Monday, December 31, 2012

Salmon Grill & Sos Putih

Assalamualaikum...
Bersiaran di hujung tahun 2012.Pejam celik pejam celik dah abes setahun.Cepatnya masa berlalu.Dikesemptan ini saya nak ucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru 2013 kepada semua pengunjung Teratak Mutiara kasih.Tanpa kunjungan kalian Teratak ni takkan berseri..terima kasih semuanya...

Berbalik pada n3 lak, Ikan salmon ni saya beli kat Giant...hajat hati nk cari daging steak tp tadak pulak yg berkenan..Ronda2 tengok ikan salmon nmpk cam fresh jerr..apa lagi terus sambar la 5 ketoi.harganya murah lebih kurang RM22 untuk 5ketoi.Kira okey la kan?.ngan sikecil tu sekali makan ikan salmon ni hihihi....
Kali ni ada kerajinan lebih sket siap wat sos putih..biasanya makan camtu aje.Pada tekak saya dh sedap dah sos putih tu..tp anak2 tak bape suka pulak.Depa kata mama tak yah wat sos tu pun xpe..kami bleh makan ngan sos cili n mayonis.Dah pulak...mayb sebab terbiasa makan salmon tanpa sos putih kot..hmmm macam2 la depa ni...Jom kite layan gambo n resepi
 just letak baby carrot n tomato cerry jerr..yg tu pun aku grill sekali haha.
 salmon ngan perap ni
RESEPI GRILL SALMON DAN SOS PUTIH
By : lina pg
BAHAN-BAHAN
  • 5 Keping ikan salmon
  • 1 inci halia muda ( mayang )
  • 4 ulas bawang putih ( ketuk @ hiris )
  • 1 biji lemon ( ambil jus )
  • 1-2 sudu makan sos ikan ( Nampla )
  • Garam & Serbuk perasa
  • Serbuk lada hitam
  • Minyak zaitun
CARA PENYEDIAAN : 
  1. Perasakan ikan dengan garam, serbuk perasa dan lada hitam
  2. Satukan halia, bawang putih, jus lemon, nampla, sedikit garam dan perasa
  3. Masukkan kepingan ikan dan perap 30min-1jam 
  4. Panggang ikan hingga masak (Sy gn kuali leper roti jala jer..boh sdkit myk zaiton )
  5. Hidangkan dengan sos cili dan mayonis...sedap..

RESEPI SOS PUTIH
sumber : lina pg

Bahan-bahan 
  • 2 sudu besar majerin atau mentega
  • 1/2 biji bawang besar (dicincang)
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil daun parsli kering (lina pg gn heba tyme,rosemery n oregano)
  • 1 cawan susu segar (lina pg gn susu cair)
  • Secubit garam
  • Secubit lada hitam

Cara-cara
  1. Panaskan majerin dlm periuk kecil, goreng bawang besar sehingga layu. Masukkan tepung gandum dan kacau sehigga tepung gandum melekat kat bawang. 
  2. Masukkan susu cair, garam dan lada hitam.Kacau selalu supaya kuah tidak berketul.Tambah air jika nampak kuah terlalu pekat.


tangkapan dari Giant..

Wednesday, December 19, 2012

Red Velvet Cake Resepi II

Assalamualaikm...
Percubaan kedua membuat RVC ni.Ini pun disebabkan oleh adindaku yang tingin nak makan RVC ni.Hmm..okeylah aku pun godek2 la wat kek ni.Kali ni guna resepi lain pulak.Memang sangat puas hati dengan hasilnya..langsung tidak merekah.Bila makan bersama cream cheese frosting yang mengguna mascarpone cheese sedapnya berganda2...Patutlah cis ni sangat mahai..memang jauh sangat bezanya bila guna cis biasa ngan mascarpone cheese ni.Okey tempahan Red Velvet dibuka hehehe..kalau berminat sila e-mail atau PM kat fb ye..jangan malu jangan segan hihi
picas ehsan Alla Daud.Ada yang tergoda tak..resepi ada di bawah sinun, malas nk godek hangpa order la nga cheq..insyaAllah sedap sangattt..cewah promote lagik

picas yg atas untuk kek ni..
yang ni kami punya hehehe...serdak tak cukup..so atas tu putih jer la
seb baik ada munge kecik2 ni nmpk comey sket

RED VELVET CAKE RESEPI II
sharing : lina pg

BAHAN-BAHAN
4 biji telur A
250 gram mentega 
*3 cawan tepung naik sendiri
*2 sudu makan koko powder
2 cawan gula kastor 
4 sudu makan pewarna Red Bright (lina pg guna sebotol/2sb)
cawan buttermilk 
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil  cuka makan


NOTA:
Jike tiade buttermilk dalam kotak boleh gune adunan ini ~ 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan


CARA-CARA:
  1.  Panaskan ketuhar.Lenserkan 3 biji loyang (lina pg tabur sedikit tepung di dasar loyang)Ketepikan
  2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepika
  3. Pukul mentega dan gula hingga kembang
  4. Masukkan telur sebiji demi sebiji
  5. Dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati
  6.  Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Pukul hingga kembang dan ringan. 
  7. Larutkan baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
  8. Tuang adunan ke dalam loyang (lina pg gn 3 loyang size 9in) dan bakar hingga kek masak.

