Thursday, October 3, 2013

Tempahan Kek Coklat Moist Tanpa Telur - SMECC

Assalamualaikum...
Salam siaran...dah lama teringin nak buat SMECC (Super Moist Eggless Chocolate Cake) ni tapi tak terbuat jugak.Bukan kek coklat tak bape nk laku kat umah ni berbanding ngan cis kek.Malas la nak menerai.Rasanya resepi kek ni memang ada di setiap dapur maya kawan2 yg lain, saya ajer yg ketinggalan..selalu camtulah out dated sket heheh..
Kali ni hajat tercapai jugak hajat nk menerai disebabkan spesel request dari kastemer yg nk kek coklat tapi takmo telur...vegetarian ke allergic telur tak tau lah...tak siasat lak..Lagipun ni kastemer baru.Memula sudah kureject proposal ni sebab tak pernah amek order Eggless cake takut gak tak menjadi.Pernah buat kek eggless dolu2...time anak kena chicken pox kan kena pantang telur..sekali tu jer buat kek coklat tanpa telur.
Kali ni saya menggunakan resepi DJ, Alhamdulillah menjadi..
kek ni naik membukit dan merekah sket..bila baca kat blog DJ katanya memang camtu pesen kalau yg eggless..saya paras rata n tuang ganache.Rasa sket yg kena pancung tu..mak aih sedapnya...tak rasa pun ketiadaan telur dalam kek ni..Memang moist sangat....rugi tak cuba awai2 hehe...Hokey kek ni berat ~1.3kg.Kalau yg dlam pantang tu boleh order kek ni...mari-mari

RESEPI KEK COKLAT MOIST TANPA TELUR - SMECC
Rujukan : KakNor
Sumber : LiNa Pg

bahan-bahan : (LiNa Pg buat double)loyang 9in- guna 8in tinggi sket kot

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 3/4 cawan serbuk koko 
  • 4 sudu besar susu tepung
  • 21/2 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 2 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco (LiNa Pg xletak)
  • secubit garam
  • 1 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
  • 2 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara :

  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.(LiNa Pg bako selama 50min)
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

Note:
Kek ni memang sedap walaupun tanpa ganache.Sebab nk jual kena buat ganache gak

9 comments:

inazamri said... Balas

selalu makan yg ada telur je..tak penah lag cuba tanpa telur.kena cuba gak nnt.tq share resepi ye

Acik Erna said... Balas

assalam lina..lina kalau kempen memang pandai he he..teruja bila lina kata sedap sangat kek ni

LiNa_Pg said... Balas

@inazamri
saya pun baru kali kedua buat kek eggless ni.tp dulu tu guna rcp lain..
yg ni lagi moist dan sedap

LiNa_Pg said... Balas

@Acik Erna
wslm acik
hehe..terpengaruh tak?siyes kek ni memang sedap achik..kastemer siap sms bgi komen sebelum sy msg tanya pasal kek ni...

Anna Qawina said... Balas

Tunggu ada org pantang la baru leh buat kek ni..hehe..malas sbnrnya..

azinuj said... Balas

kak, 4sudu besar tepung tu tepung ape? kalau kukus jadi tak? hehe..ada family allergic telur..kena try ni

EmbunRosaliza said... Balas

Assalam, harus di cuba ni kalo kek yg simple dimple mcm ni, tak byk bahan dan bahan2 biasa2 je ni...tungguuuu

nur hidayah abd hamid said... Balas

Assalam , kak mcm mne nak tempah ehh ? Mls la nak buat . Hee

Rara Dahlia said... Balas

Assalam..kak klau gne kukus boley ke?

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...