Thursday, June 30, 2011

Alhamdulillah...akhirnya

Assalamualaikum..
Hi aunty2 suma...Maisarah nak gtau mama maisarah dah dapat pengasuh baru.Stat esok saya akan duduk ngan pengasuh baru la..Mama cakap yang jaga saya nanti mami tanjung.Mama hepi sangat sebab dah ada org yang nak jaga saya.Memula tu mama ada pi cari kat flat depan guard house tap saya tengok muka mama ngan abah semacam jerr masa sampai umah makcik tu..Tapi saya pun cam berapa best arr nak dok situ.Nasib baik mama carikan orang lain.Kalau tidak..tak tahulah camana..Aunti2 suma tolong doakan semoga pengasuh kali ni bleh jaga Maisarah ngan baik ya..Saya dah ngantuk ni tapi dok tunggu abah tak balik kije lagi ni.Rasanya saya tergolek dulu la..muah auntie2 suma
muka caye kelabu asap sebab snap ngan enpon jerr, mama malas la tu nak amek kamera

Tuesday, June 28, 2011

Kuih Bakar Keledek@Bingka Keledek

Assalamualaikum
Projek kuih bakar keledek aka bingka keledek ni, saya wat malam tadi.Tengok masih ada lagi belen keledek..cam dah masuk angin pun ada.Tak tau dah nak wat apa.Minta tulun pakcik google carikan resepi.Terjumpalah resepi kuih bakar ni@bengkang keledek ni kat umah yatie yang sememangnya pakar bab kuih muih tradisional cenggini.Resepi main tengok seimbas camtu jelah konon2 cam senang, tapi bleh terbabas lak lupa nak boh butter.Tapi kuih menten sedap.Tapi saya wat ni versi orang malas.Main blend je suma bahan..hahaha senang kije aku.Tak kose la nak whisk bagai.keledek pun,main lenyek gitu pastu belasah boh dalam blender. Untuk resepi asal sila rujuk umah yatie ya. Saya tepek kat sini utk rujukan sendiri sahaja.Mengikut sukatan dan pesen saya...
 mmg sedap..lemak dan manis sedang2 ajer
RESEPI KUIH BAKAR KELEDEK@BINGKA KELEDEK
By: yatie memories
sumber : linapg.blogspot.com
BAHAN-BAHAN
4 biji telur
3 cwn santan
2 cwn tepung gandum
3/4 cwn gula
1/2 sudu kecil garam(xboh keledek rebus sy boh garam dah)
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter (xboh)
2 cwn keledek lecek (sy cincang sedikit)

CARA-CARA
  1. Panaskan oven pada suhu 150C, lenser loyang dengan mentega,
  2. Satukan suma bahan dan blend (1-2x buzz jerr)
  3. Tuang dalam loyang.Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
  4. Keluarkan dari oven setelah kuih masak. Biar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin. 
Note: Kalau mahu potongan cantik/tak sememeh sila guna pisau plasyik/pisau kek.Potongan pertama saya guna pisau biasa..abes sememeh..pastu gn pisau kek..cantik sket

    Monday, June 27, 2011

    Kesian kat saya...

    Assalamualaikum...
    Acik2, auntie2 suma sian kat saya tadak sapa nak jaga...baby sitter saya bleh jaga sampai ujung bulan ni saja.Mama dah susah hati sebab tak dapat pengasuh lagi.Mama dok pening paler dah tu..sian plak kat mama saya.
    Dulu elok2 saya dok kat skool, pastu awal bulan 6 aritu mama anto gi umah pengasuh plak.Mama kata panjang citernya.Saya stori la sket kat sini.Time saya dok kat skool dulu, ada kes tangan,kaki dan mulut kat skool tu.Orang lain la yang kena.Pastu orang kesihatan mai kat skool saya soh tutup skool untuk seminggu.Mama kata skool kena quarantin utk basmi kuman.
    Dalam masa seminggu tu pengurus skool anto saya kat umah salah sorang cikgu skool tu sbb mama saya tak dapat amek cuti seminggu.Saya dok elok2 la umah cikgu tu.Time seminggu umah cikgu tu, mak cikgu saya suka sangat ngan saya.Katanya seronok main2 ngan saya.Lepas seminggu, skool saya buka balik..saya tak dok dah la umah cikgu tu..