Note: 
Oven Hesstar suhu 175'C bako selama 20min 
Oven Pensonic suhu 150'C bako selama 20min


Bahan-bahan Cream Cheese Frosting :
  • 250g cream cheese (pd suhu bilik)
  • 250g Mascarpone cheese pada suhu bilik (boleh diganti dengan krim keju)
  • 1 tsp asen vanilla
  • 1 cawan (115 gm) gula aising, diayak
  • 1 1/2 cawan (360 ml) whipping cream

Cara-cara :
  1. Pukul krim keju bersama keju Mascarpone hingga smooth.
  2. Masukkan asen vanilla dan gula aising dan teruskan memukul hingga smooth.
  3. Masukkan whipping cream sedikit demi sedikit sambil terus memukul hingga sebati.
  4. Sapukan pada kek dan hiaslah ikut kreativiti masing-masing.


RESEPI 2 CREAM CHEESE
500 gram krim keju Phillidephia
1 cawan krim putar
Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).
*Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk

atau

500 gm creamcheese
250 gm butter anchor
250 gm gule icing
Putar hingge sebati

Cream Cheese yang digunakan untuk menghasilkan RVC yg mabeles..Mascarpone Cheese.Saya beli kat kedai bakery ngan harga RM21.50 (250g)
Whipping Cream Gold Label

Tuesday, December 18, 2012

Ayam Rosemery Grill Madu & Kentang Putar

Assalamualaikum...
Dah lama tak tayang menu lain selain dari kek dan kek hahaha.Kali ni kite tuko lak kepada main course selalu dessert je kan.Ni menu dinner kami sekeluraga malam tadi.Sekali sekala layan western food sedap jugak.Kali ni saya gunakan teknik kukus, grill, panggang hahaha.Cam iklan master chef lak.Siyes memang sedap kombinasi ayam grill dan kentang putar ni.Biasanya saya bako sekali kentang dengan perapan ayam tuh.Kali ni terlebih rajin lak wat whipped potato.Memang sedap..enak tak terkata...
sedap neh..anak2 siap minta wat lagi...suka ngan tektur ayam yg juicy and tender..untuk sayur brokoli dan baby carrot lina pg kukus selama 5min
yg ni fresh dari oven..cantik jer kebakarannya hahaha hancuss BM aku

AYAM ROSEMERY GRILL MADU & KENTANG PUTAR
sumber : lina pg
sumber2 : irma (sos kentang putar)

Bahan - Bahan:
  • 4 keping whole leg
  • 1 kiub ayam
  • 3 sudu besar kicap pekat manis
  • 3 sudu besar sos tiram 
  • 2 sudu besar kicap mee goreng (Tamin)
  • 3 sudu besar madu
  • 4 ulas bawang putih(tumbuk)
  • 1in halia(tumbuk)
  • 1 sudu kecil lada hitam 
  • 1sk rosemery kering
  • Sedikit olive oil

Cara-cara

  1. Bersih ayam. Kemudian gaul dengan semua bahan-bahan di atas.
  2. Perap 30 minit atau lebih (lina pg perap 4 jam.Kemudian bako dlm oven suhu 160 darjah selama 50min-1jam.Terbalikkan ayam selepas 25min proses membakar 
  3. saya lapik alumium foil atas dulang pembakar, pastu baru letak ayam.Lumurkan sedikit myk(olive oil)
  4. Curahkan sekali air lebihan perapan ayam tadi ke atas ayam.
  5. Selepas setengah jam, terbalikkan ayam dan simbah ayam dengan air perapan dalam dulang.Supaya ayam tidak kering.
KENTANG PUTAR
Rujukan :myR irma
sharing : lina pg
Bahan-bahan
  • 2 biji kentang besar (~750g)
  • 2 sudu besar mentega
  • 5 sudu besar susu segar
  • Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa.
Cara-cara :
  1. Kupaskan kentang dan potong dadu. Rebus kentang sehingga empuk (lina pg masukkan 1 sudu kecil garam semasa merebus kentang) 
  2. Bila empuk, toskan air.Terus lenyek kentang dalam keadaan kentang masih panas 
  3. Masukkan susu segar dan mentega. Gaul rata. 
  4. Sesuaikan rasa (tambah garam, lada sulah dan lada hitam) 
Sos Kentang Putar.
Bahan-bahan :
  • 650 ml air
  • 1 biji bawang Holland - cincang halus (lina pg xletak)
  • 1 batang saderi- cincang halus (lina pg xletak)
  • 3 sudu besar serbuk Pati Ayam (lina pg guna 1 kiub ayam maggi)
  • 4 sudu besar mentega
  • 4 sudu besar tepung gandum (lina pg gn tepung jagung)
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • garam secukup rasa (lina pg xletak dah cukup rasa)
Cara -cara :
  1. Masak air dengan masukkan serbuk pati ayam, daun saderi dan bawang besar. Masak sampai mendidih. Renehkan sebentar dengan api perlahan selama 10 minit. Tapis ke dalam mangkuk.
  2. Dalam periuk yang lain, cairkan mentega dalam api sederhana panas. Biarkan cair. Masukkan tepung gandum sikit demi sedikit. Kacau perlahan sampai tepung tak melekat di periuk. Pastikan api perlahan ya (lina pg bancuh tepung jagung dengan sedikit air)
  3. Tuangkan air rebusan perlahan-lahan. Sedikit demi sedikit. Kacau sampai kuah menjadi likat.
  4. Masukkan sos tomato dan sos tiram. Kacau sebati.
  5. Masukkan kicap pekat. Tambah kicap sekira mahu kuahnya berwarna gelap.
  6. Masak sehingga pekat. Rasa dahulu sebelum masukkan garam. Sekiranya anda sudah berpuas hati dengan rasa yang sedia ada. Tak perlu tambah garam. Sekiranya mahu masin lebih. Baru tambahkan garam.
  7. Akhir sekali, taburkan serbuk lada hitam. Kacau lagi sampai serbuk lada hitam sebati dengan kuah. Masa ni kalau nak kuah pekat. Kacau lama. Suka kuah cair. Boleh dah tutup api.
Note lina pg :
Apabila sejuk, kuah akan menjadi lebih pekat


