Saturday, March 1, 2014

Resepi Daging Black Pepper Dan Tempahan Kek Karamel

Assalamualaikum...
Dah lama tak makan daging black pepper ni..akhirnya dapat juga makan.Jarang2 beli daging sebenarnya sebab anak2 lebih suka makan ayam.Bila masak daging palembang aritu ada sedikit lebihan daging pejal saya simpan untuk buat daging black pepper ni.Alhamdulillah sedap.Memula nk buat ikut resepi kak amie tapi memandangkan banyak sangat bahan yg tak cukup, takmo la menderhaka.Jd saya gunakan rcp DJ..
Hitam2 sitampok manggis, sungguh hitam tapi sedap hahaaa
RESEPI DAGING BLACK PEPPER
Original : DJ
Sumber : LiNa Pg

bahan-bahan :
200 g daging (direbus dan dihiris nipis)
1 sb lada hitam (tumbuk kasar)
3 sb sos lada hitam
1 sb kicap pekat
1 labu bawang besar (dimayang)
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 cm halia (dicincang)
5-6 biji cili api (diketuk)
sedikit kicap manis
hirisan kapsikum secukupnya (LiNa Pg gn cili hijau)
sedikit perahan jus lemon
sedikit hirisan daun sup

Car-cara :
Perapkan daging bersama sos lada hitam dan kicap pekat selama 30 minit.
Tumis bawang putih, halia dan bawang besar hingga wangi. Kemudian masukkan cili padi. Kacau lagi.
Masukkan daging yang sudah diperap tadi dan sedikit air. Kacau dan biarkan ia mendidih seketika.
Masukkan kicap manis dan daun sup. (boleh bubuh garam jika perlu).
Masukkan kapsikum dan perahan jus lemon. Sebatikan.
Setelah masak, bolehlah dihidangkan dengan nasi panas. Sangat sedap!

***************************
TEMPAHAN KEK KARAMEL
Terima kasih sudi order lagi dan lagi..

4 comments:

NARDtheNERD said... Balas

sedapnye nampak daging b/pepper tu.. :)

Amie said... Balas

Hi Lina... ha hahaha... saya hentam sajalah kalau dah masuk dapur, guna aje mana bahan yang ada... kalau ikutkan resepi mana-mana memang tak jadilah hidangan saya he heheeh. Apa pun daging balck pepper memang sodap!

LiNa_Pg said... Balas

@NARDtheNERD
Alhamdulillah sedap la kat tekak kami

LiNa_Pg said... Balas

@Amie
kak amie, kalau rcp sendiri saya main taram jer..ada reference tu xmo la menderhaka banyak sangat heheee

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...