Saturday, June 2, 2018

Pulut Mangga Lemak Manis Berkrim

Assalamualaikum...
Selamat menyambut Nuzul Al Quran dan selamat berhujung minggu semua.Hari ni saya kongsikan juadah ringkas yang rasanya semua dah tahu cara membuatnya.Saya cuma buat karangan ringkas jer sebab senang sangat.Pulut Mangga ni kami buat berbuka beberapa hari lepas.Kebetulan cik suami beli dari kawannya buah Mangga Harum Manis.Kali ni memang betul harum manis..sebelum  ni pernah terkono..tak harum dan masam..plus buahnya buruk  pulak sadisss...harga mahal tapi sangat tak berbaloi.Kali ni Alhamdulillah buahnya semua elok dan manis leting.
Untuk Resepi pulut LiNa Pg buat 1 cawan beras pulut sahaja.Sebab takut anak2 x makan..tekak deme ni bukan boleh predict sangat.Kukus dan arun dengan santan.Santan tu jugaklah yang dibuat kuah...Santan tu masak sekejap bersama sedikit garam dan gula..masak hingga naik wap..Pulut kukus 10min..lepas tu arun dengan santan..kukus sekali lagi hingga masak.Itu jer la.Simple.Santan tu kalau nak pekat, boleh tambah siket tepung beras, tapi saya malas guna jer yang buat arun pulut tu hahaa...tapi tetap sedap..cincai2 ajer
Isi mangga yang kuning keemasan sangat juicy dan manissss leting..makan bersama pulut yang lemak2 manis..curah pulak santan tu..perggggg sedap baq ang

1 comment:

Phong Hong said... Balas

Dapnya Lina... Cantik plak cara Lina belah mangga tu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...