Monday, December 17, 2012

Kek Coklat Kukus Lembab Chef Zubaidah

Assalamualaikum..
Sejak dua menjak ni byk beno n3 kek cekelet kat TMK ni kan.Sekadar ngetest the best resepi.Dah start amek order kenalah bagi yg terbaik sambil tu bleh la compare keenakan resepi2 tersebut.Macam versi.Kek Coklat Chef Zubaidah ni sangat femes seantero maya.Memang lembut, lembab dan sedap ya ampun.Amboi kemain lagi .Dah dua kali wat kek coklat ni, versi bako n kukus.Yang dibako pun memang lembab (sangat lembab)
Gambo sebijik tak snap lak..tak nyempat2 nak makan.Ni versi bako pun tetap lembab..

RESEPI KEK COKLAT KUKUS LEMBAB CHEF ZUBAIDAH
Sumber : Hasue & Ayunalisa
sharing : lina pg

Bahan-bahan:
  • 100g Serbuk Koko*
  • 200g Gula pasir*
  • 1 tin Susu sejat*
  • 200g Minyak Masak Sayuran*
  • 250g Susu Pekat*
  • 4 biji Telur gred A - pukul sehingga berbuih
  • 150g Tepung Gandum 
  • 1 st Soda Bikarbonat
  • 1st Baking Powder

Cara-cara
  1.  Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dengan api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya.Tak payah sampai menggelegak/mendidih.
  2.  Satukan dengan telur yang dipukul tadi dengan hand whisk. Gaulkan bahan2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
  3.  Masukkan ke dalam loyang.Bakar hingga masak.Suhu bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus
  4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.

Thursday, December 13, 2012

Popia Sardin

Assalamualaikum...
Dah banyak kali sangat wat popia sardin.Maklumlah cuti sekolah ni macam2 idea kena cari bagi memenuhi kehendak anak2 yang manjang jer lapar.Inti popia ni saya letakkan kentang hmm dapatlah banyak dan hampir habis sepaket kulit popia tu.Jenih gak la nak menggulung huhu.Sedap ni makan panas2 rangup jerr..panas atau hujan memang sedap jer makan.Saje saya tayang awal kot2 dapat memberi idea utk korang wat untuk minum petang nanti.Meh kite semak resepi yg ringkas
Kalau takat 8 ketoi ni..sat saje dah licin..
POPIA SARDIN
By: lina pg
Bahan - Bahan:
  • 1 tin besar sardin (lenyek2 hingga hancur)
  • 3 ulas bawang merah (tumbuk/cincang)
  • 1 ulas bawang putih (tumbuk/cincang)
  • 2 biji kentang size sederhana (dadu kecil dan rebus hgga empuk)
  • 1-2 sb cili giling
  • Minyak
  • Kulit popia secukupnya
Cara-Cara: 
  1. Panaskan minyak, masukkan serai, bawang merah, bawang putih.Tumis hingga sedikit layu.Masukkan tomato.Kacau lagi.
  2. Masukkan cili giling.Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sardin.Kacau sebati (linapg kacau hingga agak kering sedikit).Tutup api
  4. Biarkan inti popia sejuk.Barulah dihulung ke dalam kulit popia.Suka hati korang la nk gulung camana
Note: Lina pg, tak masukkan garam dalam resepi, memadai rasa masin sardin tu.Takut terlebih masin sbb jenis kering sket.

Wednesday, December 12, 2012

Chilled Chocolate Cheese Cake (Cake In Jar)

Assalamualaikum...
Tengok pada tajuk in a jar, tapi dok dalam mangkuk hahaha lawak tul.Tak kira jar ke mangkuk ayun ke yang penting kek ni memang sedap.Resepinya pulak sangat ringkas.Dah namanya chilled dah tentu2 tak yah bako kan?Sejukkan dalam esbok lebih kurang 2-3jam, dah bleh makan.Untuk mengelakkan soklan cepumas dari anak2 eloklah dibuat malam,makan esok harinya.Biasalah budak2 bila tengok menda cam ni mulalah 'dah siap ke mama?, bila bleh makan?Lambat lagi ke nak sejuk? adoi... meh la layan gambar n resepi.Ekceli kat bawah ada layer coklat n cis tp lupa nk snap angle tepi..amek top view jerr.Tak pe lenkali  wat lagi..gn blueberry lak..
Sedap betul CCCC ni..tektur cam eskrim...
Resepi Chilled Chocolate Cheesecake in Jar.  
Olahan Resepi : AnnaQawina
Sharing : lina pg

