Friday, March 8, 2013

RED VELVET CAKE For My Birthday

Assalamualaikum...
Salam di pagi Jumaat...owh dah hampir ke tengahari rupanya...Pagi tadi pas anak2 n laling pi keje terus godek2 wat kek Red Velvet ni.Bukan apa sementara Maisarah masih tido sempat gak lah siapkan kek dulu.Tang deko petang2 pun boleh.Memandangkan semalam dia tido lambat..temankan mama berbalas sms ngan yang wish kol 12am..Yang mendahului carta ialah adik bongsuku Ezyra...
Maisarah memang sangat sporting ari ni...dia tido lama lak...apa lagi kek sejuk jer terus deko (biasalah deko bodow2 ajerr)Nampak gaya kena praktis lebih gigih lagi...Haha..kali ni siap wat tulisan hepi besday lagi.Kira bolehlah kalau untuk amatur.
Terima kasih saya ucapkan buat semua yang wish hepi besday..doa dan ucapan kalian amat bermakna buat diri ku :)
Kek ni belum bedah siasat lagi..baru siap deko jer ni...
Angle atas nk bagi nampak hepi besday nyer tulisana muahaha...org tadak keje ni..
RVC selepas dibedah siasat...nyum..nyum...tinggal suku jer lagi

suka tul ngan kek ni,langsung tak merekah n moist jer..

RESEPI RED VELVET CAKE
Rujukan : kakzu, Evelyn Gemina
CnP dari dapur kak zu dalam BM hihi
Bahan-Bahan (Setengah Adunan)
  • 2 biji telur A
  • 100 gram mentega 
  • 150 tepung naik sendiri
  • 1 sudu makan koko powder
  • 1 cawan gula kastor 
  • 1 sudu besar pewarna Red Bright 
  • 1 cawan buttermilk 
  • 1/2 sudu kecil baking soda
  • 1/2 sudu kecil  cuka makan

NOTA:
Jike tiade buttermilk dalam kotak boleh gune adunan ini ~ 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan

CARA-CARA:
  1. Panaskan ketuhar.Lenserkan 2 biji loyang (lina pg tabur sedikit tepung di dasar loyang)Ketepikan
  2. Ayakkan tepung dan serbuk koko.
  3. Pukul mentega dan gula hingga kembang
  4. Masukkan telur sebiji demi sebiji
  5. Dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati
  6. Masukkan bahan ayak dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Pukul hingga kembang dan ringan. 
  7. Larutkan baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
  8. Tuang adunan ke dalam loyang (lina pg gn 2 loyang size 9in) dan bakar hingga kek masak.
Note:
Oven Hesstar suhu 165'C bako selama 15min

Bahan-bahan Cream Cheese Frosting :
  • 250g Mascarpone cheese pada suhu bilik (boleh diganti dengan krim keju)
  • 1 tsp asen vanilla
  • 1/2 cawan gula icing
  • 1 cawam whipping cream non diary
Cara-cara :
Pukul keju Mascarpone hingga smooth.
Masukkan asen vanilla dan gula aising dan teruskan memukul hingga smooth.
Masukkan whipping cream sedikit demi sedikit sambil terus memukul hingga sebati.
Sapukan pada kek dan hiaslah ikut kreativiti masing-masing.

24 comments:

Bbwana adienia said... Balas

Happy Birthday to Kak Lina_pg..

lina_pg said... Balas

@Bbwana adienia
Terima kasih :)

mama aryan said... Balas

pernah buat tp tak menjadi..terus tak buat lg,ntah bila nak buat lg pun taktau la

lina_pg said... Balas

@mama aryan
Nape ngan kek tu?merekah ke apa?akak pernah wat 2-3 kali..Alhamdulillah menjadi semua walaupun xbape nk cantik..Ni kira ok sket lah

Granny Hani said... Balas

Hepi birthday dik...sedap nya kek ni..kalau dekat nak mintak cikit.

inahar ali said... Balas

salam rindu lina cayang..hepi besday ye! moga panjang umur dan sentiasa sihat ceria hendaknya..amin! bak akak sepotong kek besday tu...dapnyer!

lina_pg said... Balas

@Granny Hani
Thanks kak Hany...hmm kalau saya balik klate pun..kite tetap tak berjiran gak...kak hany dok KB sy lak kat TM hihi

lina_pg said... Balas

@inahar ali
Missed you Doc Ina...kek ni sentiasa mendpat tempat dalam umah..
pstt..kek lom potong lagi ni...tak cukup korum..Ada yg belum balik sekolah lagi
Terima kak Ina atas ucapan dan doa tu...amin

Sue @ Nenie said... Balas

Hepi Besday Kak Lina..semoga dimurahkan rezeki dan dirahmatiNya selalu..Aminnnnnn

tun_telani said... Balas

HAPPY BIRTHDAY lagi sekaliiii... ^^
nk makan kek!

Marsita yahya said... Balas

Happy Birthday Kak Lina_pg..

EmbunRosaliza said... Balas

Hepi besday adikku, cantiknya kekbesday buatan sendiri. Makin lama makin cantik deco mendeko tu

Asyifa Mustaffa said... Balas

oooo...ini la keknya ye kak....alahai...kena buat kek sendiri gitu....x pe la...jnji best ye x....:-)

ucap lgi la hepy besday....:-)

lina_pg said... Balas

@Sue @ Nenie
Terima kasih Nenie...amin atas doa tu :)

lina_pg said... Balas

@tun_telani
Tima kasih byk2 Tun..

lina_pg said... Balas

@Marsita yahya
Thanks Ita

lina_pg said... Balas

@EmbunRosaliza
Tenkiu kekandaku...kira bolehlah deko tu..baru2 dok belajar lagi ni..

lina_pg said... Balas

@Asyifa Mustaffa
Hehehe..inilah kek nya..penat buat xpe janji berbaloi hihi

mama sara nur said... Balas

hepi besday lina
sedap kek ni, nk sikit he hee

lina_pg said... Balas

@mama sara nur
Thanks Nuri...meh2 ada lagi kek ni

Anonymous said... Balas

salam lina..dtg mlm2 ni..dh tidur ke? hehee...saja nk testing2...tgk ada Anonymous..pasti boleh....selalu klu akk nk komen blog kekwn2, akk pastikn ada Anonymous, tq tq..my dear mmuahah.. zila66

lina_pg said... Balas

@Anonymous
wslm...ha dah boleh komen..rasanya kak zila boleh sign guna e-mail nanti kuar nama..

Evelyn Gemina said... Balas

Salam kak lina...makin lama makin cantik hasil tangan kak lina, well done, saya pun buat kek utk diri sendiri jgk,hehe...hepi bday & may Allah be with u always :)

lina_pg said... Balas

@Evelyn Gemina
wslm, tenkiu Lyn...you're my Idol

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...