Thursday, March 7, 2013

Snow Pudding

Assalamualaikum...
Dah lama rasanya tak memuding....resepi snow pudding ni pulak mmg tak lama masuk list tp tak terbuat jerr.Bila beli buah stoberi..tengok2 tinggal bekas ajerr..kalau tak tinggal bekas, mesti ada sebijik terholek dalam bekas huhu..Kali ni siap warning jangan makan sebab nk wat pudding.Ok anak2 pun mendengar kata, tapi rasanya kalau Maisarah pandai buka kotak plastik buah stoberi ni kompom abes lunyai suma..dia bukan makan pun huhu...
Panjang lak mukadimah ari ni..Minta maaf ya..tadak picas yg wat post mortem..sebab tuan umah tak puas hati ngan hasilnya...Pepon...memang sedap dan licin gak dimakan kami sekeluarga..
org buat puding, kite sebuk nk wat jugak..hasilnya ke laut huhu
Ni pas kuar esbok
RESEPI SNOW PUDDING
Rujukan : MadihaA, Masam manis
Bahan-Bahan:
Lapisan Susu
4 gm agar-agar serbuk
1 ~ 2 titik esen vanila
200 ml susu segar
50 gm gula
175 ml whipping cream

Lapisan Strawberry
4 gm agar-agar serbuk
250 strawberries ~ dikisar
75 ml air
75 gm gula
1 biji putih telur
sedikit pewarna pink ~ lina pg tambah stoberi emulco

Lapisan Coklat (xbuat lapisan ni)
4 gm agar-agar serbuk
375 ml susu segar
25 gm serbuk koko
65 gm gula
1 bijik kuning telur
1 sudu besar susu segar
Sedikit coklat emulco ~ ita tambah

Beberapa biji strawberries di hiris ~ untuk hiasan

15 comments:

mama sara nur said... Balas

assalam Lina
skrg memang laku kalu buat puding2 ni sb kepanasan he heee nak makan yg sejuk2 je
cantik dgn strawbery tu

Sue @ Nenie said... Balas

Assalamualaikum kak..sedap nampak puding tu...especially sekarang cuaca agak membahang...

lina_pg said... Balas

@mama sara nur
wslm, betul tu skrg ni cuaca panas..bila makan puding ni terasa nyaman anak tekak

lina_pg said... Balas

@Sue @ Nenie
wslm, buah stoberi memang cantik sangat hiasan..sebab kaler ntektur tu...seb baik buah ni agak manis..kalau yg cameron tuh masam yang ampun...potong stim kalau tergigit hahaha

tun_telani said... Balas

Salam kak lina.. comey doh tu tun tengok. ape yg hancusnyer? hihi

lina_pg said... Balas

@tun_telani
wslm,layer pink tu Tun..sepatutnya tektur macam puding buih sebab guna meringue..tp jadi puding jer kat situ huhu

Zaliedana said... Balas

Assalam kak lina,klo stoberi yg korea manis kan,klo yg CH tuh mmg masam,Eh nmpk cun molek jerk puding nih,nape xde post motem kak,hihi..Psttt kak cara2 xde ke kak..

Amie said... Balas

Mana boleh ke laut Lina... ni kalau Kak Amie terus masuk mulut he he ehhh.... sedapnya tu!

lina_pg said... Balas

@Zaliedana
wslm CT..memang betoi,akak pun gn stoberi korea manis rasanya..
CT nanti lenkali akak wat akan disertakan cara2..kali xmo tunjuklah sebab hasil tak memuaskan..kang jadi ketam anak berjalan betul lak hihi

lina_pg said... Balas

@Amie
hahaha...hasilnya ke laun tp puding masuk mulut hihi

faa.rosli said... Balas

hasilnya cantik je kak...

Mamasya said... Balas

Aslmkum Lina
nampak dah cantik puding itu...tambah komen sedap dan licin...buat terliur pula..hi..

Asyifa Mustaffa said... Balas

sedapnya dpt ni time panas2 gini....sedap mkn time sejuk ni....

apa yg x jadinya kak...? nmpk ok saje....

zana fahmi said... Balas

ok la tuuuuu....budak2 bukan kira cantik, janji manis pd mereka:-)

EmbunRosaliza said... Balas

Cantik puding ni kaler pun manis2 aje, tak nampak mana cacat celanya

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...