Monday, December 22, 2014

Tempahan Kek Karamel

Alhamdulillah...
Tempahan nan satu..kek karamel untuk hari ni.Kek ni TAK BOLEH di pos..kena self pick up di rumah saya.Terima kasih
InsyaaAllah akan puas hati dapat makan kek karamel yg tebal camni..harga mampu milik.Sangat berbaloi...eksklusif untuk kastemer saya jer yg versi camni


Friday, December 19, 2014

Tempahan Carrot Cupcakes Dan Kek Indulgence

Alhamdulillah...
Rezeki tempahan lagi, hari ni punya Carrot Cupcakes 16pcs.Ditempah oleh kastemer baru saya.Beliau request xmo manis2.So saya buat ikut kemanisan kek yg saya makan.Biasanya yg jualan saya ikut kemanisan standard.Untuk makan sndri saya kurangkan gula..Semoga menepati citarasa beliau.
Kemarin seharian bz siapkan tempahan kek Indulgence.Sepatutnya tempahan untuk hari Jumaat, tp kawan saya nk ambil awal sehari.Nasib baik kemarin saya free.Dapatlah siapkan tempahan tu.Tp agak lewat petang baru siap.Kelam kabut juga dibuatnya huhu..
Kek selamat di pick up malam tadi.Terima kasig zani datang jauh2 dari Seberang untuk ambil kek.
 Carrot cupcakes 16pcs.M saiz
 Carrot Walnut With Cream Cheese Frosting..InsyaaAllah sedap
ICCMC (Indulgence Cheese Chocolate Moist Cake) untuk isteri terchenta..Sampai menggigil tangan nk siapkan order ni sbb rasa running out of time huhu...Alhamdulillah dapat disiapkan sebelum tuan punya datang ambil
Terima kasih buat semuanya..Harap berpuas hati

Tuesday, December 16, 2014

Purse Coach For Sale (Original)

Assalamualaikum...
Jom jamu mata ngan purse coach yg my lalink bwa blik dari US.Jika berminat boleh beli.Ready stock..Harga malas nk tulis, jika betul2 berminat boleh Pm kat fb saya..email pun boleh gak..Sy respon dengan kadar segera.
Tinggal satu ni jer.Yg lain dah dirembat masa tayang kat fb lagi..
Purse kaler khakis..dah ada tuan...saja nk tayang gak
 sling bag pink...dah ada tuan
sling bag pepel dah bertuan
 Hitam itu menawan....sudah disambar orang

Monday, December 15, 2014

Alhamdulillah...Terima Kasih Nuff

Alhamdulillah...
Rezeki bulan Disember.Nuffnang banyak menyinggah..Semoga singgahan ni bertahan lama dan tabungan meningkat hihi...Korang dah cek ke nuff masing2?cepat g cek nu..mana tau byk yg singgah..rezeki tu.N3 pendek jer hihi...Terima kasih Nuffnang :)
16 semuanya...dah ringgit2 jugak la amount setiap satu iklan tu syukur Alhamdulillah

Saturday, December 13, 2014

Men'donut' Lagi

Assalamualaikum...
Kerajinan tahap gaban ni, update blog di pagi Sabtu mmg tadak keje la kan?Nk kuar JJCM pun lalink tak hado...dok umah jer la...Kemarin projek buat donut frozen saja buat stok sket..bukan apa..bila lalink tengok posting Donut gebu gebas tu dia pun jeles sbb xleh makan...buat la yg frozen sket simpan untuk dia...Adeh sapa soh pi keje jauh2 tu..kang dah terliur hihii...naseb la kan?
Hajat hati nk buat 2 adunan terus tp yis pulak tak cukup.So saya buat 1 1/2 adunan jer.Dapat la dalam 35 biji..Jadi lah tu...
Konon goreng kejap tp dah nk masak dah donut frozen ni haha...Mmg lembut donut...Resepi donut Tahrunnisah gak ni.RESEPI DONUT 

Thursday, December 11, 2014

Ikan Kembung Masak Kapitan

Assalamualaikum...
Alhamdulillah ari ni ada kelapangan waktu boleh update masak2.Kemarin punya menu neh.Kang ada yg kata awal lak saya masak hihi..Hari ni punya lom masak lagi.Baru dok defroz lauk jer tuh.Belek2 dalam peti ais ada ikan kembung..masak ikan la pulak..hari2 asyik makan ayam jer bosan jugak kan?Ikan bukanlah pilihan anak2....saya gorengkan jugak ayam untuk depa..3 ketul cukuplah..sekadar selingan jer..Bila ada lauk berkuah camni, terus cari roti untuk cicah2 pulak...Jom la semak resepi..sy buat seringkas mungkin..lengkuas, serai pun skip..hanya menggunakan bahan asas jer..
cam biasa gmbr hp gak ni.Sy suka kuah pekat camni...cicah ngan roti pun best...

RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK KAPITAN
By : LiNa Pg

Bahan-Bahan:
  • 6 ekor ikan kembung (LiNa Pg kerat 2)
  • 1 labu bawang besar (blend)
  • 2 sudu besar cili giling
  • Sedikit kunyit serbuk
  • 1 sudu kecil gula merah 
  • 1 cawan susu cair/santan (1 kotak 200ml)
  • 1 sudu besar sos tomato
  • Tomato dan cili
  • Garam dan gula/perasa
  • Air secukupnya
  • Minyak
Cara-Cara
  1. Panaskan minyak, tumiskan bawang besar yg dikisar, masukkan cili giling dan serbuk kunyit.Tumis hingga pecah minyak.
  2. Masukkan gula merah, tumis sekejap lagi supaya gula merah karamelize bahan tumisan tu.
  3. Masukkan sos tomato kacau sebentar.
  4. Masukkan santan/susu cair, garam dan gula/perasa.
  5. Masukkan ikan dan tambah air hingga ke paras ikan.
  6. Biarkan mendidih dan kuah agak pekat.Sesuaikan rasa.
  7. Akhir sekali masukkan tomato dan cili.Tutup api

*****************************
Selit order untuk hari ni.Kek Buah nan sebiji tempahan dari regular kastemer..Ada makan2 agaknya

Teringin nak merasa meh order...

Wednesday, December 10, 2014

Resepi Donut Lembut Gebu Dan Sangat Mudah

Assalamualaikum...
Alhamdulillah hari ni diberi kesempatan untuk update resepi.Ada sedikit kelapangan untuk membuat donut buat alas perut anak2 kat umah ni.Sebenarnya dah lama berhasrat untuk mencuba resepi donut yang satu ni sbb bahan2 yg digunakan cukup ringkas.Bahan yg selalu ada di rumah..Tambahan pulak resepi ni menggunakan air ais dr peti sejuk.Kebiasaannya donut menggunakan air suam untuk aktifkan yis tu...unik kan resepi ni.Ribuan terima kasih Tahrunnisah rakan fb saya yg mereka cipta resepi donut ni.Pada saya paling sedap dalam senarai resepi donut yg pernah saya cuba..Ini pendapat anak tekak saya la..tekak org lain saya tak tahu haha..
Gambar ni saya snap ngan hp jer sbb kumira kena kidnap ngan husband bawa gi US nuuu...hp pun hp la janji hado gambar kan
yg makan 3 mulut jer..goreng sket..selebihnya saya frozen..nk makan goreng n golek dlm gula kastor jer..Senang kije kan hihi

RESEPI DONUT KENTANG LEMBUT DAN GEBU

Bahan-Bahan
250 gram tepung gandum
sebiji kentang yang telah direbus dan dilenyek
1 biji telor ayam + 1/2 sudu kecil garam (dikacau dlm bekas lain dulu)
2 sudu besar susu tepung apa2 jenama 
70-100 ml air ais (dulu guna air suam) tp sbb nak cuba teknik baru
1 1/2 sudu besar shortening/marjerin
2 sudu besar gula
1 sudu kecil baking powder
1 3/4 sudu kecil yis mauripan

*doh lembut dan tak lekat kat tangan dikira ok..insyaallah...pastikan doh jgn lembik sangat sbb nanti masa menggoreng minyak serap dlm donut...

Caranya : saya guna mixer

1. Masukkan semua bahan kering dulu dalam bekas adunankemudian masukkan telor yang dipukul dulu dlm bekas lain serta masukkan air sedikit demi sedikit (part ni kene pastikan air tu taruk sikit2 ye sambil mesin menguli sehingga doh tu tak lekat kat tangan) serta last skali shortening atau marjerin dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut dan elastik ye, Uli selama 20 minit

2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. saya letak dlm oven 25 minit ( suhu 30 C) jika disuhu bilik masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam atau nak letak kat tmpt panas pun boleh..

