Wednesday, July 28, 2010

Lahirnya Seorang Puteri . . .

Salam suma kengkawan....pekaba?lama tak bersiaran...rindulah kat kawan2 suma...Terima kasih kepada pengunjung2 teratak saya ni, dan kepada yang meninggalkan jejak & msg..suma dah saya baca, nnt aka di balas satu persatu...InsyaAllah saya akan membalas kunjungan kawan2 nnt. Seperti yg dah maklum, saya dah selamat melahirkan seorang baby girl pada 22hbJulai. Tepat kol 12am, berat 2.85kg Baby ni tak sabar2 nak melihat dunia, lahir awal 16hari dari tarikh jangkaan.Alhamdulillah kami sihat...tapi baby 'kuning'sket..kena ulang alik tiap2 ari pi spital...sebab tu la tak sempat nak hapdet blog.Sori la gambo tak cntk snap ngan hp jer..nnt saya akan upload gambo2 lain..bila free..
Ni la dia Wan Nurkhalisha Maisarah...

Monday, July 19, 2010

Ayaq Nyoq & Kerang Bakaq

Salam ceria di ptg Isnin, pekaba suma? Lama tak bersiaran..tima kasih pd kwn2 yg sudi berkunjung walaupun tadak n3 baru..sesungguhnya kunjungan kalian amat dihargai..
Dah tadak menda nak tayang..tayang ayaq nyoq pun jadi la..meh la sapa2 nak joint..kak rosaliza msti nk joint tu..sori la gambo xlawa snap ngan hp jer uhuks
Untuk ibu2 mengandung mmg bagus minum ayaq nyoq ni...
Jom makan kerang plak utk tambah darah..kak rosa jom la..

Wednesday, July 14, 2010

Nasi Kukus & Ayam Goreng Berempah

Salam,
Tetiba angin rajin nak mengukus nasi lak..ingatkan susah nak wat nasi kukus ni, rupanya senang jer..so meng'google' la sana sini cari resepi..hasilnya mmg puas hati..nasi kukus ni mmg sedap dan cantik..

Resepi kak hanieliza
Bahan
2 cawan beras panjang AAA (sy gn beras siam)
2 cawan air ( sy masuk air sama paras dgn beras )

Cara
1. Basuh beras dan rendamkan beberapa jam
2. Masukkan beras dan air dalam loyang dan kukus sehingga naik wap dan nasi masak (20-25min) 


AYAM GORENG BEREMPAH 

Nasi kukus mmg sedap dimakan dgn ayam goreng berempah
Bahan-Bahan :
  • 8 ketul ayam ( perasakan garam kunyit)
  • 3 ulas bawang merah ( dikisar )
  • 4 ulas bawang putih ( dikisar )
  • 1cm halia ( dikisar )
  • 3batang serai ( dikisar )
  • 1 sudu makan serbuk kari daging
  • 1/2 sudu kecil jintan manis
  • 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
 Cara - Cara :
  1. Gaulkan semua bahan, perap selama beberapa jam.
  2. Goreng hingga masak. Guna api sederhana ayam perap senang hangus..

Monday, July 12, 2010

Karot Susu

Salam,
Karot susu ni wat beberapa hari yg lepas, camana leh termiss n3 lak...tak tau la nape rupa karot susu ni agak pucat sket...hmm..anak2 tak suke..cam sayur depa kata..mcm2 la budak2 ni..
Karot susu ni sy blend karot campur susu,air dan ais..tu jerr..

Sunday, July 11, 2010

Cucuq Manis

Salam,
Minum petang ni simple jer, wat cucuq manis..anak2 kata sedap..resepi main campak2 je..rasa lebih kurang cam pak tongko..Meh la layan gambo ni.Tadi masa wat saya agak2 ajer tp basic resepi cam kat bawah ni :-

BAHAN-BAHAN :
  • Tepung gandum (11/2-2 cwan)
  • 1 sudu kecil yis
  • 2-3 sudu makan gula
  • Air suam ( 1gelas)
  • Sedikit garam
  • Minyak
CARA-CARA:
  1. Satukan gandum dengan yis. 
  2. Satukan air suam, gula dan garam. Kacau hingga larut
  3. Tuangkan ke atas gandum. gaul dengan sudu. Uli hingga jadi doh.Tambah tepung jika perlu.
  4. Rehatkan doh selama 20 minit.
  5. Bentuk bulat2 dan goreng dlm myk yg panas hingga perang (api sederhana)

Macam2 bentuk ada..bulat..lonjong sket..hentam je la..sedap ni mkn panas2..