(make 4 jars 200ml)
Bahan-bahan :
  • 125g cream cheese, suhu bilik
  • 137g @ 1 bekas kecil yogurt
  • 30g gula kastor
  • 125g whipping cream, pukul hingga gebu dan bertanduk (soft peak)
  • 1/2sdb + 1/2st gelatin Halagel
  • 2sdb air hangat

Chocolate Ganache : Cairkan dan biarkan menyejuk pada suhu bilik sebelum digunakan
  • 200 grm coklat masakan (lina pg gn Dark Coklat Semisweet)
  • 100 ml susu cair (lina pg gn whipping cream)
  • 1 sdt butter

Cara-cara :
  • Pukul cream cheese, gula kastor hingga sebati.
  • Masukkan yogurt, gaul rata.
  • Masukkan gelatin ke dalam bekas berisi air hangat. Biarkan 5 minit hingga kembang, cairkan secara double-boiler atau guna microwave-oven (on HIGH 3saat. kacau rata). 
  • Biarkan hingga ia suam, kemudian baru masukkan ke dalam adunan yogurt cheese. Gaul rata.
  • Perlahan-lahan kaup balikkan whipping cream yg telah dipukul kental tadi ke dalam adunan. NOTE: Pastikan whipping cream tidak terlalu sejuk untuk elakkan adunan terus pekat bila ia bergaul dengan adunan bergelatin tadi. 
  • Kaup balik rata-rata, sedia untuk digunakan.
  • Sediakan jar @ bekas pilihan, paipkan@sudukan adunan cheesecake tadi ke dalam jar, lebih kurang 3@4 sudu besar, kemudian paipkan choc.ganache@apa2 filling kesukaan, seterusnya paipkan adunan cheese sekali lagi, buat sampai hampir penuh jar anda.
  • Sejukkan dalam peti sejuk paling kurang 4 jam atau lebih.
  • *Cake in jar ini boleh dimakan dengan menggunakan sudu, tak perlu letak base@kalau nak letak base bolehlah hancurkan apa2 biskut pilihan ataupun lebihan2 kek boleh juga diramas kasar & masukkan ke dalam jar sebelum diletakkan adunan cheese tadi.



Friday, December 7, 2012

Kek Gula Hangus/Kek Sarang Semut

Assalamualaikum...
Salam ceria di pagi Jumaat..hari ni cuaca cerah di Pulau Pinang ni.Esok dah pun hujung minggu.Ada yang nak bawa anak2 bercuti atau makan angin ke?Hmm kepada yang nak bercuti saya ucapkan selamat ber'holiday' ya..
Okey berbalik kepada n3 hari ni Kek Gula hangus, kek yg boleh dikatakan evergreen.Dah lama kek ni tp still diminati sebab tak muak.Saya pun suka ngan tektur ngan agak chew gitew.Mesti ada yang kata awat la..TMK ni asyik tayang kek jer..lauk pauk takde ke?Jawapannya lauk pauk yg dimasak selalunya tak sempat nak pose sebab anak2 dah ready nak ngap.Kesian la pulak dok menunggu mama nak snap.Sebab tu la sekarang asyik snap ngan enpon jerr.
Tak mo bebel panjang,meh semak resepi Kek Gula Hangus.Saya gunakan resepi kekandaku kak rosaliza.Tapi selongkar dapur dia memang tak jumpa.Dulu masa sekolah rajin dia wat kek ni hihi..
sedap dan lembut...
KEK GULA HANGUS/KEK SARANG SEMUT
By:Kak Dar Embun Rosaliza
Olahan: Lina pg

Bahan-bahan
  • 6 biji telur gred A
  • 2  cawan tepung gandum
  • 1 sb soda bikarbonate
  • 2  cawan gula pasir 
  • 2 cawan air
  • 2 sb butter
  • 1 cawan susu pekat manis
Cara-cara:
  1. Masak gula sehingga perang dan berbuih kemudian masukan 2 cawan air pelahan-lahan.Kacau hingga gula cair.Masukkan butter,sejukan gula hangus
  2. Tepung di gaul bersama soda bicabanate.Ayak
  3. Pukul telur menggunakan hand whisk (pukul manja2 jer)
  4. masukkan susu kedalam telur. Pukul lagi hingga sebati dan adunan nmpk pekat
  5. Tuang air gula hangus berselangseli dengan tepong, sedikit demi sedikit..hingga habis..
  6. Tuangkan adunan ke dalam loyang yg digris terlebih dahulu.Adunan ni memang cair
  7. Rehatkan adunan selama 10-15minit supaya soda bikarbonat bertindak balas.Sementara itu boleh panaskan oven ikut suhu oven masing2..
 *** Note***
(lina pg bakor selama 50min suhu 150'C.Setengah jam pertama gn api bawah, selebihnya gn api atas dan bawah)

Wednesday, December 5, 2012

Kek Coklat Moist - Tempahan

Assalamualaikum..
Apa khabar semua pengunjung Teratak Mutiara Kasih?Harapan saya semuanya dalam keadaan sihat walafiat.Alahai skema betoi ayat tu kan?Sopan santun gitew ahaks...Wah kali ni rajin betul wat n3 pasal kek order.Pada hal kek karamel yang mendapat sambutan begitu menggalakkan tak buat lak n3.Bukan apa kang ada yang muntah ijo lak dok tengok kek karamel jer.Sebab jarangggg sangat dapat order kek coklat ni yg wat n3.Ala-ala promote gitulah kan?Terima kasih lah ya buat Sal yang menempah.Kot ada sapa2 yang teringin nak makan kek coklat memang bukan takat lembab tapi dap basah lencun ni silalah inbox saya ok...e-mail pun bleh, ad  fren kat fb pun boleh.Tapi untuk Penang (pulau area) je lah.
Berat ~1.5kg Lembut dan lembab..xleh post mortem ya..tempahan punya ni..

