Tuesday, October 31, 2017

Nasi Ayam Sedap Resepi Pun Sempoi Ajer

Assalamualaikum...
Hari bz dengan wasap haha..sebelum tengahari dah dapat wasap dr kastemer di Jerteh..inform Brownies dah terima (tp parcel brownies jer sampai,kek buah kol 3pm br sampai)Wow surprise sungguh saya sbb sebelum ni minta ampun la terima dalam masa 24jam hahaa..Alhamdulillah cepat jugak la..Sebentar tadi ~3.30pm kastemer Iph plak wasap kata dah dapat.Yang KB dan K.Terengganu senyap jer..so saya wasap Dr.Hana..katanya yg KB utk maknya dah dapat,cuma kek dia jer belum lagi (buat masa ni)maybe petang siket atau esok la tu...Biasalah poslaju Ganu kannnnnnn...
Okeylah tajuk lain..mukadimah lain kikiiii..Ekceli Nasi Ayam ni saya buat beberapa hari lepas.Masa ni semua ada kat rumah, abang long pun study week (hummmm budak hostel balik study kat umag..alahai perumah betul dia) so mamanya buatlah Nasi Ayam Koboi sebab tak plan pun..kuarkan ayam..spontan jer nasi hayam gitu...taram jer apa yang ada.Saya guna resepi yang sama jer cuma sambal kicap tu lain siket.Kalau ada yang resepi kicap tu mintalah ya..ada penambah baikan kat situ.Saya CnP resepi asal.
Sempoi ajer..Alhamdulillah memikat selera anak2.
RESEPI NASI AYAM MUDAH
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/
BAHAN A (Sup) 
  • 1 ekor ayam potong 12 (cuci bersih) 
  • 1 sup bunjut 
  • 2 sb mentega/minyak 
  • 1/2 inci halia (tumbuk) 
  • 3 ulas bawang putih (tumbuk) 
  • 1 batang kulit kayu manis 
  • 1 kuntum bunga lawang 
  • 2 kiub ayam maggie
  • Garam dan perasa (jika perlu) 
  • Air secukupnya
Cara-Cara: 
  1. Panaskan mentega/minyak, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang dan bahan tumbuk hingga wangi dan garing. 
  2. Masukkan ayam, kacau sebentar untuk kecutkan ayam.Tambah air hingga paras yg diinginkan(kena lebih dari sup biasa sebab nak guna untuk nasi) 
  3. Masukkan sup bunjut dan kiub ayam.Sesuaikan rasa, tambah garam dan perasa (jika perlu) Masak hingga ayam empuk.

BAHAN B (AYAM)

  • 12 ketul ayam (dari sup) 
  • 2 sb kicap pekat manis (boleh tambah/kurang) 
  • 2 sb sos tiram (boleh tambah/kurang) 
  • 2 sb madu 
CARA: 
  1. Keluarkan ayam dari sup.Perap ngan semua bahan.(Perap selama 30min) Goreng secara deep fry. (Goreng sekejap jer sebab ayam dah masak).
  2. Angkat dan toskan 
BAHAN C (NASI AYAM)
  • 4 cawan beras (LiNa Pg guna beras basmati)
  • 4 cawan sup (air/sup bergantung kepada jenis beras)
  • 2 helai daun pandan simpul 
  • Kunyit/kaler kuning (jika suka) 
Cara: 
  1. Satukan semua bahan. Masak seperti masak nasi biasa 
BAHAN D (KUAH KICAP) Resepi asal..dalam gambar tu LiNa Pg dah improvise..kalau nak versi terbaru bagitau ya..malas nk menaip haha..yg ni CnP jer
  • 1 ulas bawang putih (tumbuk/mayang) 
  • Lebihan jus perapan ayam (pas goreng jgn buang bahan perapan tuh) 

Cara-Cara: 
  1. Tumis bawang putih hingga wangi, masukkan lebihan perapan ayam.Tumis sekejap. 
  2. Tambah 1 cawan sup ayam. Boleh tambah kicap, sos tiram (jika suka) 

BAHAN E (SOS) 

  • 1 ulas bawang putih (blend) 
  • 1 ulas bawang merah (blend) 
  • 5 biji cili merah (blend) 
  • 1 biji tomato (LiNa Pg buang biji-blend) 
  • 1sb cuka 
  • 1 cawan sup ayam 
Cara-Cara: 
Satukan semua bahan dan dimasak atas api sekejap.Dah siap

1 comment:

Phong Hong said... Balas

Sedapnya nasi ayam Lina. PH pun suka nasi ayam. Boleh makan bertambah-tambah (tu yang bahaya). Nak trylah resipi Lina :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...