Monday, August 24, 2015

Resepi Kek Oren Paling Mudah dan Sedap

Assalamualaikum...
Alahai banyak benor buah orange dalam esbok, belen dari open house punya oren pun dok ada lagi..Makan pun xlarat nak makan dah.Memandangkan arini free takde tempahan, saya pun godek2 la wat kek oren..op kos la resepi kak fida.Resepi ni sangat mudah...semidah ABC you alls...Korang xde mixer..no worries..kek ni hanya guna blender jer...Oven kena ada laaa..xde oven xleh la nak bako kan?Kalau kukus maybe kureng sket aroma 'kek'tu...jangan menderhaka sesuka hati..banyak kali gak kek oren ni muncul kat dapur TMK ni...suatu ketika dulu memang menjadi fenomena Blended Orange cake ni..kalau korang tengok kat dapur blogger otai mesti ada kek ni...Ok jom kite semak resepi
 Sedap..garing2 siket kat atas..makan suam2 time cuaca mendung ni..nyum..nyum..
RESEPI BLENDED ORANGE CUPCAKES
By Malina LiNa Pg (http://linapg.blogspot.com/)
Sumber : Kak Fida (MyR)
Bahan-Bahan

  • 1 bji buah limau
  • 1 cawan minyak (LiNa Pg gn melted butter)
  • 2 cawan gula halus (LiNa Pg kurangkan)
  • 4 biji telur gred B (LiNa Pg gn 3 biji gred A)
  • 2 cawan tepung gandum*
  • 1 sb baking powder* ( *diayak bersama ) 
  • 1-2 titik lemon paste (LiNa Pg tambah rcp xde)

Cara-cara

  1. Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.(LiNa Pg tambah lemon paste)
  2. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.LiNa pg guna souffle cup.
  4. Bakar pd suhu 150C selama 30 min atau sehingga masak (Bergantung pada oven masing2) Note: LiNa Pg gn cc, bakar selama 20min

 Gebu kan?
Simple jer..

6 comments:

Bbwana adienia said... Balas

Fuh,memang gebu kek oren tu..sedap wana pnah buat dan rasa :)

Leia Ahmad said... Balas

kak lina bau oren sampai ke cni.....

Dewi Aja said... Balas

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

yoorin melacolea said... Balas

singgah sini nak try resipi ni cam menarik je kak

yanie yusuf said... Balas

mudah jugak wat kek oren ni.. leh try nanti... tq share kan resepi..


www.yanieyusuf.com

feerony (Mama"N" Kitchen) said... Balas

Salam lina...bape gram butter utk jadi 1 cawan melted butter tu...

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...