Thursday, May 17, 2018

Resepi Ayam Basil (Thai Basil Chicken)

Assalamualaikum...
Selamat menjalani ibadah puasa buat semua.Ayam Basil atau Thai Basil Chicken ni saya masak semalam untuk bersahur.Ada juga buat video tapi belum sempat edit lagi.Nanti kalau dah siap saya akan upload ke youtube.Editing biasanya mengambil masa yang agak lama.Okey saya kongsikan dulu resepi Ayam Kemangi ni.Walaupun ringkas tapi dengan penambahan daun selasih/daun Basil ni menjadikan rasa ayam lebih 'wow' memang sedap dan sesuai untuk berbuka juga.Cara simple contoh hidangan ialah Nasi putih panas,Ayam Basil dan telur mata kerbau.Itu pun sudah cukup memadai.Silap2 boleh makan bertambah2.Okey jom kita semak resepi.
simple tapi sangat sedap.Cuba tau.Kalau nak lebih pedas boleh tambah cili padi.Saya cuma guna cili merah sebab anak kecil saya sangat cerewet bab makan.
AYAM BASIL/THAI BASIL CHICKEN
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/
Bahan-Bahan
2 ketul dada ayam (potong kecil-kecil)
3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
1 biji cili merah (tumbuk kasar)
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
Daun Basil/Kemangi/Selasih
Minyak

Cara-Cara
  1. Tumiskan bawang putih dan cili merah hingga garing.
  2. Masukkan isi ayam, gaul rata hingga ayam separuh masak (kelihatan pucat)
  3. Masukkan sos tiran dan kicap.Gaul rata.Biarkan hingga ayam masak
  4. Akhir sekali masukkan daun basil.LiNa Pg kacau 2-3 saat.Terus tutup api.Sedia dihidang panas2 bersama telur mata kerbau dan nasi putih.Selamat Mencuba

3 comments:

Warisan Petani said... Balas

Tentu sedap menu ni

EmbunRosaliza said... Balas

X pernah pula beli daun basil tu. Mcm mana rasa dan bau dia. Yg pasti ayam ni mesti sedap

noraziah nordin said... Balas

Erm tak pernah makan.. Jemput singgah

https://infosihatanda.com/2018/05/14/harga-youth-skincare-shaklee-malaysia/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...