3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bentuk doh tersebut dgn acuan donat atau bentukkan rupa donat dan susun donat2 atas dulang yang ditabur tpung gandum... dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.

4. Goreng di dalam minyak panas...masa menggoreng tu turunkan suhu panas supaya donut tidak hangus....angkat dan hias dengan gula atau coklat....selamat mencuba... # tips nak gebu lagi..masukkan shortening 1 sudu makan dlm minyak panas tu insyaallah gebu..ni tips dari kawan saya juga ‪#‎maaf‬ lupa namanya..

‪#‎tips‬ yang uli tangan
masukkan bahan2 kering dahulu ...kacau bagi sebati..masukkan telor yang dipukul terlebih dahulu dlm bekas lain yang dicampur dengan garam..
kacau guna tangan biar sebati...kemudian taruk air sikit2 ye sehingga doh tak melekat dan lembut ditangan ..kemudian baru taruk marjerin tau shortening...uli sehingga sebati...dlm 30 minit..kalu letih just uli dlm 20 minit dan 10 minit terakhir tu taruk dlm plastik ramas2kan dlm plastik..ni pun tips nak gebu kan doh
cara saya kalu malas nak guna mixer...saya guna tangan masa nak perap doh tu saya taruk dlm plastik yang agak besar dan tutupkan biar ada ruang2 sbb nanti doh nak mengembang...tarukla mana2 tmpat yang dirasakan ada hawa2 panas..dlm oven ke,,,kat luar ke...kat dlm dryer ke mana2 la...
siap nanti tumbuk doh tu ...n bolehla bentukkan...

tips saya bentukkan doh

saya bulatkan doh tu comel2 25gm boleh 30 gm pun boleh taruk atas dulang yang dah ditabur gandum..
dlm 5 minit tu baru saya leper kan sikit doh bulat tu dan buat lubang tengah2...biarkan dlm 20-30 minit sehingga doh naik ....tutup ngan kain atau plastik...
tips tuk frozenkan
saya bakar dulu donat tu dlm 6 minit..suhu 170 bergantung suhu oven msing2..tujuan nak matikan yis ...dah sejuk masuk dlm plastik ..seal n taruk dlm freezer...nak makan kluarkan biarkan suhu bilik dlm 10-15 minit baru goreng dlm minyak panas tp kawal api ye 

#tips jika doh donat nak di bentukkan pagi esok..kira malam ni buat dah tak tahan mata ngantuk tahap gaban 

bolehla simpan lebihan baki doh tu dlm freezer ..pastikan tutup rapat2 ye samada dlm tupperware atau plastik...esoknya kluarkan dr freezer biarkan doh tu jadi lembut dan boleh diuli

tak pun kluarkan dr freezer taruk atas periuk/bekas yang dlmnya ada air panas...supaya boleh lembutkan doh tu n uli kejap dan bentukkan 

takkk pun masukkan kejap dlm oven suhu dlm 30 darjah...atau 40 darjah...masuk kejap dah agak2 lembut kluarkan n bolehla di bentukkan


Monday, December 8, 2014

Tempahan Indulgence Cheese Chocolate Moist Cake (ICCMC)

Alhamdulillah..
Kemarin punya order.Kek Indulgence untuk besday ayah tersayang.Order dari kastemer baru saya ni.Terima kasih sudi menempah.Jika anda seorang yg bercitarasa tinggi pasti akan sukakan kek ni.Basic kek daripada kek coklat moist yg lazat, dilapisi cream cheese frosting yg enak dan juga coklat mousse yg memikat...last but not least...dicurah dengan coklat ganache...enak tak tak terkata.Sudah dapat membayangkan keenakannya....Jgn bayangkan ajer..meh order hihi...
Hahaaa..iklan di pagi hari..
2.8kg...sangat berbaloi...
Komen dari kastemer.Alhamdulillah mereka sukakan kek ni

Thursday, December 4, 2014

Tempahan Kek Indulgence Dan Kek Buah Kukus (Pos)

Alhamdulillah..
Rezeki tempahan hari ni kek indulgence untuk besday dan juga kek buah kukus untuk pos ke Perak.Semua kastemer baru.Kalau teringin untuk merasa, silalah PM atau email kepada saya.InsyaaAllah saya akan respon dengan segera.Okey takmo bebel panjang.
 Kek Indulgence

 Hasil post mortem kek buah (pos) gambar ehsan kastemer...Alhamdulillah..dia sukakan kek buah ni...Nmpk x kek buah tu moist dan sungguh enak


