Wednesday, June 6, 2012

Nugget Maggi@Nugget Mi Segera

Assalamualaikum...
Cuti sekolah ni anak2 asyik lapar jer..sampai kering idea dah nk wat apa untuk minum petang.Tengok kat dapur ada maggi 2 bungkus, terus teringat resepi yang diberi oleh kawan lama masa bujang dulu.Dalam ingat2 lupa tu wat eksperimen nugget megi.Alhamdulillah anak2 ngan abah suka ngan menu ringkas ni.
 sedap cicah ngan sos cili dan mayonis
 setengah saya golek ngan oat

RESEPI : NUGGET MAGGI@NUGGET MI SEGERA

Bahan-Bahan:
  • 2 paket maggi/mi segera (bersama perencah)
  • 3 cawan air
  • 1 biji telur (pukul manja2)
  • Sedikit oat/bread crump
  • Minyak
Cara-Cara:
  1. Masak maggie bersama 3 cawan air dan perencahnya.Masak hingga air kering (macam masak nasi).Maggie jgn patah2kan..masuk camtu jerr
  2. Setelah air kering, tuangkan maggie ke dalam bekas (anggaran ketebalan 1inci mcm dalam gambar).Tekan2 sedikit supaya padat.
  3. Masukkan dalam freezer supaya membeku.Senang nak potong petak2
  4. Setelah beku.Potong kecil2 macam saiz nugget tu.
  5. Celupkan ke dalam telur yg telah dipukul.
  6. Golek-golekkan ke dalam oat/bread crump dah digoreng dalam minyak (deep fry)
  7. Selamat Mencuba ;)
Note: kalau takmo golek dalam bread crump, boleh terus goreng setelah celup ke dalam telur



10 comments:

My Little Diary said... Balas

errmm....tak pernah dgr naget maggi
:)

Acik Erna said... Balas

assalam lina..memang tak pernah dengar dan tak pernah makan.
kalau anak2 suka mesti sedap tu lina..

inazamri said... Balas

tak penah dengar lg.resepi baru ni

MaDiHaA a.k.a Ratna said... Balas

salam lina...
resepi yg mudah & menarik.. anak2 pasti suka ni.. t.kasih berkongsi idea ye...

baby lydia said... Balas

1time lydia dgr gak..bole cube lh cm ni..resepi pn nmpk mudah jek

tun_telani said... Balas

salam kak lina.. menariknya resepi akak. rasa dia ala2 murtabak megi ye.. nnti nk cuba la. kene beli maggi dulu..

EmbunRosaliza said... Balas

mesti sedap rasa nugget magi ni...boleh mempelbagai lagi resipi megi heheh..nnt boleh juga di cuba ni

lina_pg said... Balas

kak rosa >bdk2 mmg suka sgt,jap jer licin

addinfarhani said... Balas

salam..
thanks for the resepi...senang jer nak wat.. n sedap3....('',)

Aliana's Home Made Cookies said... Balas

WOW... MUDAH SANGAT..DAN SEDAP...PERASA APE PUN X PER KE LINA...BOLEH TRY.. GOOD IDEA...SEBAB.. BENDA ALAH NI MEMANG STOK KAT RUMAH NI.. YG TERMAMPU.. DOK SIMPAN.. HE HE...TQ TQ TQ...ILIKE..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...