Wednesday, November 2, 2011

Autumn in Beijing - Day 2 Tian'an Men Square

Assalamualaikum...
Segalanya bermula hari ni, wake up call 5.50am..terus bangun dan bersiap2.Breakfast kol 7am kat cafeteria hotel jer yang menyediakan makanan halal.Memang ramai rakyat Mesia yg stay kat hotel ni.Kami gerak tepat jam 8am.Memang puntual betul hehehe.Cuaca kat sana sangat sejuk dan agak berejerubu sbb China amat kurang menerima hujan tahunan, pagi2 kalau cakap sampai kuar asap huhuhu sejukk giler. Saya malas nak edit2 bagai, main bubuh watermark terus upload jerr.Maaf lah kalau picas kurang memuaskan mayb ada yang kelabu asap hehehe.

Korang suma tentu dah tahu kan?Kota Beijing ni tak boleh masuk ngan kenderaan bermotor, jadi bas atau kereta kena parking jauhhhh dari kota Beijing.Kami memasuki kota Beijing dengan menunggang kaki huhuhu..korang bayangkan dengan mengendeng 'handbag' kecik seberat hampir 10kg tuh..menapak sejauh 25km huhuhu..kalau sesiapa yang berhasrat nak kuruskan bdn, bolehlah datang ke sini mmg kompom slim melim lah...seb baik sebelum pi sana dah training jalan kaki.
Kedudukan geografi Tian'An Men Square ialah di tengah2 Kota Beijing.Keluasan hampir 109 ekar dan mampu menampung 1juta orang dalam satu masa.Hmmm boleh bayangkan betapa besarnya kawasan tuh.
 pas bf kumpul kat luar, sambil main cakap2 kuar asap hehehe
 jom auntie, Maisarah nk bawa pi jenjalan ni..jom..jom
 bas parking jauh kena menapak lah..
 muzium
 cuaca sgt sejuk kat sini..dak tecik asyik tido jerr..
 beramai2
 Maisarah kena bungkus sbb sejukkk sangat..takut pecah lak bibir si kecil..tgklah dia kesejukan tuh tp seronok berjalan
 
 bersama alla dan en.rock
 my laling, dok jadi cameraman jerr sesekali baru nmpk muka
sekarang kite ke Forbidden City pulak ya.Ekceli jauh gak utk ke sini kena lalu terowong bagai.Tapi picas dalam terowong kelabu asap jerr.Tak leh nak tayang.Ni dah sampai ke Kota Larangan.Tunggu nx n3 ya,puan blog nak mendobi jap..banyak baju lom berbasuh huhuhu

7 comments:

Anna Qawina said... Balas

pagii..wah bestnya g jalan2 yer..tak ajak kita pong..majuk aaa..

nuwairani ismail said... Balas

ramainya org kat sana....kene jalan kaki jauh2 pon sanggup depa gi sana...tengok gmbr pon dah tahu sejukkkkk

EmbunRosaliza said... Balas

assalam rombongan yg best semua bagi kerja sama , best la mcm tu, berjalan pun seronok, letih pun tak ingat heheh

lina_pg said... Balas

kak rosa> wslm..ahli rombongan cik kiah ni mmg best suma sporting, walau pun tak kenal..
Bleh gader2 lagi ngan depa ni

ayunalisa said... Balas

jauh perjalanan luas pandangan..hik3.. bersih tak china ni? sedut udara segar je sokmo...

lina_pg said... Balas

Bukan setakat jauh perjalanan, tp jauh kena jalan huhuhu.Bersih??kwsn bndar bleh tahan la..tp masyarakat sna agak 'pengotor' sket.Udara kat China kurang segar berbanding M'sia.Sna berjerubu sbb kurang ujan.

Anonymous said... Balas

salam.. best baca blog akak ni.. jauhnya kena jalan, nape akak tak bwk stroller utk ank akak yer? plan nak gi beijing nt bln 5,tgh collect info..bawa ank umur 2 taun lebih, ingat nak bwk stroller je , tak larat la nak dukung jln jauh..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...