Wednesday, July 2, 2014

Resepi Kerutuk Daging Kambing (Tanpa Santan)

Assalamualaikum...
Lagi sambungan n3 untuk nasi arab mandy tu..disebabkan tekak melayu maka Nasi dari Timur tengah di gengkan dengan keutuk kambing.Daging kambing en.suami beli yang ada tulang2 sket..mmg sedap..tapi lama sket nak masak...walaupun lama tp sangat berbaloi sebab sedap sangatttt (kat tekak kami sekeluarga).
Kerutuk Daging Kambing sesuai gak makan ngan nasi putih..so, bolehlah kalau nk buat juadah berbuka nanti.Kalau nk buat juadah lebaran pun sangatttt sesuai.Oh!ya..resepi kerutuk ni tidak menggunakan santan..selalunya bila saya nak mencuba resepi baru, saya akan gugel dulu..ada macam2 versi kerutuk ni.Ada yg guna santan.ikut taste masing2 la kan.Tapi pilihan saya kerutuk yg tidak menggunakan santan...Alhamdulillah sedap.
 Kuah pekat2 camni memang mabeles...

RESEPI KERUTUK DAGING KAMBING (TANPA SANTAN)

Bahan Bahan:

  • 1 kilo daging kambing ( LiNa Pg gn yg ada tulang )
  • 1 labu bawang besar ( blend )
  • 4 ulas bawang merah (blend )
  • 3 ulas bawang putih (blend )
  • 1 cm halia ( blend )
  • 1 cm lengkuas (blend)
  • 4 sb cili giling
  • 1 paket kecil rempah gulai bunga ros}boleh gantikan dengan rempah kerutuk 
  • 1/2 paket kecil rempah masak bunga ros}
  • 1 paket kerisik ( 40g )
  • 1/4 cawan sos tomato/ tomato puri
  • 1 sb gula merah
  • 3 sb sos tiram
  • Garam dan gula/perasa
  • Rempah 4 beradik
  • Minyak
  • Air

Cara-Cara:

  1. Daging kambing dicuci bersih, kemudian toskan.
  2. Rempah gulai dan rempah masak disatukan, campurkan sedikit air.Jadikan pes.Kalau tak ada rempah bunga ros, boleh guna rempah kerutuk adabi
  3. Panaskan minyak, tumis rempah 4 beradik, masukkan bahan kisar.Tumis hingga garing.
  4. Masukkan cili giling, tumis sebentar.Kemudian masukkan pes rempah.Tumis hingga pecah minyak.
  5. Masukkan daging kambing.Gaul sebati dengan rempah tumisan.Biarkan daging hampir empuk.Tambah air jika perlu
  6. Masukkan sos tomato/tomato puri, sos tiram,dan juga kerisik.
  7. Sesuaikan rasa,tambah garam dan gula jika perlu.Renehkan hingga daging betul2 empuk dan kuah agak pekat.
  8. Siap untuk dihidang

nyum..nyum...

2 comments:

Immanuel Kabuhung said... Balas

Halo Kak Lina, Apa kabar?

Salam kenal dari kami myTaste Indonesia.

Kami melihat bahwa Anda memiliki resep-resep masakan yang sangat lezat dan menarik sekali.

Kami dari myTaste Indonesia mengundang agar blog masakan Anda berada di TOP FOOD BLOG dalam situs kami, myTaste adalah Jejaring Sosial bagi para pecinta masakan di Indonesia maupun dunia Internasional. myTaste sendiri memiliki 37 situs di masing-masing negara bagiannya. Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami.

Anda dapat menambahkan blog Anda pada daftar Top Food Blog kami dengan mengikuti link ini: http://www.mytasteindonesia.com/top_food_blogs

Terima kasih atas perhatiannya dan telah berbagi resep masakan Anda kepada kami.

Salam myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung

Selamat menunaikan Ibadah Puasa

IeRA said... Balas

salam

kak
apa beza rempah gulai & rempah masak?

saya boleh tukar kepada Rempah kerutuk & rempah kari ke?

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...