Bahan-Bahan:
  • Telor 4 biji.. kalau size besar guna 3 biji je..
  • 1 tin susu cair ideal..
  • 1 sudu teh coklat emulco ( takde pun takpe )
  • 1 sudu teh esen vanilla.. (aku guna satu penutup botol tu)
  • 1 1/2 butter.. ( 250 gram + 125 gram butter)
  • 2 cawan gula kastor (lina pg gn 1 setengah cwn)
  • 1/2 cawan susu pekat manis (lina pg tambah rcp asal tadak)
  • 1 cawan serbuk koko ( di ayak)
  • 2 cawan tepung gandum ( di ayak.. guna sukatan cwn yg sama)
  • 1 sudu teh baking powder 
  • 1 sudu teh soda bikarbonat ( di ayak jugak)
Cara membuatnya :
  1. Masukkan butter dlm periuk.. cairkan.. guna api sederhana..
  2. Kemudian masukkan susu cair.. kacau sebati..
  3. Pastu masukkan gula kastor pulak.. kacau lg..
  4. Masukkan esen vanilla..
  5. Dan masukkan coklat emulco.. kacau kesemuanya biar sebati dan tutup api.. pindahkan adunan ke dalam bekas lain atau pun guna je periuk tu pun boleh..
  6. Sementara tu, dlm bekas lain lak sila pukul telor ayam tu guna whisker.. pukul agak2 kembang aje .. takyah nak beriya2 sgt pukulnya.. hehehe..
  7. Kemudian, tuang sikit demi sedikit ke dalam adunan td.. kacau sebati..
  8. Pastu lak baru masukkan bhn2 yg di ayak td ( tepung + serbuk koko + soda bikarbonat + baking powder )..
  9. Masuk sikitt demi sikit... gaul sampai semua adunan sebati.. sherashi bershama.. ecehhh.. 
  10. Pastu masukkan adunan ke dalam loyang..
  11. Masuk paras stgh dr loyang je tau sbb kek ni naik tinggi.. sblm tu jgn lupa griss kan loyang dgn butter.. kang melekat kang kek tu kalo loyang tak di griss..
  12. Tutup dgn aluminium foil utk elak kek terkena titisan air dr pengukus.. tak pun balut je penutup pengukus tu dgn kain..
  13. Kukus kek sampai masak (lina pg kukus selama 1jam setengah)dengan api sederhana

Tuesday, December 4, 2012

Pulut Inti Versi Tanak

Assalamualaikum...
Tajuknya pun dah boleh membayangkan tuannya yg malas nk mengukus.Suka ati main tanak jer.Sebenarnya malas beralasan, beras pulut ada belen 2 cawan jer..tarak pasainya haku kukus bagai..buat kotor piyuk kukus ngan beras yg secoit tuh..Saje wat pandai tanak ala-ala pulut ikan kering guna api kecil.Alhamdulillah menjadi dan sedap kat tekak kami sekeluarga.Kalau korang nk buat dengan kuantiti byk better kukus.Kang tak masak..naya jerr.Versi kukus bleh tengok umah kekanda cheq Kak Rosaliza yg suka makan pulut
Blurr sket gambo..snap ngan enpon yea..
RESEPI PULUT INTI
By: lina pg

Bahan - Bahan:
  • 2 cawan beras pulut ( cuci bersih rendam 1/2 jam,toskan)
  • 2 cawan santan pekat 
  • Garam
  • Gula
  • Daun pandan simpul
Cara-Cara:
  1. Satukan santan, garam,gula ke dalam periuk kacau sehingga garam dan gula hancur.Sambil tu korang rasalah ok ke x?
  2. Masukkan daun pandan dan beras ke dalam periuk berisi santan.Masak kat atas dapur gn api kecik.Sy gn api paling bawah.(cam nak buat nasi lemak lak) wangi sket ada aroma daun pandan
  3. Kacau sekali sekala untuk mengelakkan pulut berkerak kat dasar
  4. Bila santan dan kering, kecilkan api (mcm masak nasi) tunggu hingga pulut betul2 masak.Dah siap
INTI KELAPA
Bahan-Bahan:
  • 1/2 biji kelapa parut
  • 1 ketul gula kabong (potong kecil2)
  • 1/2 cawan air
  • 1 helai daun pandan simpul
  • Gula jika perlu
  • Secubit garam
Cara-Cara:
  1. Satukan kelapa parut, gula kabong, daun pandan ke dalam kuali dan kacau rata.Gula kabong akan mula mencair.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil terus kacau.Kacau hingga gula kabong hancur dan inti sebati .Masukkan secubit garam.Sesuaikan rasa.

