Sunday, November 13, 2011

Autumn in Beijing - Day 4 Fresh Water Pearl

Selepas menghirup udara segar di sekitar Summer Palace yang dikelilingi Tasik Kunming, kami di bawa ke Pusat Jualan Fresh Water Pearl.Sangat teruja bila di tunjuk camana nak keluarkan mutiara dari tiram air tawar ni.Ingatkan sebijik jer mutiara kat dalam tiram tuh, rupanya banyakkk sangat.Kalau tiram laut hanya sebijik mutiara utk satu tiram.Dan satu lagi fresh water osyter ni tak boleh di makan ya.Kalau nak makan tiram cari yang kat laut nun. Jom layan picas..
 banyakkan mutiara kat dalam tiram ni, kalau tak silap 28biji suma..kalau mutiara sekecil ni hanya dijadikan kosmetik.Tak sesuai dijadikan perhiasan sbb size terlalu kecil dan belum matang.
 mutiara dalam tiram ni, kami boleh amek 2biji sorang.Simpan je lah wat kenangan hehehe
 rasa cam nak kutip jer suma mutiara tuh..
 
 mama dok jamu mata ngan pearl..maisarah dok ngan ayak chik sat hehehe. Si kecil ni selalu menjadi tumpuan org tempatan sbb kat China ni cam tadak budak kecik gitu..maklumlah satu family sorang anak jerr
shop'g tak hengatt dah hehehe

16 comments:

EmbunRosaliza said... Balas

Wah bestnya kalo dapat sekor tiram tu heheh kat dlm tu dh ada 28 biji. cantik mesti teruja tgkkan, itu salah satu impian akk nak tgk, selalu dok harap jumpa mutiara dlm kerang heheh

ezzyra said... Balas

salam...
byknya mutiara dlm tiram...ingat ada 1 je...black pearl xde ke?heee

Acik Erna said... Balas

Assalam lina..maisarah bagi peluang kat ibu dia..shopping banyak2 .

che mid said... Balas

Salam, nape tiram tu tak boleh dimakan ek.. takut tertelan mutiara ke.. hi hi

Ida,Japan said... Balas

bestnyer jln2 kt sana...belum pernah lg tgk mutiara kt dlm tiram ni..tgk yg dh buat accesorry/sebiji2 jer

Ros said... Balas

salam Lina,
Amboi banyaknya mutiara kat dalam tiram tu..tak pernah lagi tengok,setahu Kak ros la,satu tiram,satu mutiara.

hani@debumelukut said... Balas

mutiara kat beijing...hmmm,teringat masa kena tipu kat tembok besar tu..beli scarf, balik msia tgok scarf dah di ganti dgn yg rosak..silap kami tak check betul2 ..

lina_pg said... Balas

kak rosa> Tiram yg dibuat 'demo'tuh berusia 5tahun dan masih kecil lagi.Mmg byk mutiara kat dalam tuh tp size kocik bonar hhuhu..comey2 jerr

lina_pg said... Balas

Ezzyra> Mmg byk pearl kat dalam tuh.Black Pearl amat susah nak dapat sbb tuh spesel sket..I likee..sbb tu beli Perla's Negras (Mutiara itam)comey kan?

lina_pg said... Balas

acik erna> Maisarah tuh mmg sporting abes hehehe

lina_pg said... Balas

che mid> kalau tak silap sbb tiram air tawar ni kandungan toksid amat tggi.Kalau nk mkn tiram kena cari yg laut

lina_pg said... Balas

Ida Japan> Tu la pasal..saya pun teruja gak tengok demo tuh..selalu dok tgk yg dah siap jadi aksesori dah

lina_pg said... Balas

Ros> wslm..kalau tiram laut mmg ada sebiji/2biji jer satu tiram tp spesis fresh water ni mmg byk mutiara kat dalam

lina_pg said... Balas

Hani> mmg betul tu, kalau shop'g kat Beijing ni kena berhati2.Kalau tak check betul2 mmg terkenalah jawabnya.

Naz / Nadz COSK said... Balas

Assallamualaikum kak Lina..
Wahhhh!!! bnyknya mutiara dalam satu tiram tu...Boleh amik 2 biji seorang.. Ermmm..boleh buat macam2 tu kak..Buat utk Maisarah lah nanti..

lina_pg said... Balas

Naz> wslm..kecik jerr mutiara tuh..bleh nak ikat wat subang maisarah hehehe

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...