Tuesday, November 1, 2011

Autumn in Beijing - Day 1

Assalamualaikum...
Apa khabar suma?Lama puan blog tak bersiaran, umah pun dah berhabuk, bersawang bagai.Terima kasih kepada semua yang tetap sudi berkunjung ke TMK walaupun puan umah tadak.Jutaan terima kasih kepada kawan2 yang sudi mendoakan kami.Alhamdulillah segalanya berjalan lancar.Si kecil juga sangat baik semasa berada di sana.Kesihatan kami juga Alhamdulillah...cuma hari terakhir sangat sejuk, berkabus dan berangin menyebabkan mama maisarah yang terkena selsema.Si kecil ni memang kuat antibodinya.Dia sihat Alhamdulillah...
Penerbangan kami dari dari KL jam 8.30am.Seawal jam 5.30am kami sudah pun tercongok di LCCT.Seetelah selesai cek in..lama gak lah dok melangut sementara nak terbang.Penerbangan mengambil masa selama 6jam 10min.Kami tiba di airport Tianjin lebih kurang pukul 2.40pm.Lam tuh lam flight naik kematu montot hehehe.Boring tuh toksah citer arrr..sekali sekala si kecil mengalunkan irama.Tapi jap jerr.Boring sangat kot..
Selesai cek imegresen dan luggage suma dekat pukul 4pm.Tak banyak aktiviti yang boleh dibuat di hari pertama.Jam di Beijing sama ngan Mesia.Tapi pukul 5.30pm dah malam kat sana.Musim luruh waktu siang sangat pendek.Panjang lebar karangan hari ni.kemaruk lama tak n3 hehehe.Jom lah layan picas yang sempat kami rakam di hari pertama ni utk kenangan kami sekeluraga.
 turun flight terus posing, imegresen lom setel lagik ni hehehe
 kakak pose berbackground kapal terbang apa ntah..
 Tianjin International airport..tulisana cina lak kat atas tuh
 Bila kura jerr pipi terus disapa angin yang sejuk menggigit tulang sum-sum..suhu time ni hanya 17'C sahaja.Tapi cukup sejuk bagi haku yg kering ni huhuh. Ni foto delegasi hak3..ahli rombongan cik kiah
 pose sat ngan kete org..wakaka
 ni lak picas yang dirakam dalam bas..main klik klak jerr.Ada Tesco gak kat Beijing ni
 Tianjin bank
 Beijing/China Flyer, sama yang kat Singapore tuh..tapi yang ni paling tinggi di dunia wat masa ni
 Dari epot Tianjin kami singgah sat kat Food Street dan Culture Shop..sekadar menjamu mata
 memang sejuk giler..suma pakat pakai2 sarung tangan
 ekceli ada batu tanda kat belakang kitaorang tapi dah terlindung ngan manusia yang ngah syok posing wakaka
 ntah menda apa ni..singa ke apa..pose jelah..



 si kecil ni pantang tengok tempat lapang,mesti nak lari2..
 eksen xmo mama dukung..
 yes..berjaya lolos..

Terminal Bullet Train.Kami naik bullet train untuk ke Beijing.
 sementara guide beli tiket train, sempat gak kami pose dalam kedinginan huhuhu
 kawasan lapang lagi..dak kecik sebuk nak main dah...
 tiket train kami kol 6pm..jom lepak2 dulu sambil tggu train
 Train dah sampai..jom naik train..agaknya apa yang Maisarah pikir tuh..
 ho..ho..ho..nak gigit kusyen rupanya..
Bullet train merupakan kereta api terlaju di dunia..kelajuan boleh mencecah 300km/j.Kelajuan train yang kami naik 277km/j
 Perjalanan dari Tianjin ke Beijing menaiki Bullet Train memakan masa selama setengah jam sahaja berbanding dengan bas yg memakan masa selama 2-3jam, bergantung kpd keadaan trafik
 pose lagi kat Terminal beijing.
maisarah yang mesra rakyat ngan kakak2 ni hehehe.
Selepas tiba di Beijing kami dinner di restoran muslim yg femes kat sini.Tapi sayang picas makan2 tak sempat nak snap sebab kami suma dah kebulur.bayangkan hanya makan nasi pukul 10am dalam flight, malam baru jumpa makanan huhuhu..Pas makan kami check in di Tai Shun Business Hotel yang bertaraf 4*.bintang aje yang banyak tapi receiptionist haram xtau speaking hampes tul..Bilik agak besar dan selesa..masuk jer bilik terus Zzzzzz..letih beb...esok kita ke Tian Aimen Square pula ya...