Monday, December 3, 2012

Kuih Sagu

Assalamualaikum..
Salam ceria di pagi Isnin.Nampaknya cuaca cerah setelah uhan lebat dari petang dan membawa ke malam.Pepagi ni kite tayang menu sarapan la ya...walaupun sarapan entah jaman bila punya ni haha.Jangan dok minta ya kompom sudah selamat ke Indah Water.Masih menggunakan resepi yg sama cuma tukar ke sukatan cawan.Sedap kuih sagu..sangat lembut dan manis yang sedang2.Lembut ya bukan lembik.Kalau nk lebih manis kena tambah sukatan gula ya..
 sedapnyerr..masuk mulut..kemam sat..telan..xyah kunyah2.lembut jerr
kali ni main kacau atas api jerr, malas nk kukus..memang dasar pemalas kan hahah..tp hasilnya tetap cantik sagu jernih semuanya

KUIH SAGU (BRONOK)
By : Mama Kastam myR
sumber : lina pg
  • 1 cawan sagu kecil
  • 3 cawan air  (lina pg gn air panas supaya cpt masak)
  • 1/2 cawan gula
  • Perisa dan pewarna sirap rose
  • 2 helai daun pandan simpul
  • 1/2 biji kelapa parut putih sahaja(sy kukus dulu kelapa parut)
  • Garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Masukkan air panas dan daun pandan ke dalam periuk.
  2. Masukan sagu, kemudian kacau rata.
  3. Bila sagu kembang,masukkan pewarna dan perisa sirap rose
  4. Bila sagu bertikar jernih (tinggal kaler putih sket2)Masukan gula, gaul rata.
  5. Teruskan kacau hingga sagu bertukar jernih keseluruhan.Guna api yg kecil sahaja
  6. Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap. 

Friday, November 30, 2012

Egg Benedict,Baked Bean & Sousage

Assalamualaikum...
Bersiaran di hari Jumaat, penghulu segala hari.Cepatnya masa berlalu.Rasanya baru jer hari Isnin.hari ni dah pun Jumaat.Dah bersarapan ke semua?Kalau ada yg belum sarapan boleh mencuba resepi Egg Benedict.Saya suka ngan bekfast yg camni.Sedap dan agak mdh nk disediakan.Dah banyak kali wat rcp ni dengan pelbagai cara.Ada yg saya wat dengan tomato salsa, makan camtu jer..Ada yg tak wat n3 langsung pun ada sebab banyak kali ulang tayang hehehe.Kali ni saya gandingkan dengan Baked Bean dan Sosej.Memang mantap...
sekali sekala layan western lak..
RESEPI EGG BENEDICT,BAKED BEAN & SAUSAGE
sumber : lina pg

Bahan-bahan
  • 4 biji telur
  • 4 keping roti putih - dibuang tepinya
  • lada hitam - freshly cracked 
  • sedikit lada sulah (rcp asa xde-linapg tambah)
  • Sedikit butter atau majerin
  • Garam (xboh - ltak siket kicap time nk mkn)
  • sedikit oregano
Cara-cara
  • Butterkan bekas muffin atau bekas membakar kecil yg digunakan.
  • Letakkan sekeping roti didalam bekas muffin. Butterkan roti, taburkan sedikit lada hitam dan garam.
  • Pecahkan sebiji telur ke atas roti. Tabur lagi sedikit lada hitam,lada sulah, oregano. Boleh juga ditaburkan sedikit cheese kalau mahu (optional)
  • Bakar hingga telur putih just set & telur kuning cair sedikit.Suhu bergantung kpd oven masing2 (lina pg bako suhu 150'C selama 12min)


Wednesday, November 28, 2012

Terung Masak Sambal

Assalamualaikum semua...
Terung masak sambal feveret semua.Even anak2 yg xsuka sayur pun akan makan juga.Dah lama tak buat hingga hampir terlupa dengan keenakannya.Hmm sesiapa yg sukakan sambal belacan harus cuba ni memang mabeles sangat.Lately..picas kat TMK ni lebih kurang aje yea..sebab sumanya snap ngan enpon jerr.Boleh kata pas raya puasa aritu suma gambar guna enpon jerr.Tak tau lah nape malas sangat nk kuarkan kamera..
Bila nak makan just perahkan limau kasturi..wallaa..memang best..Limau tu dah terlebih masak..segar dari pasu hahaha..tanam sendiri yea..sangat rajin berbuah..sampai tak termakan

TERUNG MASAK SAMBAL
By : hasue
sumber : lina pg

Bahan2:
  • 2-3 Terung Panjang (lina pg gn 2 biji terung bulat)
  • 1 cili merah
  • 2 bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • Segenggam udang kering
  • 1 sudu belacan
  • Perasa-garam,pak aji dan gula secukup rasa
  • Limau kasturi-untuk diperah ketika hendak makan sebagai pembangkit selera
Cara2:
  1. Cili,bawang merah,bawang putih,udang kering dan belacan ditumbuk(lina pg kisar guna pengisar bhn kering jer)
  2. Panaskan dalam 1/3 cawan minyak masak,tumis bahan tersebut sehingga naik bau dan agak garing
  3. Masukkan terung yg sudah dicuci bersih..kacau goreng hingga sekata dan kecilkan sedikit api. Tunggu sehingga terung layu dan berubah warna..kacau jika perlu.
  4. Apabila terung sudah agak mengecut,masukkan air sehingga melebihi paras terung.
  5. Kemudian masukkan semua bahan perasa..
  6. Pastikan terung benar2 sudah masak sehingga ada isi yg tertanggal dari kulit pun tak mengapa..lg sedap sebab lebih lembut..jika belm lembut,tambahkan lagi sedikit air.
  7. Apabila airnya sudah sama paras dengan terung atau kurang,sebatikan semua rasa dan padamkan api..


