Wednesday, April 30, 2014

Tempahan Kek Minyak (Postage)

Assalamualaikum...
Alhamdulillah...melangkah setapak ke hadapan, kali ni saya memberanikan diri untuk buat postage kek minyak pulak.Kalau kek buah tu dah biasa dipos.Bila ada kastemer nun jauh di Batu Caves merisik untuk order kek, minyak dan tanya boleh tak guna guna pos...walaupun agak ragu2 tapi saya jawab insyaaAllah saya boleh usahakan buat penghantaran melalui pos..Lepas persetujuan dicapai, beliau terus bank in duit.Segalanya berjalan lancar..Untuk kali pertamanya..kek minyak lina pg sampai ke Batu Caves Selangor.
Kek Minyak saiz 9x9in...berminat untuk menempah, cepat2 hubungi saya...Terima kasih sudi menempah dari saya...Sengaja saya lewatkan n3 ni sbb nak tggu feed back dari kastemer..Baru sebentar tadi (4.55pm)terima e-mail katanya kek telah selamat sampai dalam keadaan cantik...Alhamdulillah..
Okey lepas ni saya dah confident untuk buat postage kek minyak pulak

Tuesday, April 29, 2014

Resepi Ayam Seroja

Assalamualaikum....
Ayam Seroja nama diberi..tak tau lah nape...resepi ni saya ambil dari buku masakan kak hanieliza..baru jer beli minggu lepas...belek2 ada yg berkenan dan nampak mudah terus jer buat...Kadang2 dah naik pening memikirkan menu ayam untuk anak2..terasa jemu dah nk telan ayam ni..
Bila dengan nama seroja ni terus teringat lagu lama....'mari menyusun serojaaa...bunga serojaa..aaaaa..hiasan sanggul remajaaa...puteri remaja..." lagu sangat popular kalau menghadiri apa2 kem masa sekolah dulu...tangkap leleh jer..mau nangis wooo...
Ok back to the track..meh kite semak resepi..
 Ayam Seroja ni sedap dimakan bersama nasi berperisa..rasa ala2 ayam masak ros..tp sebab ada rempah..rasa dia unik sket...sedap..

RESEPI AYAM SEROJA
By: LiNa Pg
Sumber : Buku Masakn Kompilasi Resepi Warisan

Bahan-Bahan:
  • 8 ketul ayam
  • 2 sb cili giling
  • 1 labu bawang besar (kisar)
  • 2 ulas bawang merah (kisar)
  • 2 ulas bawang putih (kisar)
  • 2 batang serai (kisar)
  • 1 inci halia (kisar)
  • 2 batang serai (ketuk)
  • 1 sb serbuk jintan manis
  • 1 sb serbuk jintan putih
  • 1 cawan santan pekat (LiNa Pg guna santan ayam brand 200ml)
  • 1 cawan kacang peas
  • Garam, gula, kunyit
  • Air
  • Minyak
Cara-Cara:
  1. Bersihkan ayam, gaul garam kunyit.Goreng hingga masak.Ketepikan 
  2. Panaskan minyak tumis serai dan bahan kisar, serbuk jintan manis, jitan putih dan cili giling hingga garing dan pecah minyak.
  3. Masukkan santan, garam dan gula
  4. Masukkan ayam, gaul rata.Biarkan mereneh sebentar dan kuah pekat.
  5. Sesuaikan rasa.Masukkan kacang peas..gaul rata.Tutup api.Dah siap
Ini rupa ayam seroja..dalam buku masakan...sama tak ngan saya punya kat atas tu heheee

Sunday, April 27, 2014

Terima Kasih Majalah Jelita Keluaran Mei 2014

Assalamualaikum...
Hari ini saya nak kongsikan kegembiraan bila blog kesayangan saya mengisi ruangan blog review dalam Majalah Jelita Keluaran Mei 2014.Jutaan Terima Kasih saya ucapkan kepada Editor Majalah Jelita iaitu Puan Norashikin M.Nor kerana memberi ruang dan peluang blog linapg.blogspot.com untuk muncul dalam ruang tersebut.Gembiranya hati saya..rasa cam mimpi lak kuar dalam Jelita
Kegembiraan ini saya kongsikan juga dengan kekandaku kak Rosaliza bilamana blog Embun turut mengisi ruangan tersebut.Bila saya khabarkan berita tersebut kak rosa ingat blog saya jer..rupanya blog dia turut serta..hepi sakan la dia...Seorang lagi blogger Dapur NZ juga turut mengisi ruangan tersebut.Tahniah buat semua.Kepada kawan2/silent reader blog Teratak Mutiara Kasih boleh dapatkan Majalah Jelita Mei ni sebagai tanda sokongan...Jangan lupa ya...ulasan blog tu di muka surat 125
Saya framekan Majalah Jelita ni heheee..
Ini gambar yg di'tag' oleh editor Jelita kat fb...terima kasih banyak2.So kawan2 apa tggu lagi cepat2 dapatkan Jelita Keluaran Mei
 Bangga juga dengan blog yg suam2 kuku kesayanganku ini
3 blog yg mengisi ruangan ulasan blog

