Monday, October 2, 2017

Rendang Ayam Mudah Dan Sedap (Tidak Menggunakan Rempah)

Assalamualaikum...
Pasti ramai yang suka makan Rendang kan?Tapi teragak2 untuk mencuba buat sendiri sebab takut tak menjadi.Jangan takut untuk mencuba tak cuba kita tak tahu kebolehan diri sendiri.Kali ni saya ingin kongsikan satu resepi Rendang Ayam yang cukup mudah dan sedap.Kalau selalunya saya buat rendang daging, tapi ni guna ayam pulak sebab husband ada masalah gout so,kita guna ayam pulak.Resepi rendang kali agak mudah dan cepat sebab tak perlu tumis semuanya main lebur dalam periuk dan kacau jer hingga terbit minyak.Bahan2 yang digunakan untuk memasak rendang ni sangat simple cuma menggunakan bawang,halia,serai,lengkuas dan kunyit..santan dan kerisik tu of kos la kan?saya masak rendang ni untuk makan bersama nasi lemak sarapan pagi kemarin, merangkap dinner jugak la.Pg ni ada seketul ayam belen kuah siket lagi boleh cicah roti...Alhamdulillah tak basi pun.
Rendang banyak variasi ada rendang minang, ada rendang padang, rendang yang tumis segala bahan kisar pun ada jugak..saya sendri dah mencuba pelbagai jenis rendang..Alhamdulillah ini paling sempoi, cepat siap dan rasanya pun sedap.Paling penting mesa kanak2 biasalah orang ada anak kecik yang cerewet ni kenalah ikut tekak anak jugak.Okey lah panjang bebel hari ni.Kita semak resepi.
Kemalasan siket nk snap gambar beriya..so cincai2 ajer la sbb perut dah lapar haha...gigih buat video ni n post ke youtube.Jangan lupa subscribe Channel LiNa Pg ok

RENDANG AYAM SEDAP DAN MUDAH
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/
Bahan-Bahan
  • 10 ketul ayam
  • 2 cawan santan pekat
  • 3 sudu besar cili giling
  • 1 labu bawang besar (kisar)
  • 5 ulas bawang merah (kisar)
  • 3 ulas bawang putih (kisar)
  • 1cam halia (kisar)
  • 1cam lengkuas (kisar)
  • 1inci kunyit (kisar)
  • 1 batang serai (kisar)
  • 3 batang serai (titik)
  • 3 helai daun limau purut (carik2/racik halus)
  • 1 asam keping
  • Garam,gula/perasa
Cara-Cara
  1. Satukan ayam ke dalam periuk,masukkan bahan kisar,cili giling,santan,serai yang dititik dan kerisik.
  2. Gaul sebati dan masak menggunakan api kecil/sederhana.
  3. Bila ayam separuh masak,tambah asam keping dan garam dan gula.Tutup periuk dan kacau sekali sekala.
  4. Bila ayam hampir empuk,masukkan daun limau purut/daun kunyit.Reneh hingga pecah minyak dan kuah pekat.
  5. Tambah daun limau purut yang diracik halus.Tutup api sedia dihidang.

Rendang Ayam LiNa Pg

1 comment:

millisemmy said... Balas

Mesmerized article written on this blog with other relevant information. It is straight to the point that how we can improve our skills as well as how we can be represented to a new stream of professionalism.
ดีท็อก

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...