Friday, January 11, 2013

Puding Coklat Yogurt

Assalamualaikum...
Lama gak tak wat dessert ni manjanggggg ngan kek jer.Selongkar dalam gobok jumpa lah sepaket agar2 seb baik tak expired lagi serbuk agar2 tu.Terus wat puding yg simple dimple ni..Kije nak senang aje.Kebetulan dalam esbok ada lak plain yogurt.So memandai jer masukkan yogurt dalam puding ni...eksperiment la tu.Humm hasilnya memang sedap..ada rasa lemak manis dan hujung2 tu masam sket...Kat atas lak aku letak whipping cream (Ekceli beli yg dah siap tuh untuk ice-blended)Topping coklat lak aku letak belen2 topping coklat cake...kalau malas belasah aje Hersey syrup sodap gak..cam pestaim wat dulu.Resepi tengok SINI
Nampak sangat tak dak bekas lain..rupanya sepesen jer ngan yg pestaim wat dulu huhu
RESEPI PUDING COKLAT YOGURT
Bahan-Bahan:
  • Agar-agar serbuk 10gram
  • 4 cawan air
  • 1 cawan susu cair
  • 1 bekas kecil plain yogurt
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan serbuk koko (coklat emulco pun ok gak gn 1sb)
  • Hersey syrup (sebagai topping)atau coklat ganache
Cara-Cara:
  1. Satukan serbuk bahan, kacau sebati.pastikan adunan tidak berketul
  2. Masak di atas api, kacau selalu hingga mendidih.
  3. Masukkan yogurt,kacau rata.Tutup api
  4. Tuangkan ke dalam acuan. Sejukkan
  5. Apabila puding telah membeku.Terbalikkan dan curahkan hersey syrup
Note:
Puding ini juga enak dimakan begitu saja,walaupun tanpa topping

17 comments:

JaSSNaNi said... Balas

perghhhhhh.. meleleh tengok.. nyum nyum... nani pun suka wat puding rich coklat.. :) mmg best masuk tekak...

faa.rosli said... Balas

wow..breakfast ngan pudding..nyumnyum..hehehe

Qashmere said... Balas

Nampak sedap ni. Sejukkan makan panas2..memang asyik!!!

Nooriah Abdullah said... Balas

time cuaca panas2 ni mmg sedap ni sejukkkkkkkk ja masyuk kan bila lah kak noor nak buat tak tau lah

zila norazila said... Balas

Makan sejuk pn sedap nie..rajin btl lina nie kan..ada coklat tue yg wt sedap..

EmbunRosaliza said... Balas

Sedapnya mkn sejuk2, hurmmm tak tahan tgk lelehan cokelat tu ngacam betul. Whipping cream yg dlm botol tu tahan berapa lama ek

lina_pg said... Balas

@JaSSNaNi
Sejuk masuk anak tekak nani hehehe..
Org dalam pantang kena telan ayaq liuq saja

lina_pg said... Balas

@faa.rosli
Hahaha ni dessert tahun lepas lagi.

lina_pg said... Balas

@Qashmere

simple jer ni..ada coklat meleleh..anak2 pun terpancing la nk makan

lina_pg said... Balas

@Nooriah Abdullah
Betoi tu kak Noor...nyaman gitew

lina_pg said... Balas

@zila norazila

Tak rajin mana pun..main campak jer tuh..budak2 suka kalau wat puding.Sat saja setel suma

lina_pg said... Balas

@EmbunRosaliza
Coklat meleleh tu pemikat sebenarnya..kalau plain gitew jer kurang menarik sket..tp rasa menten sedap.

Marsita yahya said... Balas

Salam Lina...lama betul tak kunjung ke sini...sedap nya

cheq da said... Balas

salam kenal kak...nmpk sdp puding 2..

mama sara nur said... Balas

emm sedaplah terasa nyaman makan puding tu he he
kita lglah memang jarang walaupun tingin sb yg lain tu susahnya nak join..

Amie said... Balas

Terliur tengok coklat leleh tu Lina weiii....

Qasey Honey said... Balas

alahai..tgk lelehan coklat tu yg xthn..ngeces jdinya ni...hihi..sedap dmkn sejuk2 ni..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...