Tuesday, November 20, 2018

Agar Agar Santan Pandan Dan Tips Supaya Berlapis

Assalamualaikum....
Pasti ramai yang suka makan Agar Agar Santan.Tak kira sama ada Agar Agar Santan Gula Melaka atau pun Agar Agar Santan Pandan.Kalau buat yang versi santan ni memang wangi satu rumah.Kebiasaan kat rumah saya ni kalau Agar Agar Gula Melaka tu memang anak2 suka sangat sebab saya sangat jarang buat yang pandan ni.Pernah buat sekali dulu tapi lapisan santan terlalu tebal.Kali ini saya cuba lagi dan menjadi dengan jayanya.Jom saya share tips supaya Agar Agar Santan menjadi berlapis hampir sama banyak.Petuanya lebih kurang sama seperti Agar Agar Gula Melaka iaitu:

  1. Santan dan telur hanya perlu dipukul sedikit sahaja.TAK PERLU BLEND atau KISAR.Pukul dengan garfu atau hand whisk sahaja.Kemudian masukkan ke dalam adunan agar2.
  2. Setelah mendidih...api mesti BESAR dan biarkan menggelegak selama beberapa minit..(menggelegak dan membuak buak) Untuk Agar Agar Santan Pandan yang ada telur, tektur harus berbintil atau kelihatan sedikit berkeladak.Boleh refer ke youtube.Bila dah jadi macam ni InsyaaAllah agar2 korang akan berlapis dengan cantik.
  3. Tips tambahan supaya agar2 senang untuk dikeluarkan dari loyang ialah Basahkan loyang/acuan kemudian tuang agar2.InsyaaAllah tak melekat dan senang keluar.Ekceli tips ni saya ada tunjuk dalam youtube Agar Agar Santan Gula Melaka.
Untuk Resepi Agar Agar Santan Pandan ni saya hanya guna pewarna hijau epal sahaja sebab tidak cukup daun pandan untuk kisar.Kalau nak lagi sedap boleh kisar 5 helai daun pandan.Walaupun saya hanya masukkan daun pandan siat dalam agar2, tapi dah cukup wangi dan sedap dah..
Okey jom kita semak resepi.Atau boleh tengok di youtube juga
Kalau buat untuk buka puasa ni memang makan tak hengat.Tambah lak makan sejuk2.Terasa nyaman anak tekak.Cantik kan nampak hampir sama bahagian santan dan agar agar tu.Rasanya manis2 yang sedang sahaja sebab gula tu saya dah adjust mengikut kesesuaian selera kami.Kurangkan manis dalam makanan, tambahkan manis dalam senyuman haaaa gitew kikiii

AGAR AGAR SANTAN PANDAN
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/

Bahan-Bahan
  • 10g agar-agar serbuk
  • 800ml air
  • 200ml santan pekat 
  • 3/4 cawan gula (~180g)
  • sedikit pewarna hijau epal
  • 1 biji telur gred A
  • 1 ketul gula batu (boleh skip jika x ada)
  • sedikit garam
  • 3 helai daun pandan simpul
Cara-Cara
  1. Satukan air, agar-agar serbuk, gula, daun pandan, pewarna hijau epal dan gula batu ke dalam periuk.Masak hingga agar2 dan gula hancur.
  2. Sementara itu satukan santan pekat dan telur ke dalam bekas dan pukul sedikit (sekadar bercampur rata sahaja)Ketepikan sebentar.
  3. Apabila mendidih,masukkan campuran santan dan telur ke dalam agar agar.Sambil dikacau selalu supaya tidak pecah minyak.
  4. Setelah mendidih, buka API BESAR dan biarkan mendidih dengan kuat sambil dikacau supaya tidak melimpah keluar.Biarkan selama 1-2 min.Setelah kelihatan berbintil atau nampak berkelodak.Tutup api.
  5. Tuang ke dalam bekas/loyang.Biarkan sejuk sebentar kemudian simpan dalam peti ais supaya Agar Agar mengeras.
  6. Potong mengikut kreativiti dan agar agar santan pandan sedia dihidang.Selamat Mencuba

