minta izin C & P ya:
 Bahan-Bahan
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 biji bwg putih
  • 1/2 cwn ikan bilis
  • 2 1/2 cwn tepung gandum ( sy gn 3cawan)
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (xboh tadak stok)
  • Daun sup/bawang (xboh tadak stok)
  • sedikit garam ( sy gn 1 kiub ikan bilis )
  • Minyak untuk mengoreng
  • sedikit serbuk kunyit ( sy tambah )
Cara Membuatnya
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. Selamat Mencuba...
 sy punya xlawa cam yatie la..

14 comments:

Yatie said... Balas

Salam Lina,
Tak kisahlah gelap sikit..lagi garing, yg penting rasanya..sedapkan, thanks sudi mencuba resepi yg biasa2 je ni....

Chik Mimi said... Balas

wah lina pun dah ade cucuq nasi

izahdaut said... Balas

nak cucur sikit dri air tangn kak linaaa

mamaaerish@eb said... Balas

eb suker... sdp.... balik nk wat la... ;p

topjer said... Balas

wahhhhhhh,,,, sedapnya..

lina_pg said... Balas

yatie> betul betul betul..janji sedap kan?mkn panas2 lg sedap.TQ ya sharing this rcp

lina_pg said... Balas

chik mimi> tu la tgk sana sini wat cucuq ni, dh la senang sedap plak tu..

lina_pg said... Balas

izah> kena minta umah yatie la cucur ni,mesti lagi best klau ngan tuan tanah kan hik3

lina_pg said... Balas

eb> sedap cucur ni, cubalah..

lina_pg said... Balas

topjer> memang sedap..

moklong said... Balas

dh ramai yg mcuba resepi nih... nnt giliran saya plk kak.

lina_pg said... Balas

ina> cuba lah seantero maya dh cuba neh..mmg sedap

fasha said... Balas

waa,nak cuba jugak la.nampak sedap tue ! :D

fatIn nanAd said... Balas

waahh menarik~~ xpnah rasa pon.. t saya nk cube la kat umah ! hee :)

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...