Friday, October 30, 2015

Resepi Gulai Lemak Ikan Tongkol Bersama Zucchini

Assalamualaikum...
Pertama kali zucchini berada di rumah saya kih..kih...jakun tul kan?Ekceli ada kisah disebaliknya..Kisah di suatu pagi, husband hantar Maisarah di skool..pastu terus singgah kat Tesco nk beli satu barang yg penting la...tak ingat dah barang apa (barang nk masak untuk tempahan) pastu dia roger la nk pesan apa2 lagi x?Saya pun pesan la a few thing..antaranya ialah Timun Jepun...Sekali dia bawa balik zucchini daaaa.....kes tersilap beli..Adeh pening lak nk masak benda ni.Saya pun gugel nk masak ala2 Ratatoulle tu tp cam leceh plak..dibuat anak2 x makan x ke haru tu..Pastu tanya Maz (bahrain) dia kata masak lemak pun sedap..macam terung zucchini ni..Timun+Terung (Tirung hihi)Sebagai kenangan kite tepek la resepi zucchini ni masak lemak hihi...
 Nampak ceroi siket...sbb snap masak kuah panas..Nmpk x daun pudina pun dah lebam kena kuah kih..kih..ekceli kuahnya agak pekat gak ni

RESEPI GULAI LEMAK IKAN TONGKOL BERSAMA ZUCCHINI
By Malina LiNa Pg (http://linapg.blogspot.my/)
Rujukan : Maz IlhamDapur
Bahan-Bahan:

  • 5 keping ikan tenggiri - ikan lain pun boleh (LiNa Pg gn ike aye/tongkol)
  • 2 biji zuchini - kerat 2 dan belah 4 
  • 3 cawan santan 
  • 1 sudu besar serbuk kari (LiNa Pg xletak-x perasan lak)
  • 1 sudu besar cili kisar 
  • 1 inci kunyit hidup* 
  • 1 inci lengkuas* (LiNa pg guna 3 hiris jer)
  • 3 ulas bawang merah* 
  • 4 biji cili merah/hijau - kerat 2 
  • 1 keping asam keping 
  • sedikit garam dan gula 
  • Air 

Cara-cara

  1. Ikan Tongkol dibersihkan dan direbus bersama asam keping, garam dan gula/nisan keret. LiNa Pg rebus awal sehari sebelum dibuat gulai lemak
  2. Tumbuk lumat bahan-bahan yang bertanda *
  3. kemudian dalam periuk masukkan santan, serbuk kari, cili kisar dan bahan yang ditumbuk tadi beserta asam keping dan zuchini 
  4. Kacau selalu dengan api perlahan agar santan tidak berketul sehingga mendidih dan zucchini lembut.
  5. Perasakan secukup rasa dan masak seketika lagi dalam 5-7 minit sehingga ikan masak. Siap



1 comment:

maz said... Balas

Assalamualaikum fren..kita pun smlm msa kluar beli ikn tongkol jgk..tringin gulai ikn lina yg dlm periuk tu la..ingat nk buat gulai kuning gitu la..last2 mkn yg rebus je pun sdpp sangat..dri smlm sbuk jdi drebar..pas hntar suami terus merayu dgn ank bongsu, xblik rmah smpai ke ptg trus amik abangnya kat skolah..skli skala dpt bwa kreta sdri kemain la seronok..hahaaa

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...