Tuesday, November 27, 2012

Cuti-Cuti Malaysia Johor (Legoland)

Assalamualaikum..
Sinambungan cuti2 Mesia.Kali ni kat Johor plak.Kalau Johor apa lagi Legoland...Tempat ni sangat2 panas sakit pale dibuatnya.Air mineral botol kecik pun RM2.50 huhu..Mesti korang tertanya2 (korang tanya dalam ati jer kan) best ke mai sini.Hmm..jawapannya kena mai sendiri la best ke tak?Legoland ala-ala Kota Keriangan gitew la..Satu pujian untuk staff kat sini semuanya mesra ngan pengunjung.
 pintu masuk ke Legoland..ekceli pic ni time nak penat berjalan kat dalam tu..muka toya sebab sakit paler
 Oh..tidak..Taj Mahal dah mengecil atau kami yang jadi Raksaksa..hahaha

 kapal dari Lego..sangat kreatif
 Gunung berapi kat belakang tu yea..siap kuar asap berkepul2 lagi..
 mem kecik tak larat jalan dah...jom balik...ekceli byk gak picas kat sini..tp malasnya nak edit...sket2 sudah la yea...
 Selingan..kat Danga Bay....giant lobster..kalau buleh makan..best jugak tu..kenyang seminggu
kwsn yg sewaktu dengannya la ni...

Monday, November 26, 2012

Cuti-Cuti Malaysia Melaka Bandaraya Bersejarah

Assalamualaikum...
Cuti2 Mesia di selatan Tanah Air Melaka dan Johor (12-14Nov) yang lepas.Ini merupakan percutian tanpa dirancang.Just book a hotel on 9th Nov pack and go.Ingat nak cuti lama sket tapi dah terambil order kek untuk minggu tu.So clearkan order dulu baru gi cuti2.Sian kan kat org dah tempah awal2 lagi.
Ok berbalik pada tajuk cuti2 mesia, agak lama jugak kami tak ke selatan ni.Kalau Melaka tu pernah sampai la dalm 5-6 tahun lepas.Johor last sekali sampai masa form 3.Tu pun rombongan sekolah wakaka...
salah satu land mark di Melaka..masa mai dulu stay kat Seri Coastar ulang alik lalu kat kapai ni..sudahnya tak sempat snap picas hahah.Kali ni mai terus singgah kat kapai ni
3 beradik..pose ntah hape2 haha
Menara Taming Sari...
Jom beli tiket dulu..RM10/pax hokey...sapa mai Melaka harus naik tower ni..memang berbaloi..
org ramai..kena tunggu turn..kol 8pm Menara close..tiket burn ya..
Bandaraya Melaka dari Menara Taming sari.Ianya berpusing 360 degree.So bolehlah menikmati pemandangan yg cantik dari atas Menara ni...
cantik kan?
Mega2 dari menara..
Ini lak kat Sungai Melaka..


really enjoy riding River Cruise.Sayangnya picas dalam boat agak gelap...sebab kami naik boat ni memalam buta haha..oh ya..River Cruise ni beroperasi hingga 12 tengah malam.Sapa mai Melaka harus cuba ni...Ok pasni sambung n3 kat Johor lak 

Wednesday, November 21, 2012

Lempeng Nostalgia

Assalamualaikum...
Pekaba semua?Ada yang rindu kat tuan tanah tak?hahaha perasan jer kan?Kita blogger suam2 kuku ni tadak sapa nk rindu haih...Lempeng ni dah lama buat..cuma agak bz tak sempat nk n3.Bz ngan apa pun xtau la...Tempahan kek pun bukannya banyak sangat.Masih ada masa untuk goyang2..jalan2 cari makan dan sempat gak Cuti-Cuti Mesia haha..
dah nama pun lempeng nostalgia..selalu makan time kecik dulu..hanya cicah gula...Nak resepi gak ke?Sonang jer ni tepung gandum, secubit garam, air secukupnya (agak2 jer la).Bancuh guna hand whisk..goreng gn non stick pan.Saya gn kuali roti jala tuh

Wednesday, November 7, 2012

Pulut Serikaya

Assalamualaikum...
Dah lama tak wat pulut serikaya ni, kali ni wat lapisan pulut setengah adunan jer.Tapi lapisan kepala tuh menten satu adunan.So dapatlah makan tang kepala yang tebal sket.Wat camni pakat2 makan lak budak2 kat umah ni.Doulu2 wat cam xbape nak layan jer kuih tradisional cam ni.Ni dah reti makan kot.Resepi masih stick ngan yang lama gak.resepi sapa lagi kalau bukan sifu kuih tradisional kite nih Yatie.
sememeh sket rupa paras.mayb saya tak tekan padat sangat kot tang pulut tuh.Bab sedap tok sah citer la..kalau berulang kali dok wat kan?

