Resepi Sambal Ikan Bilis Madu Dan Kentang (Mudah Dan Lazat)

By LiNa_Pg - Wednesday, November 19, 2014

Assalamualaikum..
Hari ni baru berkesempatan update resepi kat blog.Asyik tayang kek jualan jer kan hihi...Itu rezeki namanya.Bila banyak order, saya agak bizi untuk update blog.Masak pun simple2 jer janji boleh makan.Tayangan arini pun resepi simple dimple tp sangat sedap kat tekak kami sekeluarga..Resepi sambal ikan bilis dan kentang ni pernah saya kongsikan di dapur kecil saya di MyR sana lamaaaaa dulu..sekitar 2009.Dah berjaman gak tu..Kalau menggunakan kentang russet yg besar tu lagi sedap dan puas makan.Kali ni saya hanya gunakan kentang holland jer tu pun yg hampir monopouse dah hihii...lama bertapa dalam peti ais...kecik2 comey jer..kesnya tak sempat nk shopping brg2 basah pas blik dari KL hujung mggu lepas..Masak n makan jer lah apa yg ada..Janji kenyang..Ok back to the track..Jom kite semak resepi.

Kucar kacir jer gambar ikan bilis dan kentang, snap cincai jer sebab kalut nk makan dah..cuaca lak gelap..Janji hado gambar dah la kan hihi..

SAMBAL IKAN BILIS MADU DAN KENTANG

Bahan-Bahan

  • 4 biji kentang
  • 1 cawan ikan bilis belah
  • 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 3 sudu makan cili giling (boleh dikurang/tambah)
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 1-2 sudu makan madu (option)
  • Minyak utk menggoreng & menumis

Cara-Cara

  1. Kentang dikupas kulit, potong bentuk wedges, goreng hingga masak dan ketepikan
  2. Ikan bilis dicuci bersih, goreng hingga garing dan ketepikan
  3. Tumiskan bahan tumbuk hingga wangi dan garing.Masukkan cili giling,tumis sampai pecah minyak.Kemudian masukkan pula sos tiram dan madu.
  4. Kemudian masukkan kentang dan ikan bilis.Gaul sebati.Siap untuk dihidang
  5. SELAMAT MENCUBA

  • Share:

You Might Also Like

7 comments

  1. Amboiii... sedapnyaaa... menarik.. tengahri ni boleh buatt.. wee... :))

    ReplyDelete
  2. @lia ummiirfan
    Sedap la kat tekak kami ni..nmpk jer merah tp mesra kanak2 sbb letak madu kan..rasa balance jer pedas n manis..Cubelah

    ReplyDelete
  3. kena dengan nasi panas-panas ni,perghhhhhhh!!!

    ReplyDelete
  4. baru 2 hari lepas liza buat, perghhh makan dgn nasi panas2 boleh bertambah2 kilo...hihihi

    ReplyDelete
  5. wah, menggodanya..sedap ni makan kak..siap tambah lagi kalau ada :)

    ReplyDelete
  6. Salam kak lina.. sedap nii.... mkn lauk ni saje ngan nasi panas pun dh cukup.

    ReplyDelete
  7. Menu sampingan yg sangat sedap ni bilis bersambal mcm ni

    ReplyDelete