Wednesday, October 28, 2015

Resepi Kari Kepala Ikan Sedap Tanpa Santan Dan Rempah Kari

Assalamualaikum...
Panjang plak tajuk n3 ari ni.Tajuk tu kena mention siap2 keistimewaan Resepi Kari Kepala ni.Kalau yg tanpa santan pun dah macam2 versi kan?Yg ni lagi spesel sbb x guna rempah kari pun..kita bancuh2 ajer bahan2 basic yg ada kat umah..Ekceli Resepi Kari Kepala Ikan ni saya adaptasi dari RESEPI KAMBING MASAK KARI PAKISTAN.(Terima kasih kak Maria Hakem) Cuma saya terjemahkan menjadi Kari Kepala Ikan..Kenalah sesuaikan bahan untuk transformasi menjadi Kari Kepala Ikan yg sedap..Berminat?jom semak resepi.tp kena warning awai2 resepi ni agak lama siket nk siapkan sebab kena tunggu bawang besar tu hancur.Manisnya terasa bila guna byk bawang besar dalam masakan..jangan kedekut bawang 

Nampak x kuahnya pekat sebab guna byk bawang...sedapppp

RESEPI KARI KEPALA IKAN TANPA SANTAN DAN SERBUK KARI
By : Malina LiNa Pg (http://linapg.blogspot.my/)

Bahan A

  • 1 ketul kepala ikan merah (belah 2)
  • 2 labu bawang besar - cincang halus
  • 2 biji tomato merah - cincang halus
  • Sedikit halba campur
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 sudu kecil asam jawa (jadikan 1 mangkuk air asam jawa)
  • Bendi
  • Tomato (belah 4)
  • Cili merah dan cili hijau (patah-patahkan)
  • Air secukupnya
  • Minyak 
  • Garam dan gula/perasa
Bahan B (Kisar)
  • 1/2 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
Bahan C (Satukan ke dalam bekas-Jadikan Pes Pekat

  • 2 sudu makan serbuk cili
  • 1 sudu makan serbuk ketumbar
  • 1 sudu makan serbuk jintan putih
  • 1/2 sudu makan serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 3 sudu besar cili giling
Cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis halba campur dan daun kari hingga terbit bau.Masukkan bawang besar cincang, tumis hingga kekuningan.
  2. Masukkan tomato cincang dan teruskan menumis hingga tomato lembut dan agak hancur
  3. Masukkan bahan kisar, tumis sekejap.Kemudian masukkan Bahan C (pes bahan2 rempah).
  4. Tumis hingga pecah minyak (bawang besar cincang dan tomato hancur)Proses ni agak lama.
  5. Apabila rempah telah masak dan segala bahan agak hancur.Masukkan air asam jawa sedikit garam dan gula.Tambah air secukupnya.
  6. Renehkan sebentar hingga kuah agak pekat.
  7. Masukkan kepala ikan, bendi, tomato, cili merah dan cili hijau.
  8. Sesuaikan rasa, tambah apa yg kurang.Setelah ikan masak..Tutup api.Sedia dihidang


No comments:

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...