Tuesday, May 29, 2012

Agar-Agar Santan

Assalamualaikum..
Tetiba angin memuding mai..terhasil lah agar2 yang paling senang..taraaa..agar2 santan versi baru kaler pink..bosan la asyik kaler ijo ngan kaler koko..gula melaka..I like pink hehehe.Tadak apa spesel pun..boh sirap jer tuh hehehe

Ops sebelum tu nak wat promosi sket.Jemput singgah yea kawan2 ke butik maya saya (wat masa ni tadak kedai lagi hik3)Jom pakat singgah ke Malina Butik .Juga boleh add saya di http://www.facebook.com/malina.butik Sesiapa yang berminat dengan kain pasang sulam bunga timbul, sulam manik dari Indonesia, bolehlah jengah butik saya yea..yang penting sumanya 100% hand made dan original dari Bandung..harap mak long..Moh jamu mata ngan agar2 santan ni..

kaler tak berapa nak comey la plak..
close up sket bagi nmpk layer..


RESEPI AGAR-AGAR SANTAN

Bahan-Bahan:
  • 1 paket agar2 serbuk 10g
  • 3/4 cawan gula pasir
  • secubit garam
  • 1-2 titik esen rose
  • 4 cawan air
  • 200ml santan pekat (linapg gn santan kotak ayam brand)
  • sedikit sirap rose/kaler merah/pink
Cara-Cara:
  1. Masak agar2 bersama air, gula, dan esen hingga agar2 dan guladan agar2 hancur.
  2. Masukkan sirap rose/kaler merah
  3. Masukkan santan.Kacau hinggan mendidih.Tunggu sekejap.Pastu tutup api.
  4. Tuangkan ke dalam loyang/acuan kesukaan anda.Sejukkan sebentar.kemudian masukkan dalm esbok

10 comments:

Acik Erna said... Balas

lina..warna cantik rasa dah tentu sedap..lebih2 lagi bila masuk peti sejuk kan

che mid said... Balas

Eh.. cantik la kaler tu.. merah dan pink..

pas tu.. header tu cantikkkk la...

Mama Hawa/Mama Nani said... Balas

Cantik agar2 kaler pink nie...

sesuai ngan cuaca diluar yg sedang panas!! mintak satu lah Lina hehehe

lina_pg said... Balas

acik erna> cuaca panas2 ni sedap gak layan agar2 simple ni hehehe

che mid> cantik ke? saya tengok tak brp bermaya..ingatkan jd kaler pink rupanya lain pesen sket..tang santan jer pink huhu

mama hawa> kunun2 nk wat kelainan la hehe tu yg boh kaler pink..janji sedap masuk tekak..amek la mama banyak pun..

Mamasya said... Balas

Salam Lina.cantik warna agar2 santan...nampak terang merah dg pink.sedap agar mkn sejuk...

lina_pg said... Balas

mamasya> wslm mama, saje wat kelainan hihi..thanks mamasya

Nieza said... Balas

Assalam Kak...bisnes ok ke? harap bertambah ok lah yer. menarikla tgk agar-agar santan akak ni...sejuk jer terasa tekak ni...hehe

lina_pg said... Balas

Nieza> wslm..alhamdulillah gud start la bagi akak yg baru nk mula ni hehehe..thanks nieza, agar2 bodoh2 jer tuh

EmbunRosaliza said... Balas

Cantik kaler pink tu, mesti sedap ni di mkan sejuk2. Mana lagi sedap yg koko atau pink ni

lina_pg said... Balas

kak rosa> yg ni sama level ngan bledo santan pamdan.hak koko ranking no.1 hehe

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...