Friday, April 14, 2017

Rendang Minang Sedapnya Alahai

Assalamualaikum..
Rendang Ayam Minang ni dah lupa bila buatnya...Nak kabor dah lama buat ni...seminggu lebih dah ni hahaa...Biasalah bz manjangggg tuan tanah blog TMK.Pestaim tau saya buat rendang ayam versi minang ni..Ada gak orang panggil Rendang Hijau sebab kalernya seakan green curry siket.Kalau rendang biasanya warna coklat gelap2 seakan kari tu kan?Resepi Rendang Minang ni sesaja buat untuk testing jer..dah naik buntu xtau nak masak apa..sebab time tu hayam jer yg ada lam esbok.Makan ngn nasi putih ajer.Hajat ati nk buat pulut la siket sbb sedap pulak rendang ni..sekali abessss daa anak2 makan.Takde maknanya nak pulut2 ni.Len kali la kalau mama ada kerajinan nan jitu kita makan rendang sama pulut kuning.Ok jom la kita semak resepi ni
Rendang Nogori, rendang nismilan
Klasik gitu..posing dalam tempurung atas nyiru...kau hadooo hahaaa

RENDANG MINANG
Bahan-Bahan
  • 1 ekor ayam (potong kecil)
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 sudu besar kerisik
  • 1 asam keping
  • 2 helai daun limau purut/daun kunyit
  • Garam, gula/perasa
  • Air
  • Minyak 
Bahan B (Sangai/goreng tanpa minyak)
  • 1 sudu besar ketumbar biji 
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu besar jintan putih
Bahan C 
  • 6 batang serai (3 batang kisar, 3 lagi titik)
  • 1 inci kunyit hidup (kisar)
  • 3 ulas bawang putih (kisar)
  • 8 ulas bawang merah (kisar)
  • 1 cm lengkuas (kisar)
  • 1 cm halia (kisar)
  • 10 biji cili padi (tambah jika suka pedas)
  • 10 biji cili hijau 
Cara-Cara
  1. Kisar bahan B dan C.Panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar hingga pecah minyak
  2. Masukkan ayam, gaul rata biarkan sebentar hingga ayam kecut.
  3. Masukkan sedikit air, kemudian masukkan santan pekat,biarkan hingga ayam hampir masak (kacau sekali sekala)
  4. Masukkan kerisik,asam keping, garam dan gula/perasa.
  5. Renehkan hingga kuah pekat.Sesuaikan rasa kemudian masukkan daun limau purut/daun kunyit yg diracik halus (LiNa Pg siat2 jer daun limau purut tu)
  6. Sedia dinikmati bersama nasi putih/pulut kuning

4 comments:

Phong Hong said... Balas

Sedap ni Lina. PH bookmark dulu. Kena tunggu mood rajin :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said... Balas

Wah..makin main posing lg rendang hayam lam tempurung yer?hehe
Nampak sedap tu Lina...klu kka atie mkn aadagan apualuta/nasi impit..hehe

♥♥azatiesayang ♥♥ said... Balas

*Apa benda kak atie taip tu??
*Klu kak atie mkn dgn pulut/nasi impit

LiNa_Pg said... Balas

@♥♥azatiesayang ♥♥
hahaa..x apa kak ATie janji paham..
mmg sedap kalau makan ngn pulut..tp saya makan ngn ns putih jer

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...