Thursday, July 19, 2012

Egg Benedict & Tomato Salsa


Assalamualaikum...
Menu bekpas omputih, simple tapi mengenyangkan.Kali ni masih lagi stick ngan tomato salsa.Memang sedap.Kalau nak tengok versi yang terdahulu, sila klik kat SINI
cam biasa..yg ada sayur n mama ngan abah punya

RESEPI EGG BENEDICT AND TOMATO SALSA
by: zurin myR
sumber II: hana
kongsi bersama: linapg


Bahan-bahan
  • 2 biji telur
  • 2 keping roti putih - dibuang tepinya
  • lada hitam - freshly cracked 
  • sedikit lada sulah (linapg tambah)
  • Sedikit butter atau majerin
  • Garam (xboh - ltak siket kicap time nk mkn)
  • sedikit oregano
Cara-cara
  • Butterkan bekas muffin atau bekas membakar kecil yg digunakan.
  • Letakkan sekeping roti didalam bekas muffin. Butterkan roti, taburkan sedikit lada hitam dan garam.
  • Pecahkan sebiji telur ke atas roti. Tabur lagi sedikit lada hitam,lada sulah, oregano. Boleh juga ditaburkan sedikit cheese kalau mahu (optional)
  • Bakar pada suhu 180 C selama 15-20min atau hingga telur putih just set & telur kuning cair sedikit.
RESEPI TOMATO SALSA
Bahan-bahan
  • 3 biji tomato - potong dadu
  • 1/2 biji timun - potong dadu (xboh)
  • 1/2 biji bawang besar - potong dadu
  • chili pepper jalapenno@serrano - potong dadu - (hana tk ltk,linapg pun xboh)
  • Daun ketumbar - cincang
  • Jus lemon (linapg gn limau kasturi)
  • Garam
  • Black pepper
  • Oregano - optional
  • Minyak zaitun - yg nih hana tambah
Cara-cara 
Campurkan semua bahan. Hidangkan bersama roti, taco, steak atau sebagainya.

16 comments:

AZLITA AZIZ said... Balas

Assalamualaikum Lina

Selamat pagi..
Satu hidangan breakfast yang mudah dan ringkas yang pasti ianya menjadi kegemaran anak-anak dan keluarga..

Anak-anak akak pun suka egg benedict ni

Salam Ramadhan dari akak buat Lina dan keluarga
Semoga kedatangan Ramadhan kali ini melimpahkan rahmat dan keberkatan buat lina sekeluarga

Selamat Berpuasa

EmbunRosaliza said... Balas

morning....sedap ni kalo umah akk buat sebiji sorang sah2 tk cukup ni hehe, lama tak buat

Kak yon said... Balas

salam kenal lina..
salam ramadhan buat lina sekeluarga..

Mas Sani said... Balas

Tgk je dh nmpk sedap kalau dpt rasa lglh kan....Tg

tun_telani said... Balas

salam kak lina ^^ sedapnyer.. bekfes menu mat saleh yg sihat. tun pun nk yg ada salsa tu :)

lina_pg said... Balas

Ita Azlita> wslm,memang betul..menu kegemaran anak2, mak n bapakya sekali.

salam ramadhan buat ita sekeluarga juga

lina_pg said... Balas

kak rosa> ka umah ni kena wat catuan, makan semangkuk sorang jer kih2

lina_pg said... Balas

kak yon> salam kenal juga, selamat menyambut ramadhan buat kak yon juga

lina_pg said... Balas

Mas sani> memang sedap taw..

lina_pg said... Balas

un> sekali sekala tuko selera omputh..seb baik tak iru mata hitamku

AZLITA AZIZ said... Balas

By the way Lina, mengenai pertanyaan Lina pasal telur, kat blog akak ada jadual sukatan bahan under topic CONVERSION kat header. Lina boleh rujuk kat sana.

Bye

quinnie said... Balas

sedapnya kak lina....saya suka tomato....:)

dikesempatan ini saya nak ucapkan selamat menyambut ramadhan almubarak buat kak lina sekeluarga...:)

Mamasya said... Balas

Slmt menyambut Ramadan dan berpuasa buat Lina sekeluarga.
egg benedict lama betul tak buat...

~~zana@pb~~ said... Balas

Salam Ramadhan lina........buka apa tadi?
Alamak, omputih punya style ni, akk suka tp x pandai buat.

~~zana@pb~~ said... Balas

Salam Ramadhan lina........buka apa tadi?
Alamak, omputih punya style ni, akk suka tp x pandai buat.

~~zana@pb~~ said... Balas

Salam Ramadhan lina........buka apa tadi?
Alamak, omputih punya style ni, akk suka tp x pandai buat.

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...