Saturday, February 26, 2011

Kuih Lopes

salam...
selamat petang suma...dah selesai minum petang ke suma?Kami ari ni minum petang ngan kuih lopes ni. Pestaim saya wat kuih ni..terajin lak nak ngukus hehehe..yang lawaknya kapur makan pun tak kenal..my laling gi beli kapur sireh..dh suspen betul ke kapur ni yg org guna..calling2 bonda kat kampung mmg betul la kapur tu org gunakan dalam masakan..
          Semangat berkobar2 nak melopes ni..tengok resepi seimbas lalu kena rendam beras pulut dulu. Apa lagi malam tadi terus rendam beras pulut.Dalam paler..kalau rendam lagi lama mesti lagi lembut n sedap.Pastu bagi tadi baru teringat ada menda nak kena setel pagi ni..aisey terbantut la projek melopes..Memandangkan beras dan rendam, terpaksa ON jugak lah..Amek la resepi n baca..alamak..rupanya beras pulut tu kena rendam ngan pewarna ijo n air kapur la pulakk...Aisey camana bleh tak perasan. calit la kapur n boh pewarna ijo sket..rendam sat sajalah sementara tunggu air kukusan mendidih..walaupun agak huru hara sket tapi kuih lopes ni mmg sedap.
 
 Jom makan kuih lopes desquerra ni..sedap..
Kuih Lopes
Sumber II: kak rosaliza

Bahan-Bahan
  • 2 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan cair
  • 1/2 cawan air pandan (dikisar)(sy gn 1sk pndn emulco)
  • 1 st air kapur
  • 1/2 st garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam (sy kukus skjp kelapa parut)
  • *** air gula ***
  • 3 ketul gula melaka(sg gn 1ketoi gula nipah)
  • 5 sb gula
  • 3 cawan air

Cara-cara

  1. Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit. Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
  2. Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
  3. Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
  4. *** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula. 
sebelum dipotong2..sy lapik ngan plastik..pastu tekan2 ngan spatula plastik
nyoq parut gaul ngan sedikit garam..kukus sat..
dan hasilnya..

Friday, February 25, 2011

Dapat Papan Hitam

Malam2 ni kung kang kung kang dok bertukang lak..nnt marah lak jiran2 bising..hehehe..penuh semangat ni menggantung "papan itam' pemberian Mizi tuan blog conteng2 corner..dah conteng2..dia bagi la papan itam..tq so much Mizi..akak ni sudi jerr amek kalau org bagi. Seb baik tadak tag..kalau ada tag..award jer yang akak angkut hehehe..
hehehe..dapat papan itam putih

Tuesday, February 22, 2011

Rock Steady...

Apa ni pic Maisarah tp rock steady lak...silap tajuk ke apa?hehehe..tadak lah..sebenornya suke tgk pic Maisarah hisap jari ni 'rock style' hehehe...22Feb genaplah umur Maisarah 7bulan.Dah pandai macam2 dah sekarang ni.Kalau letak atas tilam tu, bleh guling2 sampai ke dinding..jenih nak 'kutip' dak kecik..makin lasak..Gigi ada sebatang jerr..tu pun tak panjang mana lagi..Tengah praktis nak merangkak tp selalu gostan jerr..angkat dada, angkat punggung tapi gear reverse lak hik..
 
 muke serius jerr..ngah kosentret isap jari tuh...tp ttp bg kerjasama utk pose hehehe
 ni lak mata bulat..ngan mulut terlopong..suke sgt wat muke cenggini..

Monday, February 21, 2011

Pengat Pisang

salam...
Dah siapkan juadah makan malam ke suma?Hari ni TMK tadak tayangan menu dinner..cuma nak wat tayangan amal pengat pisang jerr..Pisang ni angkut dari kampung gak..bonda bg yg dah matang..seb baik masak berperingkat.Kalau masak sekaligus..msti busuk jer buah tu.tak sempat nk wat apa2..Pengat pisang ni sedap makan cenggitu atau pun wat cicah ngan roti..memang mabeles..Resepi ringkas jerr..pisang satu sikat, santan, gula melaka, garam,daun pandan. Tu je la..pisang tu saya tak rendam ngan air kapur pun sbb tadak stok. Satukan semua bahan..kicau hingga kuah pekat.Kalau nak boh sagu..bleh masukkan sagu
 pengat pisang ni sy letak sagu sket..kuah agak pekat..
jenis pisang yg sy gunakan..yg ni lom masak lagi..

