Wednesday, August 19, 2015

Resepi Swedish Meatball Homemade Ala IKEA

Assalamualaikum
Dah lama pasang teringin nak buat Meatball ala omputih ni tp astik terbantut jer.Bila dah pandai buat bakso yg menggunakan meatball terus pasang angan2 nk buat meatball IKEA ni.Alhamdulillah abes licin anak2 makan.Walaupun nmpk siket jer meatball tu dalam plate tp sangat kenyang dah sebenarnya sbb ada kentang dan makan gravy tu mmg sedap baq ang kikikiii..Ada yg nak mencuba..jom try
 Anak2 kata lebih sedap dari IKEA kih...kih...Grave saya gunakan resepi sndri Blackpepper sauce Lamb Chop tu..

RESEPI SWEDISH MEATBALL HOMEMADE ALA IKEA
Bahan-Bahan Meatball
By: Malina LiNa Pg
http://linapg.blogspot.com/
Sumber Tahrunnisah & Sue Norrman

  • 500 gm mince beef (LiNa Pg gn 400g dgg cincang Ramly)
  • 1/2 biji bwg besar - cincang halus (*)
  • 1 sdm butter. (*)
  • 3/4 sdt lada hitam- powder (LiNa Pg letak siket jer)
  • 1 sdt kryddpeppar@ mixed spices (LiNa Pg skip)
  • 1/3 serbuk kayu manis- saya tambah (LiNa Pg xletak)
  • 1/3 sdt gula
  • 1-1/2 sdt garam
  • 2 sdm bread crumb- blend halus
  • 30 ml fresh milk (LiNa Pg letak ~2 sudu besar)
  • 1 biji telur gred C
  • 3 sudu besar tepung gandum (LiNa Pg tambah rcp asal xde-sbb adunan terlembik siket)

Cara-Cara:

  1. tumis yg bertanda (*) keperangan dan ketepikan.
  2. satukan bahan2 selebihnya dan sebatikan rata. masuk bwg tadi sekali dgn butter. uli lagi sebati dan bulat2 kan ikut besar mana yg kalian suka.
  3. guna non stik pan, masuk kan sikit butter sikit dan masak api sederhana. tutup pan supaya masak rata dan balik2 kan kejap hingga masak.
Note ** butter dlm pan gn di buang. di guna utk membuat sos**

SOS BLACKPEPPER
By Malina LiNa Pg
http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan:

  • 1 labu bawang besar holland (kaler kuning) dicincang halus
  • 4 sudu besar (rata) tepung gandum
  • 1/2 kiub ayam
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap manis (untuk gelapkan sos)
  • 4 sudu besar sos lada hitam (lina pg gn brand life)
  • 2 sb lada hitam ditumbuk kasar
  • 3 cawan air 
  • 2 sb mentega

Cara-Cara:

  1. Cairkan mentega ke dalam periuk (sauce pan),tumis bawang besar hingga layu dan wangi (jangan sampai garing nanti pahit lak)
  2. Masukkan lada hitam yang ditumbuk kasar, tumis sekejap.
  3. Masukkan tepung gandum (xyah bancuh ngan air) kacau selalu supaya tidak bergentel.
  4. Masukkan air.Kacau sebati (guna hand whisk lagi senang nak kacau).Masukkan kiub ayam
  5. Masukkan sos lada hitam,sos tiram dan kicap.Kacau sebati.Kalau nampak pekat sangat tambah sedikit air.
  6. Sesuaikan rasa.Kalau nak lebih gelap tambah sukatan kicap.

Note:
Lina pg tak gunakan sos tomato kerana sos lada hitam sudah memberi impact masam yang sedap.Saya pernah cuba resepi yang menggunakan sos tomato...rasanya agak spoil.Taste masing2  la kan.
Walupun meatball tu macam2 pesen..senget benget lonjong siket tp menten sedapppp

5 comments:

Bbwana adienia said... Balas

Ni yg tak tahan wana tengok ni Kak Lina..apsal sedap Sgt..huhu..lapar...

cheq da said... Balas

Sedapnya..nti nk copy rezeki

siti shafieda said... Balas

slurppppp...nampak menyelerakan :)

Jemput singgah blog saya :)

Eat Well Growth Healthy

Puan Suri Fahmi said... Balas

Confirm buat bila anak kakpb balik asrama. Makan dgn pelabagai pun sedap ni lina.:-)

Natrah Mohamed said... Balas

Nampak sedap, senget benget belakang kira. Hihi

Nanti nak try. Tunggu rajin datang..

Jemput singgah blog saya MamaBijakAnakSihat

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...