Pasta Goreng - Bowties

Salam ceria di pagi Ahad...pekaba suma? hari ni bf ngan pasta goreng, ni si Nisa la yg pilih bowties...cantik katanya cam reben...bf awal sket ari ni sbb adik bongsu kite nak berangkat ke unimap...pagi2 lagi dah bertolak...berbalik pada pasta ni..sy lebih prefer..macaroni la..yg ni lain sket rasanya..tapi anak2 tetap kata sedap..entah la tekak budak2 ni dah mmg peberet depa..suma sedap la..Gambo pun snap yg dlm pinggan ajer..
Resepi cam biasa jer..sama la yg korang wat tuh..

Friday, July 9, 2010

Award Dari Egieazira

Salam,
Pekaba suma? Byk hari tak bersiaran, award ni pun dah lama dapat tapi tak sempat nak gantung...award ni datangnya dari egieazira , blogger yang masih hijau lagik hik3...tenkiu ya dik..bagi award ni kat akak..cam biasa la..amek award jerr..tag2 segala bagai tuh x amek huhuhu..ngelat tul..
Blog akak ni biase2 jer..xde la best mana pun...

Monday, July 5, 2010

Ayam Masak Kapitan

Salam..
Pekaba suma? sebenornya ni menu ptg kemarin tp xleh nk post n3 sbb tenet ada problem..Walaupun rupa ayam masak kapitan ni tak berapa senonoh jer, tapi rasanya memang sedap...entah nape bila snap pic..semacam jerr..nmpk tulang2 ajer..pepon layan je la...resepi ni cedok dr umah DJ, kite C&P resepi ya :

AYAM MASAK KAPITAN
Sumber: Babybatriesyia

Bahan Kisar
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 6- 7 biji Cili Merah
  • Sedikit lengkuas (DJ guna 1 inci) - sy xboh xde stok
  • Sedikit Serbuk Kunyit
  • Stgh cm halia ( sy tambah )
  • 1 batang serai ( sy tambah )
Semua bahan di atas dikisar kecuali serbuk kunyit.

Bahan A
  • Ayam dipotong ikut suka (DJ guna 1/2 ekor ayam)
  • 200 ml santan
  • 50 ml susu cair
  • 4 sudu besar air asam limau nipis (DJ guna air asam jawa je)
  • garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
Tumis bahan kisar & serbuk kunyit hingga naik bau. Masukkan ayam dan gaul, biar hingga ayam empuk. Kemudian masukkan santan dan susu cair. Biarkan hingga mendidih. Masukkan garam, gula dan air asam limau tadi. Kacau sentiasa. Angkat dan hidangkan.

Sunday, July 4, 2010

Pancake...Lagi

Salam
Dah tengahari baru bleh tayang menu bf ari ni..mmg agak lambat nak siapkan pancake ni..anak2 pun tak sabar nak makan...kali ni wat xlah ternipis sangat cam pestaim wat aritu..tq utk kaknor ganu n hana utk tips2 yg diberikan..tapi kali ni saya agak malas nak cairkan butter, jadi sy tuko ngan olive oil jer..saya C&P dr umah DJ resepi bleh tengok kat SINI

Resepi Pancake (Chef Hajar)  
Bahan-Bahan:
3 sudu besar butter-dicairkan 
1 biji telur 
1 cawan tepung naik sendiri 
1 sudu teh baking powder 
1 sudu besar gula 
1 cawan susu segar ( tuko ngan susu cair ) 
1 sudu besar jus lemon - (x letak pun ) 
secubit garam ( terlupa nk boh )

Cara-Cara :
1. Campurkan semua bahan, guna blender...blend sebati
2. Biarkan adunan selama 10 minit
3. Tuangkan sesenduk adunan dlm kuali non stick yg tlh panas
4. Balikkan adunan bila nampak permukaannya berbuih (tggu hgga prmukaan xcair baru t'blikkan)
5. Biarkan seketika, bolehlah diangkat
Makan 2keping pun dah kenyang..

Saturday, July 3, 2010

Jom Minum Petang

Salam ceria di petang Sabtu, minum petang yg agak lewat sebenarnya..tadi lunch pun dkt kol 3pm..masih kenyang la..rasa malas lak nk wat pe2 untuk minum ptg..tgk dlm esbok ada plak menda alah ni..ntah apa ke mendanya...saya panggil salad roll jerr..hmm..beli yg frozen kat supermarket pastu goreng jerr..jgn ada yg minta resepi sudah la..mmg kompom tak tau..
sedap gak..kat dlm ada isi ketam, sosej dan mayonis..bdk2 mmg suka la..
Jom makan..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...