Friday, April 25, 2014

Tempahan Kek Buah Kukus Dan Kek Karamel

Assalamualaikum...
Bersiaran di hari Jumaat...jangan ada yg bosan ya..asyik tayang kek tempahan jer..Ni saja wat iklan banyak2 kot2 ada yg berminat nak menempah untuk raya Aidilfitri nanti...Tak lama dah nak raya.Untuk kek buah saya dah terima tempahan raya..kek2 lain tu nanti dekat2 nak puasa baru saya open order sebab belum decide tarikh nak balik kampung...
Okey..hari ni 2 biji tempahan kek buah dari kastemer baru dan juga kek karamel (repeat order) Alhamdulillah..nampaknya kek buah ni semakin mendapat sambutan.So,far boleh dikatakan 100% kastemer memberi respon mereka sangat sukakan rasa kek buah ni..katanya mak2 pun suka sebab tak terlalu manis...kenalah ngan tekak orang tua...Kalau teringin nak mencuba, silalah hantar e-mail kepada saya..kek ni juga boleh dipos tp cara bungkusan saya la...old skool gitew...insyaaAllah kek sampai dalam keadaan sihat walafiat..
Sambil kukus kek buah 4jam tu, sempat la godek2 buat kek karamel lak...suma setel..bolehlah releks..
 Alhamdulillah syukur..atas rezeki dari Ilahi

semakin mendapat sambutan....lembab, mewah dengan buah2an...teringin nk merasa..cepat2 order..
Jarang2 ni rajin snap kek karamel yg belum terbalikkan
 yum...yum...sedap...
Ni respon dari sahabat saya yg dah menjadi weekly kastemer...bulan April ni sahaja setakat (25/4) beliau dah order ~10biji kek karamel dan juga kek karamel coklat moist...Alhamdulillah mereka semua sukakan kek ni...suka..suka..suka..

Thursday, April 24, 2014

Kiriman dari Lahad Datu

Assalamualaikum...
Hari ni tadak masak2...cuma nk tayang kiriman yg baru diterima dari seberang Laut China Selatan...Terima kasih banyak kak amie atas semuanya...Walaupun masa agak terhad, saya cuba luangkan sedkit masa untuk buat n3 ringkas...last minute submit..N3 pasal GA tu tengok kat SINI ni yg versi umah kak amie.
Walaupun pelbagai aral melintang pukang semasa proses penghantaran..tapi berkat kegigihan kak amie..semuanya dapat diselesaikan...
Terima kasih atas hadiah ni walaupun joint GA tu bukan mengharapkan apa2 cuma tanda sokongan kepada rakan blogger..Semoga kak amie sekeluarga terus dimurahkan rezeki olehNya...amin
Kain batik halus, ratai tangan mutiara, magnetic fridge dan juga key chain

Wednesday, April 23, 2014

Resepi Sambal Pauh Ikan Kering/Sambal Mangga Muda

Assalamualaikum...
Hari ni layan menu nostalgia...sambal pauh...hurm tak kenal ya buah pauh tu apa?Kalau kat Klate kami panggil pauh ringan yg kecik2 tu kulit kaler ijo...nama komersial mempelam/mangga muda..Sekarang ni memang musim buah mangga ni.Tengok tepi2 jalan pun sangat lebat berbuah.Sesiapa yg ada tanam tu, bolehlah petik dan cuba resepi..insyaaAllah sedap..makan ngan ikan goreng dan nasi panas memang layan abes...Buah mangga ni saya petik segar dari ladang  hasil penat lelah menapak ke pasar malam hihiiii...tunjuk jer terus dapat hasil kikiii..Beli pun 3 biji jer..hasilnya dapat la semangkuk kecil sambal pauh ni...Alhamdulillah..anak2 juga makan..(anak2 ya..maksudnya 2orang jer..dak maisarah jangan harap laaa).
Jom semak resepi
 Kalau dapat sambal pauh ni, makan ngan nasi panas memang tak sedar dah makan 2pinggan..Kalau nak berdiet tu kena cari menu lain hihiiiii

RESEPI SAMBAL PAUH IKAN KERING
Sumber : Dedaun Alam (Refer sini untuk step by step)

Bahan-Bahan (Tiada sukatan)
  • Ikan kering (LiNa Pg gn isi ikan talang masin)
  • Cili padi
  • Buah pauh (mangga muda)
  • Garam
  • Gula
Cara-Cara:
  1. Ikan kering dicuci bersih, goreng hingga garing.Kalau ikan kering biasa, ambil isinya sahaja
  2. Buah pauh/magga muda dikupas kulit dan dicincang halus/sagat
  3. Tumbuk isi ikan kering hingga halus, masukkan cili padi, tumbuk hingga hancur.
  4. Masukkan buah pauh/mangga muda yg telah dicincang.Tumbuk bersama ikan kering dan cili padi.
  5. Masukkan garam dan gula.Sesuaikan rasa.Dah siap.