Tuesday, December 2, 2014

Resepi Kek Keju

Assalamualaikum...
Setelah sekian lama tayangan kek iklan..hari ni tayang kek berserta resepi lak.Lama tul xbuat dan xmakan cis kek yg satu ni.Dolu2 kek ni sangat femes seantero maya.Cuma semenjak dua menjak ni banyak benor cis kek pesen baru yg muncul..
Kek ni tekturnya tidak sama seperti Marble Baked Cheesecake, yg lembut, fluffy dan cair dalam mulut gitew.Marble cis kek tu jenis dense pesen kek omputih..Kedua2 kek ni sangat istimewa.Anak2 lebih sukakan tektur kek ni, tp saya dan suami suka Marble Cis kek...yg penting kedia jenis cis kek ni selesai dalam masa 3jam jer muahahaaaa....So orang buat buat kesimpulan sndri la yea hihi..
Nama dalam surat beranak cis kek ni ialah Cotton Sof Japanese CheeseCake..Versi dulu boleh tengok SINI  (tahun 2012 lagi) hihiii
Nampak gebu tak?Nampak lembut x?Haa..pi buat cepat..sedap ni..

RESEPI KEK KEJU (COTTON SOFT JAPANESSE CHEESECAKE)
Sumber : Alma

Bahan-Bahan : Loyang bulat 9 inci 

Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk) (lina pg gn 1 cawan)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon @ 1 sdt  esen vanila
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine @ guna tepung gandum, ayak 3 kali
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:
140g gula kastor(LiNa Pg gn 1 cawan)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon @ 1 sdt cream of tartar

Cara-Cara:
STEP 1 (Adunan A)
  1. Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. kacau2 dengan whisk sehingga sebati.
  2. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td.
  3. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hingga sebati (gaul guna spatula)

STEP 2 (Adunan B)
  1. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy).
  2. Lepas tu, tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). 


STEP 3
  • Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati.
  • Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 9 inci, yg digriskan bwhnye & dialas dgn kertas baking.  tepi loyang tak perlu gris ya.
  • Tuang adunan kek dlm tin kek. Bakar kek dlm kire-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160°C (Peringatan utk diri sendiri -Oven Pensonic 150°C-1jam.Hesstar 180°1jam 15 min)
  • Waterbath = sediakan loyang yg lebih besar dari loyang kek, isikan air panas, kemudian letakkan loyang kek tadi di dalam loyang yg berisi air panas.
  • Bakar hingga masak, test guna lidi ya, dah masak, off suis oven, renggangkan pintu oven sedikit dan biarkan kek di dalam hingga agak sejuk supaya kek tak mendap@turun mendadak.
  • Sisip tepi kek dan terbalikkan, hiaskan dengan filling kesukaan, sedap dimakan sejuk.


Blueberry Topping
Sumber : alongRoz@myresipi
  • 1 tsp Gelatin 
  • 30ml Air
  • 150g Blueberry pie filling @ apa2 filling kesukaan

Cara-cara :
  1. Campurkan gelatin
  2. Panaskan sebentar & campurkan blueberry.
  3. Sapukan ke atas cheesecake & sejukkan sebentar.


kek pas masak...
 selepas 'lumur' dengan blueberry topping hehe..kalau bukan sbb nk tulis ni saya lebih suka yg plain jer...Baked with love untuk cis kek n k pop lover..Nisa hehe

Monday, December 1, 2014

Tempahan Kek Buah, Kek Minyak Dan Kek Gula Hangus (Postage)

Alhamdulillah..
Pembuka tirai bulan Disember.Tempahan hari ni Kek Buah Kukus ke Terengganu, Kek Gula Hangus dan Kek Minyak akan ke kelantan.Kita tawan Pantai Timur pulak hari ni.Alhamdulillah rezeki.
Hari ni ada juga order kek buah mini pack..ada xtra 2 bekas.Lagi 2 bekas dah selamat diambil oleh tuan punya pagi tadi..Sapa cepat dia dapat.
 Alhamdulillah...sat lagi kuar pos..2 biji mini packed tu xtra..Sapa nak..roger cepat2
UPDATE 11.52AM
MINI PACKED XTRA 2 BIJI DAH SOLD OUT - ALHAMDULILLAH FAST SELLING
kek buah saiz 9in sebiji, mini packed (400g) 4 biji...
 kek marble minyak, dan kek gula hangus

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...