Monday, January 7, 2013

Sambal Tumis Sotong Kering Kecil@Sotong Cumit

Assalamualaikum...
Bersiaran di tahun baru 2013....Seminggu di bulan Januari baru berkesempatan update blog.Ekceli ni merupakan menu di pagi tahun baru..Sambal tumis sotong kering ni enak dimakan dengan nasi lemak.hmm sedap sangat.Pestaim tengok sotong kering kecil camni selalu tengok yang besar gedabak tuh.So haku gugel cari nama sutun ni..Ooo baru taw rupanya sotong kering kecil ni nama sotong cumi..nak dekat ngan comel kan?Sotong ni mai dari Langkawi..pemberian kekandaku en.Daun (Dedaun Alam)terus minta tips dari Mahsui dia camana nak masak menda alah ni..Jangan kata makan..tengok pun tak pernah..So,kak ipaq cheq kata kena rendam dulu semalaman kasi lembut dulu itu sutun..pastu ada satu blog tu (sori tak jumpa dah link dia) gtau kata kena rendam semalaman sebab sotong ni mayb ada pasir kat dalam tu.Disamping melembutkan sutun,ia juga akan mengeluarkan pasir/bendasing yang ada kat dalam tu..Aku check tengok ada sket2....pastu terus masak cam biasa jer
Ngetest setengah paket jer sutun ni..sedap la pulak..bukan apa takut tak jadi..rugi pulak sutun yg susah nk dapat..Tak pe ada lagi setengah..nanti bleh wat lagi.. 
 set nasi lemak..telur rebus n timun jepun..ekceli sambal ni cam merah sket..mcm kat atas tuh...ni kelabu asap lak..maklumle amek ngan enpon jer kih3..malas haku nk kuarkan kamera
rupa paras sotong sebelum dimasak..kaler purple gitew..

SAMBAL TUMIS SOTONG KERING KECIL@SOTONG CUMI
By: lina pg

Bahan-Bahan:
  • 15-20 ekor sotong kering kecil (direndam semalaman)
  • 10 ulas bawang merah (tumbuk)
  • 2 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 1 cm halia (tumbuk)
  • 1 batang serai (titik)
  • 3 sb cili giling
  • Air asam jawa
  • Garam dan gula/perasa
  • Minyak
Cara-Cara:

  1. Tumiskan bahan tumbuk dan serai hingga naik bau dan garing (Masuk sedikit garam semasa menumis supaya bawang garing sekata)
  2. Masukkan cili giling, tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan air asam jawa.
  4. Masukkan sotong.Gaul rata..biar seketika (Tambah air jika nak lebih berkuah)
  5. Sesuaikan rasa (rasa dulu, baru masukkan garam sebab masa menumis dah letak garam sket n sotong ni pun agak masin)
  6. Tada..dah siap...

12 comments:

ogyep yummy mellow said... Balas

Salam kunjung... meman perfect sangat sambal sotong tu dengan nasi lemak.. sedappp..

lina_pg said... Balas

@ogyep yummy mellow

Betul tu,nasi lemak ngan sambal sutun mmg sedap...kalau ngan ikan bilis tu mmg selalu mkn

Norzie hany said... Balas

Assalam Lina.
Akak pun 1st time tgk sotong cumi ni.Sambal lina tu nampak sedap sgt2....terliuq akak tgk tau.

lina_pg said... Balas

@Norzie hany

wslm..ekceli saya pun sama..baru taw kewujudan sutun cumi ni..sedap la bila wat sambal tumis

EmbunRosaliza said... Balas

Assalam sedapnya sambal sutun cumi n nasi lemak tu. Masa En daun bagi akk dulu tak terfikir lak nak buat sambal mcm ni, dah terliur tgknya. Akk dulu selalu boh lam sayur je. MMg sedap sutun ni penuh ngan telur walaupun saiz dia kecil.

lina_pg said... Balas

@EmbunRosaliza

wslm...kak mein yang kata wat sambal tumis mkn ngan nasi lemak mmg sedap...memang sedap sbb isi dia lembut

Nooriah Abdullah said... Balas

alahaiiii sotong tu mmg fav sangat terliur lah Lina dah lah tengha kelaparan ni heee

faa.rosli said... Balas

tak nampak mcm sotong kering pon..mcm sotong biasa..nampak sedap..nyumnyum

Adry@Daun said... Balas

As salam lina,
Mmg kena dah sgt2 dah tu pasang tumis sotong cumit ni dgn nasi lemak. Dgn nasi tak lemak pn sdp. Biasa mkn dgn nasi putih biasa ni je. Nk lg sdp, tmuis tu bagi pekat dan lagi sdp bila kita perangat dua tiga kali.

Nama sotong ni sebenarnya sotong cumit. Kalau dulu mmg ia beto2 kering tp skrg tak berapa nk kering sbb permintaan tinggi di pasaran. Kdg2 tu sold out...

lina_pg said... Balas

@Nooriah Abdullah
Kite gak yg jakun tak pernah makan sutun ni hehehe

lina_pg said... Balas

@faa.rosli

Sotong kering tapi taklah kering sangat..masih lembab gitew

lina_pg said... Balas

@Adry@Daun
wslm..rasanya kalau dah kering garing mayb tak bape nak sedap kot..yang macam ni kira ok lah...
Cumit ek bukan cumi..

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...