Nak gak posing dalam pinggan antik hihiiii.sambal sket jer...boh dalam pinggan besar gedabak..nampak seciput jer kikiii

Tuesday, April 22, 2014

Resepi Ayam Kismis

Assalamualaikum....
Ayam lagi....kat umah ni boleh dikatakan setiap hari menu ayam...bila ketandusan idea..ayam goreng bodow2 ajerlah..itupun anak2 makan dengan berselera..ntah la kan tekak deme ni...kalau bukan lauk ayam tu..kira mcam tadak lauk la bagi bebudak ni....
Ekceli resepi ayam kismis ni diinspirasikan dari Daging Prune yg dimasak oleh Angah Raja Lawak..Kalau tak silap saya kat Channel 134..Biasanya lepas tengok Abang Jebat saya akan tukar ke channel lain,tp malam tu..saya biarkan ajer walaupun tak tengok...Ingatkan rancangan lawak, rupanya masak2..Kalau tak silap Program Kuali Terbalik....Saya oleh sket resepi ni mengikut bahan yg ada kat umah...yg ada cuma kismis dan juga sultana..hantam sajalah labu...janji sedap...Kalau berkenan, bolehlah cuba...ada rasa masam manis..masin dan pedas...kira ok lah...cukup rasa...
resepi mmg pesen kering2 sket....tp bila gaul dengan nasi...bertambah2 anak2 makan..

RESEPI AYAM KISMIS
By: LiNa Pg
Sumber : Angah Raja Lawak

BAHAN A (Perap)
  • 1/2 ekor ayam (potong kecil)
  • 2 sb sos tomato
  • 2 sb kicap
  • Sedikit garam
BAHAN B
  • 5 ulas bawang merah (kisar)
  • 2 ulas bawang putih (kisar)
  • 1cm halia (kisar)
  • 1/2 labu bawang besar(kisar)
  • 2 sb kicap
  • 2sb cili giling
  • 1sb rempah kari ayam/daging
  • 2 sb sos tiram
  • Cili merah dan hijau (hiasan)
  • Garam dan gula (jika perlu)
  • Gajus
  • 1/2 cawan kismis/sultana
  • Air
  • Minyak
CARA-CARA:
  1. Ayam dicuci bersih, lumurkan dengan sedikit garam.Gaulkan dengan sos tomato dan juga kicap.Perapkan selama 30min.
  2. Tumiskan bahan kisar hingga wangi dan garing.
  3. Masukkan cili giling, tumis lagi hingga pecah minya.
  4. Masukkan kari daging (masuk terus jer-xyah bancuh).Kacau hingga rempah masak.
  5. Masukkan ayam, gaul dengan segala bahan tumisan hingga sebati.Tutup kuali, biarkan ayam kecut dan sebati dengan rempah tumisan.
  6. Tambah sedikit air hingga paras ayam.Masukkan kismis.Biarkan hingga ayam empuk.
  7. Masukkan sos tiram dan kicap.Biarkan hingga kuah pekat.Sesuaikan rasa.
  8. Akhir sekali masukkan cili merah/hijau dan juga gajus.Gaul sebati.Tutup api.

Monday, April 21, 2014

Tempahan Kek Karamel Alunan Kasih Dan Kek Karamel Coklat Moist

Assalamualaikum...
Kemarin punya cerita...Tempahan Kek Coklat Moist untuk besday dan juga kek karamel untuk makan2.Kek Karamel tu tempahan dari adinda saya,so..suka suki jer wat pesen alunan kasih sbb rasa bosan gak asyik wat marble kan..adik sndri berani la buat macam2 heheee..Teringin nak merasa kek karamel yg mewah dengan karamel ...silalah order..jangan malu jangan segan..minggu ni tak bizi sangat..
Ada yg jemu ke asyik wat iklan jer hihiiii..takpa iklan freee kat blog sendiri
 Alhamdulillah menjadi 3 layer tu..harap2 okey la alunan kasih kat dalam tu..
kek karamel coklat moist..

