Monday, October 28, 2013

Popia Nestum

Assalamualaikum...
Kudapan yang femes time raya.Tapi kat umah kami jadi kudapan pas raya hihiii.Bukan apa time raya haji aritu si Nisa ni suka sangat makan Popia Gunting yang dibuat oleh mok ngoh dia kak rosaliza tu.Jadi bisingla dia nk buat jugak.Si mama ni malas bebenor nak menggulung, menggunting bagai tu.Katanya biar dia yang buat.Mama tunjuk ajer..okeylah maybe boleh harap la dia buat sendri.Apa lagi terus beli sepaket kulit popia dan seisi menggulung dan menggunting pun bermula.Rasa tak sampai ati lak biar dia menggulung terhegeh2 sorang2.Pi la tulun sket..cepat la sket.Pas gunting, mama tukang goreng.Nisa blend Nestum dan horlick.Cepat sket siap.Dah setel suma keje, kena paksa ngan mama kemas kan dapur muahaha...Ooow nk ngelat tengok Running Man ya..takde maknanya...
 Yang ni dah siap lumur ngan nestum, horlick dan gula kastor..Udah jadi rupa batang buruk pulak
Yang ni pas goreng..ada semangkuk gak lesap..rupanya dak sarah suka yg plain gini.Pas salut ngan nestum, sebijik pun dia xmakan...
RESEPI POPIA NESTUM
Sumber : MyR EmbunRosaliza
Sumber : LiNa Pg
Bahan-Bahan
  • Sepaket Kulit Popia (LiNa Pg guna yg saiz besar)
  • 1/4 cawan gula kastor (letak lebih kalau nk manis)
  • 3 paket nestum 3in1
  • 1/2 paket horlick kecil
  • 1/2 sk garam
  • Minyak
Cara-Cara:
  1. Ambil sekeping kulit popia.Gulung hingga ke hujung.Tinggalkan dalam anggaran 1inci untuk dilekatkan.LiNa Pg hanya gunakan air sebagai gam.
  2. Gulungan janganlah terlalu ketat, nanti tidak nampak kelopak bila digoreng.Buat hingga habis.Sementara menggulung, tutup kulit popia dengan towel lembab untuk mengelakkan kulit popia menjadi kering.Begitu juga kulit popia yg sudah digulung, menstilah dimasukkan ke dalam bekas tertutup supaya tidak kering.Nanti susah nak gunting.
  3. Setelah siap, gunting secara serung.Kemudian bolehlah digoreng hingga kuning keemasan.Goreng secara deep fry menggunakan api sederhana.Sejukkan sebentar.
  4. Satukan gula kastor, garam, nestum dan horlick ke dalam blender.Blend hingga halus.
  5. Salutkan dengan popia yg sudah disejukkan tadi.Sedia untuk dimakan

11 comments:

asyifa mustaffa said... Balas

Time x raya pun bole buat kan kak...buat kudapan mkn dpn tv...dri mkn bende2 yg beli kat luar tu kan....

zana fahmi said... Balas

waaa...mcm sedap ni Lina. kakpb selalu blur nak buat apa kulit popiah. selalu goreng dgn pisang, bosan pula. nanti boleh cuba ni...

LiNa_Pg said... Balas

@asyifa mustaffa
Betul tu syifa, makan ni ganti pop corn memang sedap..tak sedar abes sebekas

LiNa_Pg said... Balas

@zana fahmi
sedap kak pb..anak2 yg request ni yg buat jugak...memang rangup sungguh

farhana effa said... Balas

best!! dah pernah try buat ^_^

myda_ahmad said... Balas

alahai,kudapan ini....mmg fav sgt!

EmbunRosaliza said... Balas

Assalam wah bersemanagt sungguh dak nisa tu, gigih dia nak buat sorang2,kalo kat umah ni boleh juga buat, kalo kita gulung sebesar kelingking tapi bdk2 ni ada sebesar ibu jari heheh.

Tak kisah lah janji dia org suka nak tulun, memang betul lah kulit popia tu kalo biar terdedah mau jadi mcm kertas heheh.

Ada lagi ke belen

LiNa_Pg said... Balas

@farhana effa
memang sedap kan..krup krap jer hehe

LiNa_Pg said... Balas

@myda_ahmad
Tu la suma pun suka kudapan ni

LiNa_Pg said... Balas

@EmbunRosaliza
wslm...
Nisa gulung ngan chopstick,elok gak la hasilnya..mama dia main gulung gitew jer la..okey gak..hurmm tak kesahlah janji cepat siap kih2

Teacher Basariah said... Balas

sedapnyerrrrrrr

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...