Monday, November 19, 2018

Ikan Goreng Berlado

Assalamualaikum...
Dah ada idea ke tu nak masak apa?Okey jom saya share idea.Apa kata buat Ikan Goreng Berlado untuk makan tengahari nanti.Sedap tau kalau makan dengan sup sayur atau apa2 yang berkuah sedikit.Kalau tak ada kuah pun ok jer makan ikan ni semata hehee..Ekceli Ikan Goreng Balado ni saya buat hari yang sama masak Tom Yam Campur tu..Maknanya menu basi lah neh.Biasalah kan manjang tak sempat update.Kadang tu malas nak update.Bila cuti asyik berebut laptop dengan budak sarah.
Ikan Goreng Berlada ni banyak kali sangat dah buat.Cuma kali ni saya mengelat letak sos tiram jer...haa senang kije.Kalau nak cepat macam tu la..main tuang jer..InsyaaAllah sesedap rasa tak delah nak termasin ke apa kan?Okey jom kita semak resepi.
simple jer...pic guna hp..cam biasa lah
IKAN GORENG BERLADO
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 3-4 keping isi ikan (tenggiri/merah/bawal)
  • 5 biji cili merah (tumbuk)
  • 5 ulas bawang merah (tumbuk)
  • 3 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 1 asam keping
  • 3 sudu besar sos tiram
  • Garam+kunyit
  • Minyak
Cara-Cara
  1. Ikan diperasakan dengan garam kunyit dan goreng hingga masak.Ketepikan
  2. Tumis bahan tumbuk hingga garing, masukkan asam keping dan sos tiram.
  3. Masukkan ikan yang telah digoreng tadi.Sesuaikan rasa.Angkat dan hidangkan.Mudah kan?Makan dengan nasi panas..perggg memang terangkat

Thursday, November 15, 2018

Resepi Tom Yam Campur Ala Restoran Thai

Assalamualaikum...
Kembali bersiaran setelah beberapa hari tak berkesempatan untuk update blog.Ramai yang suka makan Tom Yam tak?Bagi kami sekeluarga memang suka sangat makan tom yam.Kalau keluar dinner outing mesti order Tom Yam, setiap mggu keluar...mesti tom yam masuk list.Kalau kebetulan pergi pasar ada udang segar dan bahan bahan tomyam buat tom yam sendiri plak.Pendek kata setiap minggu mesti makan Tom Yam tak kiralah masak atau kedai punya.Punya addict kena tom yam neh.Korang suka tom yam versi macam mana?Banyak sayur atau yang sedikit sayuran?Bagi kami suka Tom Yam santan sayur sekadar tomato dan cendawan tiran jer.Kenapa?Tak suka makan sayur ke?Bukan...saya tak mahu sayuran tu over power tomyam..Bila hirup kuah rasa manis dari seafood tu dan cukup sedap.Kalau nak makan sayur, lebih baik buat sayur asing..seperti kailan ikan masin atau paling simple sekadar sayur campur.Haaaa...kan dah dapat 2 menu tu.Tambah telur dadar kira setel dah la tu.Tapi kalau kat rumah mesti ada jugak ikan atau ayam sebagai lauk sampingan.Budak2 ni kalau tak ada ayam macam tak lengkaplah.
Okeylah untuk resepi tom yam saya guna resepi yang pernah saya kongsika dahulu, ada jugak di youtube sana.Cuma kali ni saya guna stok udang sebagai kuah tomyam..memang lagi sedaplah.Stok udang sentiasa ada kat rumah ni.Kalau beli udang mesti asingkan kepala dan kulit (separuh badan udang tu) untuk buat air rebusan udang.Kalau buat goreng mee, bihun atau buat kuah Mee Kari pun akan lebih sedap.Lagi senang lepas rebus, sejukkan terlebih dahulu, kemudian frozen jer.Nak guna ambil masukkan dalam masakan.Mudah kan?
Panjang bebel.Opss sebelum saya terlupa hari ini 15/11/2018 (10.30am) ada video terbaru di Youtube Channel LiNa Pg) PREMIERER .Nak tahu resepi apa, jangan lupa tonton okey.Boleh live streaming jugak time tu.
Okey jom la kita semak Resepi Tom Yam....
Mangkuk pun comot2, kalut snap gambar lebih kurang jer sebab nak cepat masak lunch untuk maisarah nak g skool (bukan menu hari ni tau hehee)beberapa hari lepas.

TOM YAM CAMPUR ALA THAI 
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.my/ 
https://www.youtube.com/watch?v=hrJiA7fUZOs 
Bahan-bahan 
4 cawan air (guna air rebusan kulit udang lagi sedap) 
2sudu besar pes tomyam (LiNa Pg guna pes Tom Yam Yum Thai) 
1 sudu besar cili pes (LiNa Pg gn maepranum brand) 
2 batang serai - ketuk 
2 cm lengkuas - hiris 
1 cm halia (hiris) 
daun ketumbar dan akarnya 
5-6 helai daun limau purut 
1/4 cawan santan 
2 sb sos ikan 
1/2 kiub ayam 
1 keping dada ayam (dadu kecil) 
Cendawan tiram secukupnya (terlupa lak nak letak, kalut punya pasal)
1 biji limau nipis /limau kasturi- amik jus 
10 ekor  udang saiz sedang 
4 ekor sotong 
1 biji tomato belah 
2-3 biji cili padi - ketuk (jika suka pedas) 