Friday, April 18, 2014

Tempahan Kek Karamel Dan Kek Karamel Coklat Moist

Assalamualaikum...
Salam siaran di pagi Jumaat..penghulu segala hari..Hari ni tadak tayangan masak2..Alhamdulillah mggu ni banyak tul tempahan...syukur sangat2 ke hadrat Allah s.w.t..semoga Allah terus melimpahkan rezeki kepadaku..amin..
Kek Karamel Coklat Moist..insyaaAllah..akan berpuas hati makan karamel tebal camni
 Kek ni ditempah oleh regular kastemer.Bulan ni dah 3 kali order..kali ni untuk besday anak kembarnya..Katanya si abang yg dok hostel dah pesan siap2..besday dia jgn beli kek kat Kedai tersohor..nk makan kek karamel ni..Alhamdulillah suka sangat saya mendengarnya
Yg ni pun oder dari regular kastmer tp bukanlah tiap setiap mggu, sebulan sekali kot.Maybe wat balik kampung kot..

Thursday, April 17, 2014

Resepi Kek Gula Hangus Dan Tempahan Kek Gula Hangus

Assalamualaikum...
Rasanya dah lama benar tak makan kek old skool ni..rasanya last raya tahun lepas..Bila ada kastemer request nk tempah kek gula hangus, mula lah rasa cuak..dari segi rasa InsyaaAllah can promise the taste will be good tp cuak juga takut semut takmo mai buat sarang...adoi...kalau tadak lubang2 tu consider fail la kan?
Senang citer saya buat 2 biji, satu makan sendri, satu lagi yg org tempah..Kali ni kamikazi..guna resepi lain..Alhamdulillah menjadi dan bersarang tp sarang kecil2 jer la..Saya suka resepi kek gula hangus yg tak perlu perap2..malas wey nk tggu lama2.Jom semak resepi..Kalau malas nk godek wat sndri..meg tempah..Nk pos pun boleh ni..kek pesen lasak camni okey jer
Alhamdulillah...menjadi dan bersarang
 Close up sket tang sarang tu
 Dalam piring tuan umah punya..dah siap packing tu..org punya la heheee
Camni lah rupanya..

RESEPI KEK GULA HANGUS
By : LiNa Pg
Sumber  Cuci Mata : Kak MadihaA
Sumber : Cida D'Nuanza

Bahan2 Gula Hangus
(Buat yg ni dulu sblm bancuh adunan)
2 cawan gula pasir (LiNa Pg 1 1/2 cawan)
2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega (LiNa Pg gn 100g)

Cara:
Masukkan gula dlm kuali atau periuk.
Bukak api sederhana kecil...
Sentiasa kacau2 gula sampai larut, sampai warna jadi keemasan macam madu..
Kalau jadi kearangan, buang je la...konpem x jadik.
Nanti kek tu akan jadi pahit kalo gula yang hangit.

Pastu, dgn langkah kuda2..masukkan air panas dlm gula td...
AWAS!! sedikit kemalangan akan berlaku kalau x berhati2 sbb gula tu mcm meletup2 skit nanti...
Pastu gula td akan jd cam ketul2 skit bila masuk air... Cairkan semula...
bila dh cair semua, masukkan mentega..biarkan larut...
tutup api dan sejukkan 

Bahan lain:
7 biji telur saiz A
2 cawan tepung gandum
1/2 tin susu pekat manis 
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila 

Cara:
Pukul telur sampai kembang.
(blend pun boleh..guna mixer pun boleh- aku guna blender je. MaDiHaA guna mixer)
Pastu masukkan susu pekat, kasi blend lagi sampai sebati.
Masukkan pulak esen vanila

Ayak tpg gandum + soda + baking powder
Masukkan dlm adunan..teruskan blend
last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td... blend lagi! 
Bakar selama 1 jam (Sehingga masak) guna api bawah n atas,suhu bergantung kpd oven masing2.
(LiNa Pg bakar suhu 150'C selama 45min api bawah-selebihnya api atas dan bawah hingga masak

Wednesday, April 16, 2014

Resepi Ayam Kalio


Assalamualaikum...
Saban hari masak, jenuh dok pikir nk masak apa lagi..selalunya jadi bila nk hujung2 mggu...bila semua masakan kegemaran keluarga dah masak dalam minggu tu...terpaksalah gugel sana sini mencari idea.Kebiasaanya kalau masak untuk lunch saya suka yg berkuah..senang,malam nnt panaskan ajer.Kalau yg goreng tu leceh sket sebab petang nnt kena menggoreng lagi...
Kuahnya agak pekat,tp disebabkan saya snap time panas2 lagi nmpk cair sket...

