Tuesday, January 17, 2012

Selamat hari Lahir Wan Danial Hazim

17hbJanuari merupakan hari lahir anak sulung kami.Hari ni genaplah usia abanglong yang ke-14 tahun.Kejap jer masa berlalu.Terasa cam dah tua la pulak sebab anak2 dah besar suma hehehe.Mama doakan semoga abanglong menjadi anak yang soleh, menjadi contoh dan teladan kepada adik n baby.Belajar rajin2 jangan asyik layan fesbuk ngan main game jer hehehe.
gaya macho anak bujangku hehehe

Monday, January 16, 2012

Kuih Cek Mek Molek Gula Merah

Assalamualaikum...
Kuih peberet seisi keluarga.Ringkas dan sedap.kali ni spesel sket sebab saya gunakan gula merah.Biasanya boh gula putih.Hmm ada kelainan dan sedap jugak hehehe.Walau dah banyak kali buat tp ttp nak tepek gak resepi hehehe
malas nk nk bentuk cekmek..hentam wat bulat2 jelah..karang ada yg komplen kata pose kuih cekmek ni sepesen jer hahaha..

RESEPI KUIH CEK MEK MOLEK GULA MERAH
By: http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan 
  • 3 cawan keledek lecek
  • 1 cawan tepung gandum @ secukupnya
  • Gula putih/gula merah
  • Minyak masak
Cara-cara:
  1. Ubi keledek direbus hingga empuk ( masukkan sedikit garam ).Biarkan ubi keledek rebus sejuk,kemudian lecek halus
  2. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit, adun hingga boleh dibentuk.(jangan masukkan terlalu byk tepung, nnt kuih akan menjadi keras).
  3.  Bulat2 adunan (besar sket dr bola pingpong), leperkan masukkan setengah sudu kecil gula kat tengah.
  4. Pastukan bentukkan seperti kuih cekmek molek.
  5. Goreng dgn api sederhana hingga kuning keemasan. SeLamaT MeNcUbA
Note:
  • Pastikan ubi keledek betul2 sejuk,barulah masukkan tepung.kalau masih suam2..akan menambahkan penggunaan tepung.
  • Jika adunan masih melekat kat tangan, sapukan tangan dengan tepung supaya kuih boleh dibentuk.
  • Berhati2 kalau makan cekmek time panas2 sbb gula cair masih panas kat dalam..nnt melecur lak

Sunday, January 15, 2012

Susu Masam

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu suma.Pekaba suma?Alahai rindunya kat kawan2 suma.Dah lama tak hapdet blog ni.Bukannya bz sangat pun tapi semenjak lens kamera lingkup, mood blogging pun lingkup sekali.Ni pun jenuh teropong jauh baru bleh snap.Adoyai...
Hari ni pun bukan nak tayang masak2 tapi nak tayang susu masam.Bukan susu basi okey...susu masam ni pemberian alla n en.rock.Susu masam Ganu mari.Menurut mereka susu ni ialah susu kerbau yang menyusu anak selama 4 bulan.Ekceli nilah pestaim saya tengok susu masam ni.Kata en.rock lagi susu masam sedap jika dicampurkan sedikit dalam budu sebagai ganti tempoyak sebab ada rasa masam2 gitew.Nanti boleh trylah..
Dalam paler ni, kalau wat nasi beriani boh susu masam konon2 tairu gitew mesti sedapkan?Ada sesiapa tau tak bleh wat apa lagi ngan menda alah ni...sila angkat tangan hehehe.Kalau nak tengok rupa paras susu masam yang telah dipacking cantik dalam buluh cam lemang gitu bleh tengok umah alla&azmi ya
 susu masam ni rupa parasnya seperti taufufa..tekstur yang sangat lembut..ala2 puding laici dangdut hehehe

Tuesday, January 3, 2012

Nasi Ketam Warung Pak Su Kuala Juru

Assalamualaikum
Entri pertama di tahun baru.Sejak dua menjak ni malas yang teramat sangat utk update blog xtau lah nape.Kadang2 nak snap picas pun malas.Picas ni pun snap ngan enpon jerr.Kemarin masih lagi bercuti kami kuar JJCM ke Seberang.Kalau dok Penang ni menyeberang bridge kira dah jauh la tu.Tapi untuk yg jenis JJCM tegar cam kami ni, asal dengar ada kedai sedap mesti usaha gigih mencari lokasi hahaha.Tidak menghampakan menu yang disajikan mmg sedap.
Nasi + Ketam ni mmg sangat femes di Kuala Juru ni,kedainya bese2 jerr bukanlah jenis restoran mewah bagai.Tapi menunya 'cekup mewah' okey..Jom layan picas yang tak semenggah ni
 aisey kete ni enterprem lak..tu dia warung pak su nasi ketam here we come...
 minuman yang dioder
 ketam sudah mari..kuah rasa sedikit pedas manis.Ala-ala bone steak kakfida myR tuh..sangat sedap okey..sepinggan ni rm45 untuk 2 orang mkn.Ketam dia sangat segar dan banyak isi..
abang long ngan abah masing2 oder mi udang.RM10 sepinggan.Rasa dia kira ok lah..Rasanya kat Mak Long Teluk Kumbar lagi sedap untuk mi udang la..Tapi udangnya juga segar

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...