Monday, April 16, 2018

Wantan Goreng Mudah Dan Sedap (Tutorial Melipat Kulit Wantan)

Assalamualaikum...
Hujung mggu ni takde aktiviti luar sangat..cuma keluar riadah sekejap jer.So,banyak masa kat rumah bolehlah buat macam2 hidangan untuk keluarga.Ekceli wantan ni saya buat sementara mengalas perut menunggu ayam Golden Crispy Chicken dok bersauna.Lama nau nak tggu,kita makan wantan goreng ni.Nanti saya tunjukkan cara melipat kulit wanton bentuk sampan..mudah dan nampak cantik jugak.Kalau nak buat bentuk bunjut..cuma cantumkan bahagian atas dan letak siket air sebagai gam...dah siap.
Resepi Wanton Goreng ni hasil adaptasi dari Chef Hassanhen.Banyak betul resepi halal chinese food yang chef kongsikan.Nanti saya share satu persatu..so far hampir 4 resepi yang telah dicuba.Ikut turn kita publosh slow2 kayuh dalam blog TMK ni.Oh ya..tutorial melipat kulit wantan ni..saya update jugak kat youtube.Boleh tengok kat channel youtube LiNa Pg okey..Jangan lupa subscribe okey
memang sedap..rangup dan kenyang jugak la hehee..maklumlah macam2 sumbat kat dalam tu hehe
RESEPI WANTAN GORENG
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/
Rujukan ChefHassanHen
Bahan-Bahan
1 peket kulit wantan (LiNa Pg guna KG Pastry)
3 keping dada ayam (cincang halus)
100g isi udang - dadu (lina pg gantikan sosej ayam cincang halus)
1 tsp minyak bijan (LiNa Pg gantikan dgn myk bwg putih)
1 sudu makan kicap cair (LiNa Pg gn knife classic light soy sauce)
1/2 tsp lada sulah 
1/2 kiub ayam
1 sudu besar sos tiram
1 tsp tepung jagung
Sedikit daun bawang (hiris nipis)
Minyak utk menggoreng

Cara2
  1.  Gaul sebati semua bahan inti (kecuali minyak masak) dan perap dlm peti sejuk selama 1/2jam
  2. Letakkan 1 sudu kecil inti dlm kulit wantan dan bungkuskan. Basahkan bahagian tepi kulit wantan supaya dia melekat.
  3. Goreng hingga kuning keemasan dan blh dihidang dgn sos cili.
Nota kecil LiNa Pg
Wantan yang siap dibalut boleh di 'frozen'kan.Bila nak makan cuma keluarkan dan goreng tak perlu defroz..Keluarkan rest 5 min(sementara tunggu minyak panas jer) terus goreng 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...