RESEPI AYAM KALIO
By : LiNa Pg
Sumber : Wana Potret Kasih

Bahan-Bahan
  • 400g ayam ( anggaran dalam 1/2 ekor ayam )
  • 4-5 ulas bawang merah ( kisar )
  • 3 ulas bawang putih ( kisar )
  • 2-3 sudu makan cili kisar ( boleh tambah jika suka pedas )
  • 4 biji cili merah (kisar)LiNa Pg tambah rcp asal xde
  • 1 inci halia ( kisar )
  • 1 inci lengkuas ( kisar )
  • 2 batang serai ( kisar )
  • 2 cm kunyit hidup ( kisar )
  • 250 ml santan atau susu cair
  • 3 -5 helai daun limau purut (hiris nipis)
  • 1 batang karot (potong baji)
  • 1 biji tomato (belah 4)
  • 2 keping asam keping
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa
  • Air dan minyak
Cara penyediaan
  1. Tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
  2. Kemudian masukkan ayam dan asam keping. Masak hingga ayam kecut.
  3. Kacau dan balikkan selalu agar ayam yang di masak sekata masaknya.Tambah sedikit air
  4. Masukkan santan atau susu cair serta daun limau purut dan juga karot. Jika mahu kuah lebih boleh di tambah sedikit air lagi.
  5. Masakklah hingga kuah agak pekat.Masukkan tomato, sesuaikan rasa…. bolehlah diangkat.

Tuesday, April 15, 2014

Tempahan Kek Buah Kukus Projek Mega

Assalamualaikum...
Projek hujung minggu, 2 hari 2 malam bersauna di dapur untuk merealisasikan tempahan paling banyak dalam masa yg singkat.Alhamdulillah segalanya dipermudahkan oleh Allah s.w.t.Sebanyak 14 biji Kek Buah Kukus telah berjaya disiapkan syukur sangat2 atas rezeki dariNya.Tempahan asal hanya sebiji kek buah kukus ditempah oleh kawan lama saya yg berada di KL.Okeylah sebiji jer sempatlah nk kuar jenjalan ke hapa kan?Pagi Sabtu saya dapat call dari seseorang yg bergelar VVIP nk tempah kek buah kukus.Sangka saya cuma sebiji atau paling banyak dua biji.Bila dia kata nk 12 biji..terkejut gak la...sempat ke tak ni nak siapkan semuanya.12 + 1 (order yg sedia ada) dah jadi total 13biji...Katanya buat sebanyak dan semampu yg boleh..Lega sket..dalam hati kena usaha gigih ni insyaaAllah akan cuba untuk tidak menghampakan harapan orang..Memandangkan stok mixed fruit n high Quality butter cuma cukup untuk 2 biji kek saja, terpaksalah rushing ke kedai bakery cari stok..Bila suma bahan dah ada terus buka silat...Alhamdulillah...berjaya disiapkan kesemuanya...Saya genapkan saja  kek buah menjadi 14biji...Sebiji tu hajat hati nk makan jer lah..rasanya raya tahun lepas jer kot last makan kek buah...Rezeki lagi..ada lak yg inbox yg tempah kek buah..apa lagi rezeki dia lah yg spare tu heheee...Terima kasih ya sudi repeat order..Kastemer ni pernah order by post dengan saya....So kesemua kek buah kukus..sold out.Ada yg PM bertanya kepada saya kukus 4jam ke?Jawapan saya ialah YA.Kesemua dikukus selama 4jam tanpa mengelat untuk menjaga kualiti kek dan kelembapan kek buah.
Terima kasih buat semua yg sudi order...12 biji ditempah oleh Datin Sue, sebiji dari geng bas sekolah saya tie (Sri Kembangan) dan mamanuri (repat order)
Bila buat kek buah kukus banyak2 camni terasa macam nk raya lak hahaaa..Yg 2 biji belum pack tu untuk di pos
 Dah siap packing...packaging old skool jer kikiii...janji selamat sampai

*** UPDATE GAMBAR PARCEL YG DIKIRIM OLEH KASTEMER ***

Gambar ehsan dari kastemer..Alhamdulillah sampai dalam keadaan selamat...


Alhamdulillah...ini respon dari salah seorang kastemer yg order melalui pos.Parcel kat atas dia punya la hihii..Satu lagi order jarak jauh tu repeat order...Untuk raya..dia terus order 2biji lagi kek buah..Alhamdulillah...rezeki lagi..
Jom mulakan langkah silat..
 Karamel mixed fruits
Perfect out come...tanpa lekuk
 
 Moist tak???teringin??jgn malu jangan segan sila hantar e-mail..25hb ni ada sebiji tempahan kek buah..kalau ada yg nk selit..sila order
antara yg dah siap wrap n packing



TEMPAHAN KEK COKLAT MOIST (ISNIN-14/4/1014)

