Monday, March 24, 2014

Resepi Carrot Cupcakes - Tempahan Kini Dibuka

Assalamualaikum...
Lama betul pasang angan2 nk mencuba buat karot kek ni tp asyik tertangguh sebab takut anak2 tak makan.Jenuh la mam ngan abah nk habeskan...selalunya bila pi makan kat SR order 1 slice carrot cake, bila suruh anak2 rasa...suma pakat xmo...
Okey untuk melangsaikan hajat ati..buat jugaklah karot kek ni tp dalam bentuk cupcakes..senang sket, nk makan amek jer..tak payah nk potong2 bagai...
Time dok bako tu harum semerbak satu umah...wah sudah berjaya menggamit selera anak2...pakat2 tanya mama buat kek sapa ni?Bila jawab kite punya la..terus yeayyy...boleh makan..pastu tanya lagi kek apa??kek karot...respon seterusnya alaaaaa...(nada tak bape syok hahaaaa) Dalam hati si mama ni agak cuak jugak la abess la kalau anak2 tak makan...sapa nk makan....Takpo lah...Bila dah masak n siap boh ceam cheese...terus panggil anak2 makan...dengan langkah longlai..mai la 2 beradik tu...amek satu...(muka nampak tak ikhlas nk makan...saja amek ati mama)Bila dah masuk mulut...hurmmmm terus kata sedap la mama....maka abeslah satu cup sorang dalam sekelip mata muahaaa....soalan seterusnya...boleh makan lagi tak...okey amek sorang satu jer lagi..pastu kena  tggu jap...mama nk amek gambar dulu...Panjang tul bebel kali ni.Moral of da story....cuba dulu baru komen...kek karot sangat sedap yea...
Kalau ada sesiapa yg teringin nak merasa, bolehlah tempah.Minimum 16pcs...saiz M, saya gunakan souffle cup..bukan papercup yg biasa tuh...Kalau nk cuba sendiri, resepi boleh refer kat bawah ni.
Cubaan membuta rossete
 sangat sedap...gandingan carrot cake dan juga cream cis frosting sangat heaven..tak cukup dengan 1 cup jer..teringin mencuba..meh la order

RESEPI CARROT CUPCAKES
By : LiNa Pg
Sumber : MyR

Bahan-Bahan:

  • 2 1/2 cawan parutan carrot (lebih kurang 3 batang carrot)
  • 4 biji telur
  • 1 cawan minyak sayuran
  • 1 1/2 cawan gula putih 
  • 2 cawan tepung
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 1/2 sudu teh baking powder
  • 1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis (LiNa Pg xletak)
  • 1 sudu teh serbuk buah pala (nutmeg) (LiNa Pg xletak)
  • 1 sudu teh vanilla
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 cawan kacang pecan/walnut cincang (LiNa gantikan dengan sultana)

Cara-cara

  1. Panaskan oven 185 C. Sapukan sedikit minyak pada tin kek.
  2. Campurkan tepung,baking soda, baking powder, serbuk kayu manis, serbuk nutmeg, garam dan ayak.
  3. Pukul telur dan gula sehingga sebati (tak payah pakai mesinl, pakai senduk kayu jer sebab tak payah nak pukul lama lama). Setelah sebati, masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati.
  4. Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit kedalam adunan telur dan kacau sebati
  5. Masukkan vanilla, parutan carrot, dan kacang cincang. Kacau sebati, lepas tu tuang dalam tin kek, bakar lebih kurang 40 minit ke satu jam...ikut saiz tin kek jugak...tebal atau nipis kek ni. Lepas 40 minit tu test la sekali sekala, cucuk ngan lidi.
Note: 
LiNa Pg buat setengah adunan, guna cupcakes.Bakar suhu 150'C bakar selama 20min

 

8 comments:

Rizziela said... Balas

nampak sangat sedap

LiNa_Pg said... Balas

@Rizziela
Alhamdulillah sedap..menepati citarasa

Amie said... Balas

Kagumnya dengan kerajinan Lina.... tabik habis! Moga bisnes terus sukses.... amin!

Rahimah imah said... Balas

nampak sedap n menarik...

Sue Bee said... Balas

yummy!!..SB nak tanya sikit ni PG..SB bakar cupcakes tu bila dah masak sejuk, dia lekang dari acuan..knapa kejadiannya cam tu eh??

LiNa_Pg said... Balas

@Sue Bee
Maybe dah terlebih masak tu....pas masak terus keluarkan dari oven..kalau biarkan dalam oven..kek akan lekang dari acuan

aniq iman said... Balas

nk tyer la klo nk niage nk juai bpe yer cmni

LR Soflin said... Balas

Nampak menarik..mesti cuba ni 😊

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...