Thursday, October 11, 2018

Bubur Chacha Homemade (Guna Pensonic Noodle Maker)

Assalamualaikum...
Dah lama betul tak makan bubur chacha ni sampai lupa bila last makan bubur ni.Pada hal bukan susah sangat nak membuatnya.Bila tekak terasa kering saya cuba2 buat guna Pensonic Noodle House ni, guna resepi basic jer gandum+air.Alhamdulillah menjadi dengan jayanya.Kalau guna jus pandan lagi sedap.Memandangkan pokok pandan saya tinggal 2-3 helai jer daunnya saya save jer la untuk masuk dalam kuah.Jadi yang hijau tu adalah pewarna hijau epal.Letak siket jer.
Manakala untuk kuah pulak saya guna gula merah+gula putih sebab gulam melaka/gula nisan pun dah wasalam.Apa la semua pun abes daaaaa...Nak makan punya pasal banyak yang kena substitude...Takpelah janji ada dessert..hantam sajalah labu.
Opss sebelum saya terlupa...Harga promosi RM399 Pensonic Noodle House ni akan berakhir pada 14hb Oktober nanti (9.30pm) gently reminder...ready stock semakin sedikit..rasanya mungkin tak dapat bertahan hingga ke 14hb kot.Kalau stock sampai lepas 14hb....maka kena beli dengan harga asal la RM599.So bertindaklan sekarang.Sangat berbaloi.Bukan setakat mee...macam2 boleh dihasilkan.Tapi kena ada sedikit keberanian untuk bereksperimen.Asalkan ration tepung dan liquid tepat, insyaaAllah berjaya lah eksperimen tu....
Korang boleh refer RESEPI NOODLE MAKER LiNa Pg  
Untuk membeli Noodle maker ni.Beli melalui estore Pensonic (kat fb sinun ) Korang just masukkan Kod
Lina5PNM (untuk claim freegift)

Sedap..lembut sedikit kenyal.Terasa betul2 macam Bubur chacha yang dibeli.Yang ni lagi sebab fresh dan homemade cuma bentuk bahagian hujung tu tidaklah runcing seperti chacha kering..Tapi xpe dah masuk mulut kunyah tak nampak dah runcing ke sekata jer kan..Yang penting sedap, bersih dan terjamin halal
 step mudah jer.Resepi Mee basic jer.Saya guna quick noodle 3min dah siap.Cuma potong pendek2 anggarn 1 inci macam tu.Rebus kejap dan siap

RESEPI BUBUR CHACHA HOMEMADE
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/

Bahan A (Chacha Homemade) sukatan cup PNM-01
  • 1 cup rata tepung gandum 
  • Air+pewarna hijau/jus pandan = 60ml
Cara-Cara
  1. Masukkan tepung ke dalam chamber, Tutup cover.ON mesin
  2. Quick Noodle+Confirm
  3. Masukkan air sedikit demi sedikit.
  4. Tunggu hingga adunan keluar (~3min)
  5. Potong chacha lebih kurang 1 inci.Kemudian rebus dalam air mendidih selama ~1 min sahaja
  6. Kemudian masukkan ke dalam air sejuk.Toskan
Bahan B (Kuah)
  • 1/2 cawan gula merah
  • 3 sudu gula putih (boleh tambah/kurang mengikut selera)
  • secubit garam
  • 200ml santan pekat
  • 3 cawan air (terpulang kepada kepekatan kuah mengikut selera)
  • 1 helai daun pandan
  • 2 sudu besar sagu (rendam sekejap kemudian toskan)
  • 1 ketul ubi keledek (dadu kecil supaya cepat empuk)
Cara-Cara
  1. Satukan semua air, gula,garam, daun pandan dan ubi keledek.Masak hingga gula hancur dan keledek empuk
  2. Tambah santan ,sagu dan chacha, masak sebentar hingga santan mendidih.Sentiasa kacau supaya santan tidak bergentel atau pecah minyak.
  3. Dah siap bolehlah dihidang.
FINAL CALL!!!
PENSONIC NOODLE HOUSE A FEW UNITS LEFT...(INFO FROM PENSONIC STAFF)
GRAB NOW OR YOUR NOODLE FLY AWAY......
PRICE RM399 ONLY

Click link below to purchase..Don't Forget Use My Code Lina5PNM

1 comment:

Phong Hong said... Balas

Wah..terer lah Lina sekarang. Semua homemade gara2 Pensonic Noodle Maker hee..hee... Berbaloi kalau beli. RM399 OK.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...