Repeat order dari kastemer...tq

Sunday, April 13, 2014

Tempahan Kek Marble

Assalamualaikum...
Selamat berhujung minggu buat semua pengunjung blog TMK..hari ni apa programa bersama keluarga tersayang??Nampaknya kami sekeluarga terperap jer kat umah sebab ada projek yg harus diselesaikan..
Okey arini cuma nk buat n3 ringkas jer..Kemarin punya tempahan..Kek Marble 2 biji..ditempah oleh regular kastemer saya...Alhamdulillah rezeki dari Allah s.w.t...walaupun tidak banyak tapi tidak pernah putus...syukurrr
Kalau berminat nak menempah, silalah hantar e-mail kepada saya..tp mggu ni order dah penuh ya...tempahan selepas 20hb April

Friday, April 11, 2014

Tempahan Kek Indulgence Dan Kek Karamel

Assalamualaikum..
Hari ni tak sempat nk buat post masak2 just nk tayang tempahan kek jer..Alhamdulillah walaupun tak bertingket2 tp tempahan sentiasa ada...syukur Alhamdulillah..oh!ya..untuk tempahan mggu depan dah penuh ya..harap maklum..nk tempah tu kena lepas 20hb baru ada slot kosong..Untuk bulan Mei pun dah boleh stat inbox dah sebab mmg dah ada order masuk untuk 31hb Mei...
 Sy mmg tak kreatif bab medeko..seadanya saja...Alhamdulillah dapat respon dari kastmer ni, mereka sangat sukakan kek ni..terima kasih sudi menempah
Kek karamel versi tebal...order kemarin ni...lately..karamel asyik gelombang jer..kali ni berkelakuan baik heheee

Thursday, April 10, 2014

Resepi Kerabu Tomato Ikan Bilis

Assalamualaikum..
Kembali bersiaran di pagi Khamis.Pagi ni nampak cam redup jer..nyaman jer..Tak taulah redup hingga ke petang atau panas terik di tengahari hihiiii...Dah ada idea tak nak masak apa tengahari nanti...Kalau rasa kebuntuan bolehlah cuba resepi Kerabu tomato ikan bilis ni sebagai lauk sampingan.Ratah pun sodap, makan ngan nasi putih lauk ikan goreng pun sodap.Saya sekeluarga makan ngan Nasi Tomato...hurmm.enak tak terkata...Resepi pernah meletop seantero maya suatu ketika dulu..saya sndri pun dah banyak kali mencubanya..rupa2 tiada resepi dalam simpanan TMK sebab buat jaman dolu lagi time baru celik IT br kenal perkataan sign in kat myR nun...bila semak laporan..adoyai tahun 2009 lagi ngupernyer...Lama bebenor tuh...Okey jom kite semak resepi...sapa lagi tuan punya resepi ni kalau bukan cikgi Hana nunnn di Kuantan..dolu2 dok Nihon hihihii..
Rasa masam manis yg membuatkan kerabu ni sedap..Masam dari jus limau kasturi dan juga tomato, manis dari gula,pedas dari cili padi...bila makan ada lak unsur crunchy dari ikan bilis goreng dan juga gajus...hurmmm sedapnya...

RESEPI KERABU TOMATO IKAN BILIS
By : LiNa Pg
Sumber : Hana

Bahan-Bahan
  • 2 biji tomato - buang empulurnya n dihiris (LiNa Pg gn 5biij tomato ceri)
  • 1/2 batang karot (potongan batang mancis)
  • segenggam ikan bilis goreng (bilis yg dh dikupas)
  • 1/2 biji bwg besar - dihiris
  • 3-4 biji chili padi (bergantung thp kepedasan) - dihiris
  • 1 btg serai - dihiris
  • garam
  • gula
  • jus lemon - optional (LiNa Pg gn 2 biji limau kasturi)
  • pak aji - klu suka
  • Gajus (LiNa Pg tambah rcp asal xde)
Cara
  1. Satukan hirisan bawang besar, serai, garam, gula dan jus limau kasturi.Sesuaikan rasa dahulu.
  2. Kemudian masukkan bahan2 lain (kecuali ikan bilis dan gajus) Gaul sebati dah mesra barulah masukkan ikan bilis dan gajus.Siap.Sedia dihidang