    Pastu mak cikgu saya dok ulang alik gi skool/nursery saya sebab nak tengok saya..rindu katanya..sebab saya tak pi dah umah dia.Tak lama lepas tu cikgu yang jaga saya tu berenti keje.Mak dia asyik teringat kat saya.Dulu dia dok ulang gi tengok kat Taska, bila anak dia(cikgu saya tu) berenti dia xleh la tengok saya lagi..

    Cikgu saya tu dok sms la kat mama saya, tanya macam2 saya dah bleh jalan ke..sihat ke?cam caring gitu.Pastu mama saya tnya la mak cikgu tu mau ke jaga saya sebab cam sa..yangggg sangat kat saya ni.Pastu mama saya pi la umah cikgu saya tu bincang.Tapi mama ada tanya 'tok' ni larat ke jaga saya sebab saya makin lasak sekarang ni.'Tok' kata xpe sebab dia nak jaga ngan anak dia.So dua orang jaga saya sorang.Mak cikgu saya tu nak jagalah saya.Memula mama ingat anto babysitter dpt murah sket, tapi rupanya lebih mahal dari nursery.Mama kata xpelah janji dia jaga saya dengan baik..Gitulah kisahnya nape saya dok ngan pengasuh lak...

    Mama mula anto ngan 'tok' tu stat 1/6...blom sapa sebulan pun lagi.Minggu lepas, kalau tak silap 20hb gitu 'tok' gtau mama dia jaga sapa ujung bulan ni saja sbb tak larat nak jaga saya..adoyai..kesian kat mama.Mama kat menyesal gi anto kat situ..Tapi sekarang ni sian kat mama saya..kalau tadak orang nak jaga jugak mama kena berenti keje la..Tapi nak berenti kena bagi notis sebukan jugak adoyai..
    auntie2 suma ada tak yang nak jaga saya..sian kat mama saya nak keje..

    Saturday, June 25, 2011

    Sorotan Sukaneka SKBB

    Alahai dah petang rupanya..cepat sangat masa berlalu.Awal pagi lagi dah berkampung kat padang sekolah si Nisa sbb ada acara sukan tahunan.Saja bagi sokongan moral kat anakanda sorang tuh.Memula plan soh abah dia gi dulu sbb nak siapkan si kecik tu.Sian lak kalau pagi2 buta dah bagi mandi.Rupanya si Maisarah lagi bersemangat kol 6am dah bangun.So cepat2 siapkan bby..terus gerak ke sekolah.
    Si Nisa ni masuk acara persembahan senam robik sbb tu kena pi awal sket.Kalau takat sukaneka tu bleh la ngelat gi lambat sket.Tahun ni acara sukan agak sederhana tp tetap meriah.Jom layan picas yg smpt kami rakam.
    perbarisan rumah2 sukan


    dom..dom..cheng..dom..dom..cheng ..Persembahan pancaragam           
    senam robik anakanda amek bahagian,dok blkg sklai plak tu ssh nk dptkn angle mnrk





            















     picas ni malas nak edit,main bubuh watermark pastu upload terus..xkose dah..nk edit bagai

    Tuesday, June 21, 2011

    Donut Keledek

    Hmm..jangan ada yang boring ya belum ada abes2 lagi n3 pasal keledek.Kesian plak tengok keledek dok tergolek2 dlm nyiru tuh.So google la sana sina sini cari resepi berasaskan keledek.Kuih Cekmek pun dah wat, pengat pun sudah..walaupun versi kawin ngan pisang..pastu terjumpa rspi yang berkenan di hati kat dapur myR.Kira oraitlah suma bahan dah ada terus on jerr projek mendonut ni.Ekceli resepi asal donut  kentang tp sy tuko ngan keledek.Selebihnya saya follow step asal jerr.
    Saya wat satu adunan penuh,agak banyak hasilnya.Saya cuma goreng dalam 15biji selebihnya saya goreng separuh msak pastu simpan dlm freezer..bila nak makan goreng aje nnt.Senang kije
     
    tak berapa nak bulat..senget2 jer walaupun dah guna donut cutter

    mmg sedap lembut dan gebus..juga mengenyangkan..
    RESEPI: DONUT KELEDEK
    By : kakbesah myR ( donut kakbesah)
    sumber: linapg.blogspot.com