Sunday, February 20, 2011

Kuih Sagu

salam siaran di pagi Ahad.Apa program hari minggu ni?mesti ada yang bawa family kuar ronda2 atau kuar shop'g kan?Dah bf ke suma?Tayangan amal ari ni menu bf kemarin sebenornya..tak sempat nk update.Dah lama nak wat kuih sagu (Bronok)ni tapi tak sampai seru jerr.Bukan apa susah nak dapatkan kelapa parut.Tak susah mana pun sebenarnya,kalau pi market tu kompom ada.Aritu ms balik kampung time CNY angkut mai kelapa matang (tak tua & tak muda kira yang sedang2 saja).Sekarang tadak alasan lagi dah, kira kena wat gak la kuih sagu ni.Resepi cilok kat myR kepunyaan mama kastam.Sedap kuih ni tapi nape ntah terlembik sket.Kalau sifu2 masakan ada tips utk dapatkan hasil yg lebih bagus, tolonglah bagitau la.Saya budak mak budak baru belajar hehehe..MKT minta izin cnp rcp ya..
 
 lembik sket tp sedap..bila gaul ngan nyoq okey jugak la rupa paras kuih ni

Kuih Sagu (Mama Kastam Tioman)

  • 1 gelas sagu biji kecil (sy gn cawan)
  • 3 gelas air
  • 3/4 gelas gula pasir(sy gn 1/2 cwn)
  • Sedikit pewarna merah
  • 1/2 biji kelapa parut putih sahaja(sy kukus dulu kelapa parut)
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu teh esen rose

Cara-cara

  1. Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
  2. Masukan sagu, kemudian kacau rata.
  3. Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 "
  4. Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya
  5. Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap. 
  
ni yang blom potong..nmpk cam okey tp lembik la..

Saturday, February 19, 2011

Stock Clearance

salam...
Dah dinner ke suma? kami lom dinner lagi ni..saja nak tayang menu yg dah basi ni.Sebenornya spageti ni wat masa blik dr Singapore aritu.. Nak kuar makan rasa tak larat sangat, penat woo..Apa??nape kaler pucat sangat? dah nama pon stock clearance kan..dah elek suma bahan..hentam je ikut stok yang ada lam esbok.Janji perut kenyang sudahlah..Nak resepi gak ke?tak yah la kot..main campak2 jer tu..korang lagi terror masak kan?
sy gunakan angle hair..masuk sausage, fishball, dgg burger dan isi ketam

Maisarah Menang GA Hasue

Memang Maisarah ni membawa rezeki..walaupun n3 yang mama dia buat agak simple jerr sebab mmg penat sangat time..tp kalau dah rezeki..dapat gak adiah dari auntie sue (hasue). Mama dia mmg seronok sgt sbb dapat lyang pree hehehe...dan tima kasey gak buat Yana sebab pandai tangan kecik dok godek2 amek no.24 hik3..cayang dier..seb baik zhariff xreti nak amek kertas lagi, kalau tak mseti zhariff tulun kakak dier kan sue kan??
  Tahniah kepada mama baby berdua tuh..
close up sket bby Mai

Trip To Singapore - Last Day

salam...
Selamat berhujung minggu..bersiaran di pagi Sabtu, dah bf ke suma? minta maaf lah tadak tayangan makanan lagi kat sini..tak abes2 lagi picas gi Singapore. Last day kat Singapore kami tak ke mana2 dah..pas bekfas kami terus ke airport. Suma pic ni snap kat airport Changi. Saja wat kenangan,xtau bila plak bleh dtg sini. Kalau ada rezeki insyaAllah kami akan datang sini lagi..
pas check in..sempat lagi posing kat sini
 cantik ukiran arca neh..

 anak2 ngan melayan fesbok..mama pun jengok blog jap hehehe..


 yes..sudah mari..
saye tak sabo nak blik umah..pernah tgk ek gambo ni..ye pic yg sama kat n3 GA hasue tuh..Maisarah dapt adiah tau..