Cara-Cara 
  1. Masukkan air masukkan pes tomyam dan cili pes, kiub ayam.Kacau rata.Masukkan serai,halia, lengkuas,akar ketumbar,daun limau purut, santan dan sos ikan
  2. Masukkan ayam dan cendawan tiram.Kacau rata,kemudian masukkan daun ketumbar (simpan sedikit untuk tabur kemudian selepas siap)Biarkan kuah mendidih supaya ayam masak dan cendawan lembut. 
  3. Sesuaikan rasa (tambah garam dan perasa jika perlu)masukkan perahan jus limau kasturi/limau nipis Masukkan udang dan sotong, kemudian masukkan tomato, cili padi dan tabur daun ketumbar. 
  4. Masak selama 1-2min (hingga kulit udang bertukar kemerahan-jangan masak terlalu lama nanti isi udang/sotong menjadi keras/liat)dah siap Tom Yam Ala Thai versi LiNa Pg.
  5. Selamat Mencuba 

JANGAN LUPA SUBSCRIBE YOU TUBE CHANNEL LINA PG

Thursday, November 8, 2018

Nasi Tomato Dan Dalca Daging Resepi Mudah Dan Sedap

Assalamualaikum...
Salam siaran di hari Khamis...anak2 pun dah kembali ke sekolah.Sepanjang cuti panjang kejenya masak makan ajerlah...Dah bosan makan nasi putih, kita tukar selera makan nasi berperisa pulak.Kalau kat rumah ni asyik ulang siar Nasi Beriani jer...macam tak reti jemu plak dengan nasi tu hahaa...Disebabkan agak lama tak buat Nasi Tomato, so mama buatlah nasi tomato ni siket untuk anak2.Masak Nasi Tomato tapi tak plan sebenarya.Tengok beras basmati masih ada lagi..rasa boleh ON jer lah...sekali sos tomato plak tinggal seciput adoi....takpe lah kita letak tomato fresh jer...So warna tu agak pucat jer.Tapi rasa menten sedap tau guna tomato fresh ni.Ada rasa masam2 siket tu bolehlah kan?yang penting anak2 kata sedap heheee....
Nasi Tomato saya gandingkan dengan Dalca Daging, guna daging tetel dan letak sayuran ikut yang mana ada dalam peti ais jer....buat siket lauk hayam untuk budak sarah sebab dia x makan daging.Tak makan bukan sebab apa...sebab cerewet jer huhu....
Untuk Resepi Nasi Tomato ni saya buat youtube jugak nanti boleh check sana ya.Resepi Dalca Daging tu xde video..sebab saya masak serentak nak cepat punya pasal
Nasi Tomato tu pun kelam kabut punya pasal sampai kismis pun x jumpa cari hahaaa...Cari dalam peti ais lain, rupanya simpan dalam peti ais kek hahaaa...Gitulah bila unplan buat video...tetiba otak seminit buat video lak...Saja amek kesempatan sementara ada tukang pegang hp ni kan?Nanti kalau hari sekolah dah xde sapa dah nak jadi 'tripod' mama hahaaa
Nasi Tomato And The Gang.Ayam Masak Merah Madu dan Dalca Daging.Acar tak enterprem...buat awal simpan dalam peti ais.Bila buat photoshoot lupa lak nak ambil.Nak makan baru teringat.Sian dia dilupakan hahaa..
Walaupun simple sahaja, tapi Nasi Tomat ni sedap dimakan...makan kosong pun dah sedap tau
RESEPI NASI TOMATO MUDAH DAN SEDAP
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-bahan 
3 cawan beras basmati 
3 cawan air 
1 cawan susu cair 
2 kiub ayam (LiNa Pg guna kiub ayam maggie) 
Sedikit gula
4 sudu makan tomato puri/sos tomato

Bahan Tumis
3 ulas bawang merah (mayang/cincang) 
3 ulas bawang putih (mayang/cincang)
2 biji buah tomato (dadu kecil) 
1 batang kulit kayu manis 
3 kuntum bunga cengkih (skip kalau tak suka)
1 kuntum bunga lawang 
1 biji buah pelaga (skip)
2-3 helai daun pandan (disimpul) 
Sedikit minyak sapi/butter
Sedikit minyak masak