    Bahan-bahan ( 40biji )

    • 600 gm tepung gandum
    • 1 bungkus yis mauripan
    • 2 biji kentang rebus(linapg gn 3cwn keledek lecek)
    • 1 biji telur besar gred A
    • 1/2 cawan gula pasir
    • 1/2 cawan butter
    • 1/2 sudu garam(xboh sbb keledek direbus dh boh garam)
    • 1/2 cawan air
    • 1 sudu susu tepung(linapg gn susu cair)

    Cara-cara

    1. campurkan tepung dan yis kering rata2.
    2. blend sume bahan2 yg lain hingga sebati.
    3. uli tepung dgn bahan2 yg diblend tadi hingga kenyal. kalau kurang air - tambah saja, kalau trlembik tambah lg tepung. biar kembang lebih kurang satu jam.
    4. bulat2 kan doh sebesar bola pingpong lalu dileperkn sedikit.biar mengembang sekali lagi lebih kurang sejam (sy canai dan terap gn donut cutter)
    5. apabila hendak digoreng buat lubang ditghnya dengn jari.goreng dgn api perlahan supaya dalamnya masak.
    6. tabur dengan gula kaster/halus atau salut dengan coklat.. 
    Note: Donut ni juga sedap disira dgn gula seperti menyira kuih keria

      Monday, June 20, 2011

      Puding Nenas

      Assalamualakum...
      Dah selesai makan tengahari ke suma?Mesti dah kekenyangan suma kan?Petang ni bukan tayang menu lunch tapi dessert..ye la..pas makan kite layan desert plak baru best kan?Tambah lak makan yang pedas kena layan yang sejuk2..nyaman anak tekak.

      Puding nenas ni saya wat menggunakan buah nenas segar dari ladang yang diangkut dari kampung.Nenas madu kot sbb manis rasanya.Kalau gunakan nenas gelang dalam tin pun bleh jugak,tapi saja nak abeskan stok nenas.Anak2 tak makan lak buah nenas fresh gitu sbb depa kata nnt lidah jadi tak best..macam2 la depa ni.So..saya godek2lah wat puding..layan pulak puding nenas ni..walaupun kurang laju berbanding puding2 lain.Tapi takpelah janji licin..
      puding bodoh2 ajer,saja boh dlm frame bagi nmpk encem sket hehehe

      Sunday, June 19, 2011

      CekMek Tak Berapa Molek

      Selamat petang suma, sejak dua menjak ni asyik kuar menu keledek je kan? bukan apa sbb stok keledek masih banyak tu yang pulun wat segala resepi keledek.Kali ni wat cekmek molek untuk minum petang, tapi cekmek ni tak berapa nak molek la plak kejadiannya tapi rasa menten sedap.Ubi keledek plak guna campuran kaler oren dan putih..hantam sajalah janji sedap kan?Resepi tengok SINI
      kali ni saya guna 3cwn keledek lecek dan 2sudu mkn tepung gandum je..mmg sedap tapi rupa paras hancuss huhuhu..siap tergeseng plak tu

      Sukatan Imperial/Metrik

      Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu suma..
      Takmo celoteh panjang cuma nak tepek sukatan Imperial/metrik yang saya ambil dr blog dayangjack.DJ dah bagi permission utk tepek kat blog memasing.Apa lagi sepantas kilat kite CnP untuk rujukan masa depan.Tenkiu dear..

