Friday, June 21, 2013

Kek Mentega Elite/Butter Cake

Assalamualaikum...
Masih lagi dengan Butter Cake hehe..Kali ni saya mencuba resepi Kek Mentega Elite yang dikongsikan oleh Alma (myR).Setiap butter cake mempunyai rasa yang tersendiri tp at the end ianya tetap butter cake..walaupun kadang2 methode untuk menyediakan tu agak berbeza..Ada yg susah, ada yang senang.TAPI yang senang pun kadang-kadang tak menjadi (sy la tu haha)..Pelbagai resepi kena cuba barulah jumpa yg terbaik...Resepi nampak mudah..TAPI silap teknik jadi bengkang..So sila baca dengan teliti sebelum mencuba sesuatu resepi.Sukat bahan dengan betul, kalau baru2 nk berjinak ngan membaking..janganlah memandai2 mendurhaka sesuka hati...kang tak jadi naya jerr..
Lembut dah gebu.
KEK MENTEGA ELITE
Sumber : Alma (myR)
Sumber2: LiNa Pg

Bahan-bahan 
Bahan A:
250g self raising flour
40g susu tepung
200g mentega

Bahan B:
5 biji telur
200g gula kastor (lina pg gn 3/4 cawawn jer)
1 camt. esen vanila

Cara-cara
Bahan A dipukul sehingga kembang dan gebu.
Bahan B dipukul sehingga sebati sahaja, xperlu pukul sampai kembang.
Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Pukul sehingga gebu.
Bakar dalam loyang yang telah dilenser mentega/minyak selama 35 minit, suhu 170C. Pastikan adunan diisi separuh loyang.(Suhu bergantung kepada oven masing2)

Cara LiNa Pg (UPDATE)
Satukan semua bahan dan mix hingga putih gebus.Senang kije haha..
Pastu bako hingga masak.

Inilah sebabnya kenapa sy buat eksperimen Butter Cake ni, sebab ada kastemer wat spesel request kek yang sy tak pernah open for order hihi..Harap2 kastemer suka la...
Terima kasih kerana percayakan saya

14 comments:

Sheila Shafeareen said... Balas

Salam kak...cantik warna kek akk sweet je...betul tu kena betul2 sukat takut nnt kek bentat...

LiNa_Pg said... Balas

@Sheila Shafeareen
wslm, sy tulis tu bukan ditujukan untuk blogger (kebanyakkan memang pakar buat kek) yg tu untuk reader kat luar sana hehe

Bbwana adienia said... Balas

salam kak lina..

soft dan sweet ja color kek tu..saya penah buat kek mentega elite ni dulu..sedap juga..masa tu suka sangat try buat pelbagai jenis kek mentega ni..experimen la konon..hehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said... Balas

memang nampak gebu betul kek tu...
samalah dgn akak..kalau customer tiba2 order something yang kita tak pernah buat utk jual.. mesti kita kena cuba dulu utk mkn sendiri sebelum buat utk order kan... kepuasan pelanggan tu yg penting bg kita kan..

Norzila Zakaria said... Balas

kak lina, baru smlm cam mimpi nak makan kek butter gini..kak lina kuar kan ..tumpang makan sini je la.

AhliaSaleh said... Balas

Kak lina...resepi kek ni nmpk simple..blh sy try..warna pun like gugirl sweet..hehe..

myda_ahmad said... Balas

salam Lina Pg,....
nampak simple je cara penyediaannya kan!...bahan2nya pun x banyak...

LiNa_Pg said... Balas

@Bbwana adienia
wslm..pink my pebret kaler hihi..sama lah akak pun suka wat xperiment

LiNa_Pg said... Balas

@MaDiHaA a.k.a Ratna
Betul tu kak madihaA, kalau nk jual kena cari yg betul2 sedap.Rugi sket sbb eksperimen takpe, janji kastemer puas hati.Jap tadi dah dapat feed back dari kastemer..katanta dia n mak suka sangat ngan kek mentega ni.Alhamdulillah

LiNa_Pg said... Balas

@Norzila Zakaria
kalau dekat memang akak bagi sebab kat umah ni mmg ada kek mentega..hasil eksperimen haha

LiNa_Pg said... Balas

@AhliaSaleh
Rcp senang jer tu, cubalah

LiNa_Pg said... Balas

@myda_ahmad
Bahan sket n senang nk buat..rasa pun sedap

mama sara nur said... Balas

assalam lina
butter kek kalu raya sure wajib ada ni
sedapp harum bau butter tu

EmbunRosaliza said... Balas

Assalam baru nampak kek mentega nih, teringin nak buat juga, tu lah akk punya bila di kenang2 memang klakar, tak rypa kek heheh. Cantik gebusss je,kalo akk suka kaler kuning2 je

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...