20 comments:

ezzyra said... Balas

sonotnya depa...baby comel je..hehe

Liza said... Balas

bestnya akak dah sampai China...bila la liza nk g jugak?

che mid said... Balas

Comelnya Maisarah tu.. dah macam anak cina..esok nak tienamen square nak buat apa.. demo?

lina_pg said... Balas

Ezzyra> Besttt rugi adik tak ikut..tp sejuk giler kat sana huhuhu

Liza> Alhamdulillah..Liza utk ke China tak la mahal sgt sbb currentcy depa rendah dari RM

She mid> hehehe..dak tecik tu mmg lasak..Tian AiMen square tu cam datarn Merdeka..tp punyalha ramai org kat situ..tunggu nx n3 ya

Chik Mimi said... Balas

Alhamdulillah dah selamat kembali,
banyak shopping?kawan akak p shopping sakan

lina_pg said... Balas

chik mimi> Alhamdulillah dah selamat sumanya.Shop'g tak byk sgt..ada lah beli sket2 sbgai kenangan

ezzyra said... Balas

xde duit...cmne nk g...huhu

ayunalisa said... Balas

wah2..besh2..tomei dak tecik tu... :)

EmbunRosaliza said... Balas

Assalam...alala tomei2nya dak maisara dalam kepink2 gitu. Syok tgk pic2 tu, mesti kepenatan lagi ni

Zaliedana said... Balas

Assalam kak lina,uiii dah blk bercuti eks..Bestnyer g china..TEMBOK BESAR P JUGA EKS KAK..mESTI BYK SHOPING KAN..

Nieza said... Balas

alhamdulillah ...dah selamat sampai dah kak...best tu saya lum sampai ke china lagi.

memang sejuk dah sekrng ni kat sini pun dah nak masuk musim sejuk masa siang pendek...kul 4 lbh dah maghrib dan gelap...subuh pun lambat..kul 8-9am masih gelap lagi.

AZLINA said... Balas

Assalamualaikum Lina..owhhhh jauhnye sampai ke China rupanyee, seronoknya akak tengok gambo2 tu smua. Tunggu citer day 2 pulak, mesti lg best nie.. :)

nuwairani ismail said... Balas

tak puas tengok gmbr org berjalan jauh ni...dah sampai ke negara china pon..uplod la lagi kak...mane la tau rezeki kite pulak nak gi sana..hehhe

Naz / Nadz COSK said... Balas

Assallamualaikum kakLina..
Tgh sejuk ker kat sana tu kak. Ala tomeinya maisarah dgn baju sejuk dia.. Emaknya pun come lote jer.. Best yer kak jalan2 di sana.

hani@debumelukut said... Balas

jeles laaa...tgok org pergi sana sini ni..hehehe...

lina_pg said... Balas

Ezzyra> best dik..tu la time kije dulu duit kn guna utk lesen.Xpe nnt lenkali kite g tmpt lain lak

ayu> Dak tecik menten 'ayu' jerr ateh..kedek2 sana kedek sini hehehe

lina_pg said... Balas

kak rosa> wslm, penat tak ilang2 lagi ni...selsema plak huhuhu...seb baik masih cuti lagik

CT> wslm, Great Wall p ari ke-3...lagi sejukkkk bila panjat gunung tuh..shop'g tk byk sgt..beli sket2 jerr

Nieza> Alhamdulillah..selamat sumanya.Finland pun sama gak ek..siang lebih pendek skrg ni.kat China Margrib kol 5.30pm.Subuh 6.30am..

lina_pg said... Balas

Azlina> wslm..hehehe jauh berjalan..maklumlah kaki ronda kan?Tunggu nx n3 ya..Day 2 lak

Nani> Tunggu Day 2 ya..byk lagi picas ni.KakLina jer tak larat nk upload.Bleh jer Nani nak gi sana

Naz> wslm, dak tecik tuh..pipi sampai jadi pink cam pakai blusher sbb sejuk sgt..

lina_pg said... Balas

Hani> hehehe jgn la jeles..

Fiza Nordin said... Balas

Lapar rupernye...patutlllah muka anak lelaki tu masam je.... Hehehee pandai2 aje, kan....

Seronoknye jalan2....

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...