Sunday, April 6, 2014

Amie's 1st Giveaway : Debar Menanti Kelahiran

Assalamualaikum...
Agak bizi sejak dua menjak ni..dengan badan tak berapa sihat..terlupa terus dengan GA kak amie ni...memula hasrat memang nk joint sebagai tanda sokongan kepada kawan2 tp kesuntukan masa.Seb baik kak amie lanjutkan tarikh tutup GA, bolehlah joint.Saya buat simple 2jer tau kak amie..ni pun dah ingat2 lupa dah ni hihiii..Saya kongsikan pengalaman paling latest iaitu Debar Menanti Kelahiran Maisarah...
Sebenaranya Maisarah dilahirkan pada 22hb Julai 2010 16 hari lebih awal dari tarikh jangkaan.Tapi disebabkan baby ni tak sabar2 nak melihat dunia...walaupun dilahirkan awal, dia lahir dalam keadaan sihat dan sempurna..
Saya masih ingat lagi pada 20hb Julai masih lagi pergi bekerja seperti biasa, memandangkan saya akan mula bercuti maternity leave..segala dokumen mesti mendapat approval dari pihak management.Bila dah setel terus bagitau boss start cuti mggu depan.Minggu depan konon heheee..rupanya esok tu dah bersalin
Malam tu kami dapat call dari kampung, F.I.L sakit tenat di kampung..en.asben ambil keputusan untuk pulang menjengok orang tuanya esok pagi..Okeylah memandangkan saya menanti hari, biarlah dia balik sorang2...awal pagi dalam kol 3am camtu..saya telah 'turun tanda' tapi tak rasa sakit pun..
Dalam en.asben siap2 nak balik kampung terus bagitau pasal turun tanda tu...kami ambil keputusan untuk terus ke hospital...Bila doktor buat pemeriksaan..katanya belum rahim belum terbuka lagi..dan disuruh balik jer..
Dari pagi sampai ke tengahari tak rasa apa2 sangat..bila petang sudah rasa sakit..Suami dalam dilema nk balik kampung atau stay kat sini temankan isterinya...
Lepas Marghrib dapat call dari kampung lagi..F.I.L akan dipindahkan ke Hospital Kota Bharu...Ya Allah makin serius nampaknya.Suami mesti meronta2 nk balik kampung..Bila suamiku dapat bercakap dengan ibunya dan ibunya menyuruh supaya temankan saya di sini sebab kat kampung dah ramai sedara mara katanya..Mungkin ayat inilah menyebabkan suamiku terasa lega sedikit...
Dalam pukul 9.30pm,kami ke hospital lagi..kali ni bukaan rahim 5cm...kena tolak masuk ward dulu..adeh napelah tak masuk labour room terus...Kol 11.30pm call nurse sebab sakit makin kerap..bila check dah buka 8cm...kelam kabut nurse tolak ke labour room yg berada di tingkat atas..beberapa minit kemudian barulah doktor sampai...cun2 untuk menyambut baby jer...Tepat jam 12am Maisarah selamat dilahirkan..
Alhamdulillah...
2-3 hari selepas itu..F.I.L telah selamat discharge dari hospital KB dan dibenarkan pulang ke rumah.Selang seminggu beliau dimasukkan kembali ke hospital.Kali ni suamiku pulang ke kampung menjaga orang tuanya memandangkan saya dah sihat  sedikit dan mampu menguruskan serba sedikit..yea lah sihat2 orang pantang camanalah sangat...
Semasa umur maisarah genap 20hari arwah tokwannya telah kembali menemui penciptanya..al fatihah buat tok wan..Semoga rohnya dicucuri rahmat
Inilah dia maisarah selapas siap mandi2...senget2 mulut hihiii
Inilah gambar terbaru Maisarah..pantang jumpa air..suka sangat mandi.Ni mandi manda kat Kolam Air Panas Ulu Legong..best jugak

SAYA SUKA WARNA PINK/PURPLE

Saturday, April 5, 2014

Tempahan Kek Karamel Dan Kek Karamel Coklat Moist

Assalamualaikum...
Kemarin seharian bdan tak sihat...seb baik en.asben balik half day hantar wifenya g klinik.Doktor siap offer nk bagi MC lagi...balik umah makan ubat..tido..mmg betul2 tak larat.Ingat malam tu nk siapkan order kek..tp mmg tak larat langsung..
Pagi tadi..walaupu bdan terasa lenguh2 lagi..tp gagah jugak buatkan kek ni.Memadangkan dah janji nak amek kol 2pm...Terus wassap kat kawan ni untuk delay sejam...Bukan apa takut jugak tak sempat nk siapkan on time..Maklumlah kek karamel ni kalau diterbalikkan time panas2 mmg hancur lah jawabnya..
Alhamdulillah dapat gak siapkan untuk ari ni.Tapi bahagian karamel tu bergelombang lak...tak cantik macam biasa.Agakanya sebab kekalutan nk siapkan kek ni huhuuu
 2 biji arini punya.Semuanya bergelombang jer..adeh
Yg ni ari Rabu lepas...tuan yg sama order