      Sukatan Imperial
      Sukatan Metrik
      Sukatan Cawan Metrik(anggaran)
      Sukatan Cecair Metrik
      (anggaran)
      1/2 oz
      15 g
      -
      -
      1 oz
      30 g
      1/4 cawan
      60 ml
      2 oz
      60 g
      1/3 cawan
      100 ml
      3 oz
      90 g
      1/2 cawan
      125 ml
      4 0z
      125 g
      -
      150 ml
      6 oz
      185 g
      3/4 cawan
      180 ml
      8 oz
      250 g
      1 cawan
      250 ml
      12 oz
      375 g
      1 1/4 cawan
      310 ml
      16 0z
      500 g
      1 1/2 cawan
      370 ml
      24 0z
      750 g
      2 cawan
      500 ml
      32 0z
      1000 g
      2 1/2 cawan
      625 ml
      3 Ib
      1500g(1.5kg)
      -
      -
       1 tahil = 38 g
      3 tahil = 100 g
      1 kati = 600 g

      1 cawan metrik = 250 ml
      4 cawan metrik = 1000 ml (1 liter)
      1 sudu teh metrik = 5 ml
      1 sudu meja metrik = 20 ml

      Lain-lain Sukatan (anggaran) :

      1 cawan gula/gula halus = 7 oz / 200 g
      1 cawan beras = 6 oz / 185 g
      1 cawan tepung = 4 oz / 125 g
      1 cawan sagu = 5 oz / 140 g
      1 cawan serbuk koko = 3 oz / 100 g
      1 cawan horlicks = 3 oz / 100 g
      1 cawan serbuk coklat = 3 oz / 100 g
      1 cawan oats = 2 oz / 80 g
      1 cawan cornflake = 30 g


      Imperial
      Sukatan Metrik
      (anggaran)
      Imperial
      Sukatan Metrik
      (anggaran)
      1/16 inci
      1 mm
      2 1/2 inci
      63 mm / 6.3 cm
      1/8 inci
      3 mm
      3 inci
      76 mm / 7.6 cm
      1/6 inci
      4 mm
      4 inci
      100 mm / 10 cm
      1/5 inci
      5 mm
      5 inci
      126 mm / 12.6 cm
      1/4 inci
      6 mm
      6 inci
      150 mm / 15 cm
      1/2 inci
      12 mm / 1.2 cm
      7 inci
      176 mm / 17.6 cm
      3/8 inci
      9 mm / 1 cm
      8 inci
      200 mm / 20 cm
      5/8 inci
      15 mm / 1.6 cm
      9 inci
      230 mm / 23 cm
      3/4 inci
      18 mm / 1.8 cm
      10 inci
      250 mm / 25 cm
      1 inci
      25 mm /2.5 cm
      12 inci/1kaki
      302 mm / 30 cm
      1 1/4 inci
      31 mm / 3.1 cm
      36inci /1 ela
      906 mm / 90 cm
      1 1/2 inci
      38 mm / 3.8 cm
      60 inci
      1500 mm / 
      150 cm / 1 .5 m
      2 inci
      50 mm / 5 cm


      cm = sentimeter
      mm = milimeter
      m = meter



      Saturday, June 18, 2011

      Roti Sosej Roll

      Assalamualaikum...
      Dah bersarapan ke suma?Kami hari ni bf ngan roti sosej roll/gulung.Dah lama sangat si Nisa dok minta wat, tapi bila ada sosej roti plak abess.Asyik tertangguh je.Padahal bukan ssh mana pun nak wat menda ni.Bagi saya seketoi pun dah kenyang makan sbb ada roti,sosej dan telur.tapi anak2 bleh makan sampai 3ketoi sorang hehehe.Makanlah nak janji abes suma.Senang hati.Rasanya suma dah tau nak wat roti sosej ni.Malas nak menaip, rcp bleh tengok kat SINI ya
      Bosan ngan gulungan biasa,gulung cam pipia lak hehehe..

