Thursday, April 10, 2014

Resepi Kerabu Tomato Ikan Bilis

Assalamualaikum..
Kembali bersiaran di pagi Khamis.Pagi ni nampak cam redup jer..nyaman jer..Tak taulah redup hingga ke petang atau panas terik di tengahari hihiiii...Dah ada idea tak nak masak apa tengahari nanti...Kalau rasa kebuntuan bolehlah cuba resepi Kerabu tomato ikan bilis ni sebagai lauk sampingan.Ratah pun sodap, makan ngan nasi putih lauk ikan goreng pun sodap.Saya sekeluarga makan ngan Nasi Tomato...hurmm.enak tak terkata...Resepi pernah meletop seantero maya suatu ketika dulu..saya sndri pun dah banyak kali mencubanya..rupa2 tiada resepi dalam simpanan TMK sebab buat jaman dolu lagi time baru celik IT br kenal perkataan sign in kat myR nun...bila semak laporan..adoyai tahun 2009 lagi ngupernyer...Lama bebenor tuh...Okey jom kite semak resepi...sapa lagi tuan punya resepi ni kalau bukan cikgi Hana nunnn di Kuantan..dolu2 dok Nihon hihihii..
Rasa masam manis yg membuatkan kerabu ni sedap..Masam dari jus limau kasturi dan juga tomato, manis dari gula,pedas dari cili padi...bila makan ada lak unsur crunchy dari ikan bilis goreng dan juga gajus...hurmmm sedapnya...

RESEPI KERABU TOMATO IKAN BILIS
By : LiNa Pg
Sumber : Hana

Bahan-Bahan
  • 2 biji tomato - buang empulurnya n dihiris (LiNa Pg gn 5biij tomato ceri)
  • 1/2 batang karot (potongan batang mancis)
  • segenggam ikan bilis goreng (bilis yg dh dikupas)
  • 1/2 biji bwg besar - dihiris
  • 3-4 biji chili padi (bergantung thp kepedasan) - dihiris
  • 1 btg serai - dihiris
  • garam
  • gula
  • jus lemon - optional (LiNa Pg gn 2 biji limau kasturi)
  • pak aji - klu suka
  • Gajus (LiNa Pg tambah rcp asal xde)
Cara
  1. Satukan hirisan bawang besar, serai, garam, gula dan jus limau kasturi.Sesuaikan rasa dahulu.
  2. Kemudian masukkan bahan2 lain (kecuali ikan bilis dan gajus) Gaul sebati dah mesra barulah masukkan ikan bilis dan gajus.Siap.Sedia dihidang

4 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said... Balas

Dah lama akak cari resepi ni Lina.. Tqvm share disini..
Sedap akak pernah makan tu yg cari ;)

LiNa_Pg said... Balas

@CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati)
Senang dan sedap..ratah pon sodap hehee..

Bbwana adienia said... Balas

wah, sedap tu kak lina, sya dah rasa terliur plak tengok..huhu..

ruslanafiq said... Balas

Salam... Sedap ni. Tadi baru makan. Cari resepi sampai ke sini

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...