Friday, April 22, 2016

Gulai Telur Tumis Budu Bersantan

Assalamualaikum...
Hari ni saya nak kongsikan resepi ringkas jer.Sebenarnya ni kira resepi emergency la ni.Bila nak hujung minggu, peti ais dah kosong, masak ajerlah apa yang ada.Tengok ada telur, nak buat telur dadar jer, kang tadak kuah pulak, mula pikir nk gulai atau masak lemak tu..tp cam dah biasa sangat.Cuba sesuatu yg lain pulak.Maka terhasil lah Gulai Telur Tumis Budu Bersanta.Rasanya ala-ala tumis budu nasi kerabu tu..sedappp.Walaupu simple jer tp jangan dipandang sebelah mata, sebab mmg sedap.Tambah nikmat sebab kalau makan time kebulur muahaha.Jom la semak resepi
 Simple2 jer...bila makan terasa mcm tumis budu dalam nasi kerabu tu hehehe

GULAI TELUR TUMIS BUDU BERSANTAN
By Malina LiNa Pg (http://linapg.blogspot.my/)
Bahan-Bahan
  • 5 biji telur ayam 
  • 4 ulas bawang merah (tumbuk)
  • 2 ulas bawang putih (tumbuk)
  • Sedikit serbuk kunyit
  • 2 batang serai (ketuk)
  • 2 asam keping
  • 1 sudu besar cili giling
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan budu
  • Sedikit garam dan gula/perasa
  • Air secukupnya
  • Minyak untuk menumis

Cara-caranya:

  1. Panaskan sedikit minyak, tumis serai dan bahan tumbuk dan hingga wangi.
  2. Masukkan cili giling dan serbuk kunyit, tumis sebentar.Kemudian masukkan budu dan asam keping
  3. Masukkan santan dan air (nak banyak kuah letak banyak air)Rasa dulu br tambah garam dan gula/perasa.Biarkan mendidih (sambil dikacau selalu)
  4. Pecahkan telur satu persatu dan biarkan telur mengeras dan menjadi bentuk bulat (jangan kacau nanti telur akan hancur).
  5. Bila telur dah ‘set’ boleh lah tutup api.Dah siap

3 comments:

Acik Erna said... Balas

bersantan tapi bukan masak lemak ye lina..pandai linaolah masakan bagi berselera makan

LiNa_Pg said... Balas

@Acik Erna
kih...kih..konar konar siket achik..tp rasa tu mmg lain la dari masak lemak biasa

Ayu said... Balas

Assalam Lina,
waduh..lauk macam nilah favourite akak..lauk telur..
suka telur..muka pun macam telur..nasib baik tak bertelur..hehe
boleh dicuba ni lina...budu banyak beli ..time pergi Kelantan ..:)

klik2 my nuff

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...