      Thursday, June 16, 2011

      Pengat Pisang & Keledek

      Assalamualaikum...
      Terlebih dahulu puan blog nak ucapkan ribuan terima kasih kepada tetamu2 kehormat yang berkunjung ke Teratak Mutiara Kasih ni, walaupun dah beberapa hari blog ni terbiar tanpa sebarang n3.Kunjungan kalian amat saya hargai..sayang u olls..muah.Ayat bodek ni soh datang lagik hehehe..
      Sekarang ni cuaca tak berapa menentu pagi panas terik..kusangka panas hingga ke petang rupanya hujan ribut petir di tengahari.Malas rasanya nak memuding kalau ujan2 kan..layang pengat cantik gak..enak dimakan cuaca panas atau sejuk kan?kan?Raw material nak pengat ni suma rembatan dari kampung.Pisang yang saya gunakan ialah pisang awak.Nama manja dalam bahasa klate ialah pisang kelat lego.Keledek ni lak suma bersaiz agak kecil tapi isinya sangat sedap.Bila saya kawinkan kedua2nya amatlah serasi bersama.Maka bersilih mangkuklah ulang makan.Seb baik anak2 pun boleh layan gak pengat ni.Kalau tidak mama ngan abah jelah kena perabihkan.Jom kita layannn..
      Ada citer lawak disebalik pengat ni,bila anak2 cedok nak makan,depa mula bising..''awat mama boh karot dalam pengat ni'' adoyai tu bukan karot la nak ooi..tu ubi keledek yang amek dari umah nek ma kat kampung...pastu apa respon depa..'oooo...' ingatkan karot..sambil gelak2...ish..ish..ada ke patut karot ngan keledek pun tak kenal..anak sapalah..
      kali saya wat tak boh sagu sbb tadak stok..

      Friday, June 10, 2011

      Selamat Hari Lahir Nisa

      Assalamualaikum...
      10 Jun 2011 genaplah 9 tahun usia anak kesayanganku..Wan Nurkhairunnisa...semoga kakak menjadi anak yang soleh, kakak yang baik berjaya di dunia dan akhirat..Nisa ni merupakan seorang yang kakak yang sangat penyayang..tapi agak sensitif siket..Bila tertinggi suara sket..dia akan merajuk..huhuhu jenuh nak pujuk lak.
      tengoklah betapa sayang kat adik kecik dia tu..Maisarah ni mmg rapat ngan kakak dia

      Thursday, June 9, 2011

      Tuaian Dari Kampung

      Assalamualaikum...
      Agak lama blog ni tak bersiaran..dah bersawang dah pun..xpe2 nnt senang kita sapulah sawang tu suma hehehe..Hujung minggu lepas dan sempena cuti agung, kami balik kampung sekejap sbb ada kenduri kat kampung hubby..Masa kat kampung sempat gak lah jumpa ngan kak rosa..tapi tulah jumpa pun jap jerr masing2 nak kena blik umah mertua lak..sembang pun tak dan puas huhuhu..
      inilah dia tuaian dari kampung hehehe..ubi keledek n nenas ni bonda yg tanam..kite mai angkut jerr..nak wat apa ya..dalam paler terbayang cekmek molek je..tp byk sgt ni..rebus pon sodap
      yang nilah adiah dari kak rosa..ntah bila rajin nak mem'bako' ni hehehe..tenkiu ya c's..
       Pyrex Casserole ni sy beli kat Rantau Panjang.Kira tempat shop'g bebas cukai cam kat Langkawi gak
      tak tau mahal ke murah,sy beli kaserol 3beradik ni ngan rega RM129..rasanya dah murah

      Thursday, June 2, 2011

      Agar-Agar Santan

      Assalamualaikum...
      Ekceli ni menu basi..wat ari Ahad lepas lagi tapi tak berkesempatan nak wat n3.Tak tau lah nape agar2 santan ni lain pesen lak kejadiannya..tak nampak layer pun..sekata jerr ngan santan huhuhu..Tu lah gatai sangat nak boh telur, selalunya saya wat agar2 santan tak boh telur pun..elok jerr hasilnya.Tapi kali ni uhuk..uhuk..Tapi xpe (ayat kaver line) dah selesai suma pun agar2 ni..anak2 mmg cukup suka kalau wat puding atau agar2..kompom licin punya..
      ciput jerr layer yg tak bersantan tuh huhuhu

      klik2 my nuff

      LinkWithin

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...