Friday, February 18, 2011

Trip To Singapore - Day 3

Salam . . .
Hmm..mesti ada yang boring kan? asyik2 n3 pasal Trip ke Singapore..tak abes2 lagi ke? Sebenornya masih banyak lagi pic ni. Tapi kalau ada yang boring, jgn tengok la ya..Blog sendiri suka hati la nak boh n3 apa pun 
Hari ketiga aga kelam kabut sket, plan nak ke Bugis Street tp teksi anto ke Bugis Junction, melilau gak la nak cari Bugis Street tu walaupun tak jauh sangat sebenarnya, tapi sbb tak biasa ngan tempat org..jenuh gak la cari..Dah la map bleh tertinggal kat hotel plak..lepas shop'g souviner kat Bugis Street kami ke Mustaffa Centre semata untuk beli susu Maisarah, pastu terus blik ke hotel. Petang baru ke SunTech City ..Jom layan picas
BUGIS JUNCTION&BUGIS STREET

 sampai kat Bugis Junction ni heran gak nape suma mahal2..mengikut kwn2 yg pernah dtg sini kata suma brg murah..hehehe rupanya salah tempat..yg murah tu..Bugis Street
 pepon posing dulu..
 kebetulan time tu ada Tarian Singa..tengok show dulu..
 aisey bising sgt la plak..jom pi tempat lain plak
ronda2 kat luar plak..sebenornya xtau nk tuju ke mana..tgk bangunan kat belakang tu cantik kan? cam bentuk diamond gitew..
oic...kat sini rupanya Bugis Street..jom shop'g..
Lepas beli souviner kami terus menapak ke kawasan sekitar..asal nmpk mnrik je..posing la..
depan hotel apa ntah..
posing lagi..
SUNTECH CITY

 ni lak kat Suntech City..ramai lak org enterprem..
ngan abah lak pose kat Rabbit yg cute ni
 elok dah la 2beradik ni..sorang kiri sorang kanan cam tiang signboard lak hik3
 pose lagik..
mmg tadak keje..bangunan ni pon snap gak
kat Bonsai garden..cantik kat sini terasa cam dok Jepun..

DUCK TOURS
      Lepas puas meronda kawasan sekitar SunTech City kami masuk bahagian dalam plak. Memang dari awal lagi dah berhasrat nak naik Dock Tour / Hippo ni. So,beli la tiket..sepatutnya kami bleh naik Singapore Flyer sekali tapi memandangkan hari tu ada Perarakan Chinge so jalan kena tutup.Kalau nak naik Flyer jugak kena jalan kaki la ke sana..ah..tak kuasa la..
              Memang unik pengalaman naik kenderaan Amfibia ni. Nape saya panggil Amfibia sebab kenderaan ni akan membawa akan keliling Singapore City melalui jalan darat dan jalan air iaitu Sungai Kallang.Best sangat.Tour ni bermula dari Suntec City dan akan melalui sekitar Kota Singa.Kita boleh menyaksikan pemandangan kota Singa dari segala sudut, bangunan pencakar langit,hotel paling tinggi, bangunan paling tua, dan juga pelbagai mercu tanda Singapore. Perjalanan anda akan ditemani oleh seorang tourist guide. Setelah menikmati pemandangan Singapore City melalui jalan darat, kita akan melalui jalan sungai plak.Saru pengalaman yg sangat menarik ialah semasa kenderaan ni mula memasuki sungai..sesiapa yg dok di bahgian tepi kena berhati2..mungkin akan basah terkena air sungai yang splash masuk kedlm...Jom..

inilah rupa kereta/kapal tu..nmpk cam boat tp ada roda..gambo pinjam pakcik google..
Jom...beli tiket dulu kat kaunter belakang neh..
yang ni lah kami naik..nak ikut tak? jom...
baru stat jalan, keliling bandar dulu..
kalau jalan darat..kenderaan agak bumpy sket..so kena jaga2 kepala takut terhantuk
mula masuk sungai..sian nisa abes basah dia kena splash air sungai..seb baik sket jerr
dah kat tengah sungai..best...
anak beranak posing..tourist guide tulun snap
menyusuri sungai ke Singapore Flyer
sky garden..cantik view dari sungai ni
pastu jalan darat lak..kebetulan time tu ada perarakan kereta antik..cantik kan kete ni..
ni pun sama..
tour dah abes..sori pic ni blurr sket..
 on da way nak blik sempat lagi snap pic kat koi garden..

ni lak Wealth Fountain..sempat gak main2 air kat belakng tu hehehe..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...