Thursday, April 3, 2014

Resepi Puding Karamel Tanpa Telur...Lagi

Assalamualaikum...
Rasa2 macam dah lama tak memuding..so bila free dah nekad takmo ngetest baking dah nak memuding lak hihiii...Tambah cuaca sekarang agak panas lepas hujan lebat 2 ari lepas...takpo la kalau takdirnya hujan rahmat turun time buat puding ni...simpan jer lah makan esoknya...makan puding time ujan mana ada nikmatnya...baik wat lempeng jer..
Okey..ni dah siaran ulangan sebenornya...resepi masih sama cam dulu gak...Cuma saya lebihkan sedikit gula untuk gula hangus sebab kali saya gunakan loyang 4 segi 9x9in.Puding nipis sket dari yg buat dulu.Tapi saya sukakan ketebalan yg macam ni..senang nk ngap heheee...
Kalinya cuma potong bentuk bongkah2 jer...malas nk posing cun2..anak2 tak sabar nk makan...Yg best tu..maisarah yg cerewer mampu habeskan 3 slice ni...hurmmm kena la ngan taste dia heheee

RESEPI PUDING KARAMEL TANPA TELUR
By : Lina pg
Sumber asal : myR

Bahan-Bahan A (Gula Hangus)

  • 4 sudu besar gula pasir

Bahan-Bahan B (Puding)

  • 1 paket agar-agar serbuk 10g
  • 4 cawan air
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 tin susu cair 
  • 3sb  tepung kastard
  • 1 sk esen vanilla

Cara-cara

  1. Memula buat gula hangus seperti biasa.Taburkan gula ke dalam loyang, guna api kecil masak hingga gula menjadi perang, kemudian ratakan keseluruhan loyang.Kemudian ketepikan
  2. Satukan semua bahan B.Kacau atas api.Aduanan mesti dikacau selalu takut tepung kastad akan bergentel.
  3. Apabila menggelegak dan adunan kelihatan sedikit pekat.Tutup api, tapis dan tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.
  4. Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam esbok hingga puding mengeras.Terbalikkan puding dan bolehlah dihidang.

Note: Puding ni sangat sedap dimakan bila sejukkan dalam peti ais

senang dan sangattt sedap...tak rugi kalau korang mencubanya..Baca resepi dan ikut arahan..insyaAllah akan berhasil

Tuesday, April 1, 2014

Resepi Blooming Onion

Assalamualaikum...
Sedar tak sedar dah masuk bulan April...sudah abes 1 quarter di tahun 2014.Cepatnya masa berlalu..seolah2 berlari meninggalkan kite....Jangan ada yg kenakan kawan2 yea pada tarikh 1 April ni heheeee...Ingat tak April Fool..memang seronok dapat kenakan orang, tp yg terkena tu mesti sakit hati....
Okey, berbalik pada tajuk n3 ni...sekarang tengah meletop blooming onion yg crisphy dan sedap dicicah dengan cili sos dan juga mayonis..Bila tengok kawan2 maya sudah mencubanya..barulah saya semak resepi.Senang sangat rupanya, tp perlukan sedikit ketelitian semasa nk potong bawang.Saya cuma gunakan bawang yg saiz biasa jer..Kalau ada bawang yg saiz besar mesti best...takpelah percubaan pertama..hantam sajalah labu....Bawang yg saya gunakan spesis Holland, bawang berwarna kuning...rasanya semulajadi manis dan rangup....Memang tak rugi mencuba..
Kalau tak silap saya, pestaim saya tengok kat grop masakan PBT-Kelentung Kelentang.Terima kasih kepada tuan punya resepi...dan juga kawan2.
Walaupun tak begitu BloOoming...tapi rasanya memang sedap..
RESEPI BLOOMING ONION 
By : LiNa Pg
Sumber Cuci Mata : Alongroz

Bahan-Bahan: (Version LiNa Pg)
  • 1 labu bawang besar
  • 2 sb tepung jagung
  • 2 sb tepung gandum
  • Sedikit garam
  • Sedikit ajishio
  • Sedikit lada hitam (freshly crash)
  • Sebijik telur (dikocok)
  • Minyak untuk menggoreng
Cara-Cara:
  1. Satukan tepung gandum, tepung jagung, garam,ajishio, lada hitam.Gaul sebati.Ketepikan
  2. Bawang besar dikupas kulit, cuci bersih dan dipotong membentuk 16 kelopak.
  3. Pisah-pisahkan kelopak bawang, taburkan campuran tepung meliputi semua kelopak bawang.
  4. Celupkan ke dalam telur yg telah dikocok.
  5. Gaulkan ke dalam tepung sekali lagi..Double coating...
  6. Kemudian goreng secara deep fry.Pastikan minyak telah dipanaskan terlebih dahulu.Goreng bahagian kelopak menghadap ke bawah dahulu hingga garing kemudian terbalikkan untuk menggoreng sebelah lagi.
  7. Apabila kedua2 bahagian telah garing.Angkat dan toskan minyak.
  8. Sedia dihidang bersama sos cili dan mayonis.
Nota LiNa Pg
Boleh juga gunakan tepung KFC atau tepung yg sedia terjual di pasaraya

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...