Saturday, November 12, 2011

Autumn in Beijing - Day 3 Great Wall of China

Tembok Besar China merupakan salah satu keajaiban dunia.Hati cukup seronok untuk mendakinya.Bagi sesiapa yang melancong ke China/Beijing tidak lengkap sekiranya tidak mendaki Tembok Besar ini.Great Wall of China dibina di atas puncak gunung dan juga lereng2 gunung.Ianya dibina untuk mengesan pencerobohan musuh di bahagiann utara.Bila mana ada musuh datang, pengawal/askar akan menyala api jika serangan pada waktu malam.Sekiranya serangan di siang hari, asap adalah isyarat.Apabila maharaja yang berada di Kota larangan melihat asap/api, maka pasukan tentera akan di hantar untuk membero bantuan.Gitulah serba sedikit stori pasal tembok Besar ni.Jom kite layan picas lak
 bergambar bersama rombongan cik kiah sebelum memulakan pendakian
 great wall kat gunung paling jauh tuh..pic dr bas
 pokok kelihatan perang/kuning picas musim luruh..



 padlock ni adalah melambangkan cinta sejati..selagi mangga ni terkunci di great wall, rumah tangga pasangan tersebut akan kekal bahagia.Begitulah kepercayaan masyarakat tempatan
 saujana mata memandang..sayup kelihatan itu juga adalah tembok besar..tapi dari pintu berlainan
 kecik jer nmpk yg dok kat bawah sana..alla &azmi

 pose duduk2 lak sbb lenguh kaki dah hahaha

7 comments:

EmbunRosaliza said... Balas

Tembok besar china adalah tmpt yang apling pelancong teruja nak pergi, yalahkan benda2 yang ajaib, jauh pemikiran org china2 dulu2, sanggup buat tembok . heheh kena kerahan tenaga gak tu hahah.

suka tgk keindahan pemadangan di sekitar tembok besar tu, mau lenguh rasanya kaki, akk tgk pun lenguh rasa mata ni..jauh n panjang kan, lebih jauh dari akk KL - Klate dan Klate - KL kan

lina_pg said... Balas

kak rosa> mmg saujana mata memandang..xtau ke mana ujungnya..melingkari sepanjang pergunungan tuh.Rasanya jarak sejauh 7000km (kalau tak silap).
Bukan lenguh kaki utk mendaki tp sukar utk mendaki sbb anak tgga terlalu tggi dan kecil.Tambah ssh sbb dukung si kecil Maisarah ni..Panjat setakat yang mampu jerr

ayunalisa said... Balas

assalam..china...ngn tembok besarnya..kalau p sana..tak sudah kalau tak ke sana..ade org daki sampai paling atas tak? kna wat pecah rekod dunia ni pasni...

lina_pg said... Balas

ayu> wslm..kalau group kakna aritu,smpai level 1 je kot sbb dapat 'pin',kalau smpai level 2 dapat cam pingat gitu..

Acik Erna said... Balas

assalam lina..kalau acik tak mampu la nak daki..tak daya dah..banyak tangga tu..
kalau lina sambil mendokong anak..dapat naik tinggi jugak..memang kuat tu..

lina_pg said... Balas

acik erna> wslm acik, mmg training semata2 nk daki tembok besar china ni..punya semangat..tp xleh naik tggi sgt sbb tgga terlalu curam

♥♥azatiesayang ♥♥ said... Balas

salam Lina..bestnya g melancong sekluarga.!!

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...