Monday, June 10, 2013

Oreo Cheese Cake (No Baked) For Birthday Nisa-Update

Assalamualaikum...
10th June merupakan hari lari buat Nurkhairunnisa, anak kedua dalam keluarga.Dah besar anak mama ni...Kalau tengok fizikal ramai yang menyangka dia suda bersekolah menengah.Sebenarnya dia bari darjah lima..tp dah sama tinggi ngan mama dia dah..Berat badan pun nk sama ngan mama hehe..
Selamat Hari Lahir Kakak semoga panjang umur, murah rezeki, menjadi anak yang soleh, berjaya di dunia dan akhirat...Doa mam dan abah sentiasa mengiringi kakak, abang long dan juga adik...
Oreo Cheese Cake ni dibuat atas permintaan besday gul.Katanya dah lama tak makan cis kek...
Macam biasalah kalau kek yang ber'deko' bagai ni..mama minta maaf la..sentiasanya hancuss tang deko tu.Tapi komen besday..'Cantik mama'..suka dia bila kek yang diimpikan dah siap..
Nak deko lebih2 tak reti..ni jer la yang termampu..
 Bunga swril tu besau la pulak, tak muat nk tulis huhu...Err ada yg nk rcp ke?sila angkat tangan yea...Nanti saya update kemudian.Kek ni masih belum di post mortem.Tunggu abah dia balik dulu baru potong n nanti malam kuar makan2

UPDATED 11/6/2013
 
Inilah hasil bedah siasat Oreo Cheese Cake..
RESEPI OREO CHEESECAKE (NO BAKED)
Sumber Asal : Aku.Zack
Sumber 2 : LiNa Pg

Bahan-Bahan A (Base)
  • 1 paket biskut Oreo (buang cream tengah-kisar hancur)
  • 60g butter cair
Cara-Cara:
  1. Griskan loyang dengan mentega.Alas dasar loyang dengan baking paper.
  2. Gaul rata biskut oreo (kisar) dengan butter cair.Kemudian tekan padat ke dasar loyang.(Lina pg tekan guna spatula)
  3. Kemudian simpan dalam esbok paling kurang setengah jam.(Lina pg simpan selama 2jam)

Bahan-Bahan B (Cheese Cake)
  • 250g cream cheese, suhu bilik
  • 2 bekas yoghurt original flavour (175ml x 2)
  • 50g gula kastor
  • 240g whipping cream.
  • 1 stgh sudu besar gelatin Halagel
  • 2sb air hangat
  • 1 paket biskut oreo (buang cream tengah patah2, simpan sket untuk deko)

Cara:
  1. Pukul whipping cream hingga bertanduk (soft peak).Ketepikan
  2. Kemudian sediakan gelatin, masukkan gelatin ke dalam bekas berisi air hangat. Biarkan 5 minit hingga kembang.
  3. Cairkan secara double-boiler atau guna microwave-oven (on HIGH 3saat. kacau rata). Ketepikan Biarkan hingga ia suam.
  4. Sementara itu, pukul cream cheese dan gula kastor hingga sebati.
  5. Masukkan yoghurt, gaul rata.
  6. Masukkan gelatin ke dalam adunan cheese.
  7. Masukkan sebahagian whipping cream (yg dipukul kental) ke dalam adunan cheese.Guna kaedah kaup balik.
  8. Masukkan baki whipping cream dan gaul rata.
  9. Masukkan biskut oreo yg dipatah2kan.Gaulkan
  10. Tuangkan adunan ke dalam loyang yg berisi base biskut oreo.
  11. Letakkan biskut oreo kat atas kek sebagai hiasan
  12. Sejukkan dalam peti sejuk paling kurang 4 jam atau lebih (Lina pg sejukkan semalaman)
  13. Keluarkan kek dari loyang (Lina pg menggunakan loyang loose base)
(Note: Pastikan whipping cream tidak terlalu sejuk untuk elakkan adunan terus pekat bila ia bergaul dengan adunan bergelatin tadi.) 

23 comments:

Norzila Zakaria said... Balas

cantik kak lina kek nya..hepi birthday juga...

LiNa_Pg said... Balas

@Norzila Zakaria
Terima kasih on behalf tuan badan..

Mamasya said... Balas

Aslmkum Lina
Happy bday Nurkhairunnisa.moga jadi anak yg berjaya dan soleh.
untung bday girl mamanya pandai buat kek...tak pyah order dg org lain....order dg mamanya sendiri pasti sedap. dekopun menarik....

zila norazila said... Balas

Eppy bthdy utk ank lina yer.rajin mama dia.cntik lg deconye..

LiNa_Pg said... Balas

@Mamasya
wslm mama,aminn...atas doa dan ucapan besday tuh..
Alhamdulillah sedap cis kek ni..baru jer potong

LiNa_Pg said... Balas

@zila norazila
Thanks zila..
tang deko tu kira okeylah lagipun sendiri punya haha

ezzyra said... Balas

cantiknya..dh boleh buat jual ni...nmpak sedap sangat

mama sara nur said... Balas

assalam
hepi besdayyyyyyyy to kakak
awal 2 hari ari je ngan besday untie he hee
cantiklah kek emmm sedap mama buat ni

LiNa_Pg said... Balas

@ezzyra
Adoi..tak amek order kot kek ni..
Nampak cam senang, tp tak senang jugak huhu..
Bercinta jugak nk kuarkan dari loyang tuh..maklum ler fragile

LiNa_Pg said... Balas

@mama sara nur
wslm,
owh.. dekat2 jer besday..bleh sambut togeder2 ni hehe.
btw thanks yea..wish untuk nisa

EmbunRosaliza said... Balas

Hepio besday Nisa, semoga segala doa mama di makbulkan Allah.

Cantik kek tu, dh makin berjaya mendeko tu

tun_telani said... Balas

Salam kak lina..
cantik dh deco kek tu :) tun je yg tak berjaya lagi nk mendeco kasi cantik.

Acik Erna said... Balas

happy birthday Nisa..

Delle. said... Balas

kak lina, boleh attach resepi tak >.<

LiNa_Pg said... Balas

@Delle.
Dah update rcp :)

LiNa_Pg said... Balas

@Acik Erna
terima kasih acik

LiNa_Pg said... Balas

@tun_telani
wslm tun, deko bodow2 camni boleh la tun hehe

LiNa_Pg said... Balas

@EmbunRosaliza
terima kasih kak rosa..on behalf nisa ni hehe..amin mudah2an

Nadz Nazharzan said... Balas

Happy birthday kakak...
K lina, bukan anak yg besau yu yp akk yg kecil molek jer..hiiii...

Cantik deco kek tu kak...

LiNa_Pg said... Balas

@Nadz Nazharzan
Tenkiu Nadz..

hahaha..anak2 suma tinggi, dah sama saiz ngan mama dah Nadz..
Deko tu kira 'boleh la'

yanie hermandin said... Balas

assalam,,, nak tnye sikit, sudu yg digunekan tuk gelatin nan air suam tu sudu biase atau sudu yg besar tu?

LiNa_Pg said... Balas

@yanie hermandin
Wslm,sukatan sudu metrik

nur falini sukkri said... Balas

salam...kak no copy blh??minta halal dunia akhirat.....

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...