Tuesday, May 17, 2011

Sotong Sambal Serai Harum

Sambal sutun ni adaptasi dari udang sambal serai harum hasil sekodeng dapur DJ, tapi saya tuko ngan sutun, derhaka serba sikit walaupun tanpa niat ahaks..Tapi xtau la nape lain plak hasil kejadiannya.Mayb sebab derhaka kot..pepon hasilnya tetap sedap..Tq yag DJ

RESEPI SOTONG SERAI HARUM
Sharing: linapg.blogspot.com

Bahan-bahan :
  • 1/2 kg udang segar (sy gn sutun)
  • 4-5 sudu besar cili kering kisar
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 3 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 batang serai (dikisar)
  • 1 cm halia (dikisar)
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 batang serai (diketuk)
  • bunga kantan (dihiris halus) 
  • daun kesum (sy xboh)
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 keping asam gelugur
  • 2 biji tomato (dibelah 4)xboh
 Cara-cara :
  1. Tumis bahan2 kisar, cili kisar serta serai hingga pecah minyak.
  2. Masukkan daun kesum, bunga kantan, daun limau purut dan sedikit air. Kacau hingga mendidih.
  3. Kemudian masukkan udang, garam, gula dan asam gelugur. 
  4. Akhir sekali masukkan tomato. Masak hingga kuahnya pekat. 
Note: sotong tu saya rebus sekejap.Masukkan sotong dlm periuk buka api (JANGAN LETAK AIR TAU)jus sutun akan kuar dan menyerap masuk kembali ke dalam sotong

8 comments:

Kak Rosaliza said... Balas

Assalam..harum sampai ke dapur akk sambal sutun ni..ada telur tak sutun tu...akk nak yang bertelur hehhe

AZLINA said... Balas

Assalamualaikum Lina...betui3 mmg harum sutun tu, i like sutun...tmbh yg gemuk2 & bnyk telur dlmnye tuu. tengok bhn2 mcm best je ni, boleh masuk list..Thanks yea sudi bg kata2 semangat kat akak td... :)

lina_pg said... Balas

kak rosa> wslm..mmg best aroma sutun ni..ada ala2 asam pedas n tomyam gitew..unik

lina_pg said... Balas

azlina> wslm..mmg besh kan kalau dpt sutun yg ada teluq..best tau sutun harum ni

welcome dear..no problem

wachak said... Balas

As salam Kak Lina.

uii sedapnyer tengok sotong tu tapi skrg ni nk ngunyah pun x lalu. Tengah sakit gigi ngan gusi bengkak ... ish33

lina_pg said... Balas

wachak> wslm wa..alahai siannya sakit gigi la plak.Kalau camtu xleh mkn sutun sbb xleh gigit.Meh kaklina tapau moi Maisarah semangkuku beso..Maisarah kata dap2 taw kih3

Naz said... Balas

Assallamualaikum kak Lina..

Sotong mmg kegemaran Naz tp tak leh makan hari2..Nanti tinggi lak kandungan kolesterol dlm darah heheheee.. Nak makan sotong kat umah akaklah.. Wanginyeeeee...

lina_pg said... Balas

naz> wslm,betul2 sutun xleh mkn selalu kolestrol tggi woo..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...