Sunday, January 15, 2012

Susu Masam

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu suma.Pekaba suma?Alahai rindunya kat kawan2 suma.Dah lama tak hapdet blog ni.Bukannya bz sangat pun tapi semenjak lens kamera lingkup, mood blogging pun lingkup sekali.Ni pun jenuh teropong jauh baru bleh snap.Adoyai...
Hari ni pun bukan nak tayang masak2 tapi nak tayang susu masam.Bukan susu basi okey...susu masam ni pemberian alla n en.rock.Susu masam Ganu mari.Menurut mereka susu ni ialah susu kerbau yang menyusu anak selama 4 bulan.Ekceli nilah pestaim saya tengok susu masam ni.Kata en.rock lagi susu masam sedap jika dicampurkan sedikit dalam budu sebagai ganti tempoyak sebab ada rasa masam2 gitew.Nanti boleh trylah..
Dalam paler ni, kalau wat nasi beriani boh susu masam konon2 tairu gitew mesti sedapkan?Ada sesiapa tau tak bleh wat apa lagi ngan menda alah ni...sila angkat tangan hehehe.Kalau nak tengok rupa paras susu masam yang telah dipacking cantik dalam buluh cam lemang gitu bleh tengok umah alla&azmi ya
 susu masam ni rupa parasnya seperti taufufa..tekstur yang sangat lembut..ala2 puding laici dangdut hehehe

11 comments:

Cheq Sue said... Balas

saya ingatkan macam buttermilk tadi kak lina.. :)

alla said... Balas

mmg dh mcm taufufa dh tu dok dlm bekas cmtu.hehe

ezzyra said... Balas

rasa macm yogurt ke?hehe

Amie said... Balas

apa rasanya....macam yogurt plain kan..

Adry@Daun said... Balas

As salam lina,
Mana bekas ori susu masam ni? Kalau ada buluh tu lbh authentik. Buh dlm bks plastik dh nmpk rupa dadih dah la.. Tak penah rasa lagi susu msm ni. Susu budak kecik yg basi dlm botoi tu tu tau la bau masamnya lagumana..hehe..

lina_pg said... Balas

Cheqsue> ada rupa taufufa cheqsue

lina_pg said... Balas

alla> a..ah sebijik cam taufufa cuma berbeza dr segi rasa

lina_pg said... Balas

ezyra> yogurt yg plain tu kot dik..adalah iras2 sket...kakna test sket jer

lina_pg said... Balas

amie> a..ah lebih kurang la..ada masam2 sket

lina_pg said... Balas

adry> wslm..susu masam ni mmg alla n rock bagi lam bekas ni..depa nyer jer spesel sket dalam buluh..huhuhu
susu masam budak yg basi tuh bau busuk dan masam..yg ni tak bau masam pun..cuma susu dah beku seolah2 basi..huh susah nk explain

EmbunRosaliza said... Balas

Dah bereksperimen ke ngan susu masam ni,takleh nk komen byk sbb x rajin tgk pun

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...