PULUT SERIKAYA
By : Yatie
sharing : linapg

Bahan-bahan
* Bahan lapisan bawah
* 2 cawan beras pulut
* 1 1/2 cawan santan cair( biasanya santan ikut paras pulut dan lebihkan santan sikit je)
* 1/2 sk garam
* 1 sb minyak

Cara Untuk Lapisan Bawah
  1. Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
  2. Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
  3. Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh. Alas loyang dngn plastik.
  4. Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
  5. Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
  6. Keluarkan loyang dari kukusan, ratakan permukaan pulut tadi dan tekan2 pulut biar padat. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.
  7. Sementara menunggu lapisan bawah masak, bolehlah siapkan bahan2 utk lapisan atas.
* Bahan lapisan atas
* 1 cawan tepung gandum (lina pg jadikan campuran tepung= 1 cawan jer)
* 1 sudu besar tepung jagung
* 1 sudu besar tepung beras
* 3/4 cwn gula merah (linapg gn 1keping gula nipah))
* 1/2 cawan gula pasir (linapg boh 2sudu besar)
* 2 biji telur gred A
* 2 cwn santan pekat
* 1 cwn air (utk di masak bersama gula merah dan gula pasir)
* 1/2 sk garam
* sedikit coklat emulco(warna gelap sikit)sy xboh

Cara Untuk Lapisan Atas
  1. Masak gula merah dan gula pasir bersama 1 cwn air dan tapiskan....sejukkan sebentar.
  2. Satukan tpng gandum, tpng beras dan tepung jagung ke dlm mangkuk besar.
  3. Masukkan santan yg telah dilarutkan bersama garam.
  4. Di ikuti dgn air gula yg telah sejuk.
  5. Masukkan telur dan gaul sebati...nak mudah blend semua bahan.
  6. Masak di atas api sederhana sebentar dan sentiasa di gaul.( biar berwap saja)Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 20 minit saja.
  7. PERINGATAN...kuih ini hendaklah betul2 sejuk barulah mudah dipotong dan cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!
  8. Potong menggunakan pisau plastik/pisau kek supaya kuih cantik dn licin.

Tuesday, November 6, 2012

Cotton Soft Japanese Cheese Cake

Assalamualaikum..
salam siaran semua.Lama betul TMK tidak bersiaran bukan bz tapi sebab tadak lappy tu yg susah sket nak hapdet.Ni guna PC Nisa sat sementara tuan badan pi sekolah.Ada banyak n3 yang tertunda ni.Sekarang agak kemalasan nak snap picas ngan kamera,snap ngan enpon jerr.Cis kek ni pun mengalami nasib yg sama amek gambo yg enpon.Tak pe la kan janji bleh nampak rupa paras kek sedap yang amat ni.
Memang bertepatan sekali ngan namanya Cotton Soft, sangat lembut dan cair di mulut gitew.Saya amat suka ngan tektur kek ni.Yang paling best tak muak langsung.Ekceli dah byk kali wat resepi tp yg ni paling sempurna kejadiannya.Ada yang merekah la, termanis sket.Dah tau peel kek ni baru berani buka tempahan.Kepada yang tingin nak makan cis kek ni bolehlah e-mail kat saya atau PM kat fb ye.E-mail ada kat tepi (side bar) tulis kat sini kang abes kena spam huhu.
rupa paras sebelum boh topping, saya lebih suka yg palin gini
 
 pas lumur ngan blueberry hihi..topping ada sket time ni sbb byk kali wat dah ciskek..
 
tidakkah kek ni nampk gebus gebas, potongan sememeh la..walaupun dah celup pisau dalam air panas...kawan2 ada tips tak?

COTTON SOFT JAPANESE CHEESE CAKE
Sumber : Alma (myresepi)
Rujukan : Anna Qawina 

Bahan-bahan : Loyang bulat 9 inci

Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk) (lina pg gn 1 cawan)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon @ 1 sdt  esen vanila
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine @ guna tepung gandum, ayak 3 kali
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
  • 140g gula kastor( (lina pg 1 cawan arcopal =100g)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon @ 1 sdt cream of tartar

Cara-cara:
Step I : Utk adunan A:

  • Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. kacau2 dengan whisk sehingga sebati.
  • Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. 
  • Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hingga sebati (gaul guna spatula)

Step II : Utk adunan B:
  • Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). 
  • Lepas tu, tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).  

Step III :
  • Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. 
  • Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 9 inci, yg digriskan bwhnye & dialas dgn kertas baking.  tepi loyang tak perlu gris ya.
  • Tuang adunan kek dlm tin kek. Bakar kek dlm kire-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160°C (Peringatan utk diri sendiri -Oven Pensonic 150°C-1jam.Hesstar 180°1jam 15 min)
  • Waterbath = sediakan loyang yg lebih besar dari loyang kek, isikan air panas, kemudian letakkan loyang kek tadi di dalam loyang yg berisi air panas. 
  • Bakar hingga masak, test guna lidi ya, dah masak, off suis oven, renggangkan pintu oven sedikit dan biarkan kek di dalam hingga agak sejuk supaya kek tak mendap@turun mendadak.
  • Sisip tepi kek dan terbalikkan, hiaskan dengan filling kesukaan, sedap dimakan sejuk.

Blueberry Topping
  • 1 tsp Gelatin / Serbuk agar2*Ana guna gelatin Halagel
  • 30ml Air
  • 150g Blueberry pie filling @ apa2 filling kesukaan
Cara-cara :
  • campurkan gelatin/agar2 dgn air. 
  • Panaskan sebentar & campurkan blueberry. 
  • Sapukan ke atas cheesecake & sejukkan sebentar.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...