Bahan Lain
Daun pudina/Daun sup / Kismis / Gajus 

Cara-Cara: 
  1. Beras dibersihkan ,rendam 30 minit.Kemudian toskan 
  2. Panaskan sedikit minyak masak dan minyak sapi.
  3. Tumis bunga lawang, kulit kayu, daun pandan, bawang merah dan bawang putih .Tumis sekejap hingga terbit bau dan bawang sedikit layu (Tak perlu garing nanti terasa pahit)
  4. Masukkan buah tomato dan sos tomato.Kacau sebentar hingga buah tomato lembut sedikit.Masukkan sedikit gula (untuk imbangkan rasa masam)
  5. Kemudian masukkan air, susu cair dan kiub ayam.Biarkan mendidih terlebih dahulu.
  6. Kemudian masukkan beras, gaul rata.Biarkan seketika sambil dikacau sekali sekala supaya nasi tidak hangit/berkerak di dasar periuk (masak api sederhana)
  7. Apabila nasi telah kering, kecilkan api, masukkan daun pandan dan taburkan kismis dan gajus (jika suka)
  8. Tutup periuk dan tunggu hingga nasi masak sepenuh.Anggaran 12-15min.
  9. Setelah nasi masak...tutup api dan gemburkan nasi mengunakan garfu.Nasi Tomato sedia dihidang bersama Ayam Masak Merah atau apa2 lauk kegemaran.
  10. Selamat Mencuba.Jangan Lupa Subscribe Youtube LiNa Pg
Note:
Jika ingin memasak menggunakan rice cooker, boleh terus tumis dalam rice cooker, biarkan air mendidih terlebih dahulu,baru masukkan beras.Masak seperti biasa.
Apabila telah KEEP WARM, Jangan terus OFF, biarkan KEEP WARM selama 20-25min supaya nasi masak dengan sempurna.

 Dalca Daging simple2 jer...saja buat siket.Ini Dalca Daging versi Kelantan.Tidak menggunakan kacang dhal.Resepi seakan gulai kawah tapi agak ceroi/cair sedikit dan ditambah sayuran yang sesuai.Dalca ni selalunya dihidangkan di kenduri kendara.

RESEPI DALCA DAGING
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan  
300g daging tetel/daging cincang 
1 paket kecil rempah dalca (Kalau xde gn rempah kari ayam/daging pun ok)
1 labu bawang besar (kisar)  
5 ulas bawang merah (kisar)  
3 ulas bawang putih (kisar)  
1 cm halia (kisar)  
3 hiris lengkuas (kisar) 
3 sudu besar cili giling  
1 biji terung panjang (potong)  
Sedikit kacang panjang (kerat2)  
2 biji kentang (potong kiub)  
1 biji karot (potong baji)  
2 biji cili merah (patah-patahkan) kali ini lupa nak letak 
2 biji cili hijau (patah2kan)  
1 cawan santan pekat  
2 asam keping  
Bunga lawang, pelaga dan kulit kayu manis   
Minyak  
Air  
Garam dan gula/perasa  

Cara-Cara  

  1. Panaskan sedikit minyak ke dalam periuk, tumiskan bunga lawang, kulit kayu manis dan pelaga hingga terbit bau.  Masukkan bahan kisar, tumis hingga agak garing sedikit. 
  2. Sementara itu satukan rempah kari dan cili giling, campurkan dengan sedikit air.Jadikan pes pekat.  Apabila bahan tumisan garing, masukkan pes rempah dan tumis hingga pecah minyak. 
  3. Masukkan daging/ayam gaul bersama rempah hingga sebati.Biarkan sebentar hingga daging/ayam kecut dan mesra dengan rempah tumisan. 
  4. Masukkan asam keping, sedikit garam dan gula/perasa.Tambah air sama paras dengan daging/ayam. Masukkan kentang.Biarkan daging hingga 3/4 empuk. 
  5. Setelah itu masukkan santan dan tambah air secukupnya. Renehkan sebentar. 
  6. Masukkan karot, dan terung.Masak hingga ayam/daging empuk.  
  7. Sesuaikan rasa.Tambah garam dan gula/perasa sesedap rasa. Masukkan kacang panjang, cili merah dan cili hijau.Biarkan selama 1 min.Tutup api.Sedia dihidang.
Ayam Masak Merah Madu simple2 saja neh.

Tuesday, November 6, 2018

Roti Telur Sardin Viral

Assalamualaikum...
Selamat Pagi Selamat Bercuti dan Happy Deepavali kepada rakan rakan yang menyambut perayaan ini.Minggu anak2 bercuti panjang.Selalunya depa cepat terasa lapar dan asyik minta makan jer.Kalau yang bercuti/holiday tu lain lah kan dapat bertukar..Bagi yang tak kemana mana tu..memang masak, kemas, masak kemas jerlah kejenya seharian hahaaa...kemas dapur, ruang tamu dah bersepah gitulah kalau ada anak yang masih tahap 1 ni..Kalau semua dah sekolah menengah rilek siket.
Okey hari ni saya nak kongsikan resepi Roti Sardin Viral atau Roti Telur Sardin.Biasanya Roti Sardin ni...sardin digulung dalam roti tapi yang ini sardin dicelup bersama telur.Sedap jugak.Bolehlah dibuat minum petang atau sarapan ringkas.Bagi yang suka pedas boleh tambah hirisan cilipadi.Anak2 saya tambah si Maisarah memang tak makan pedas..so saya cuma guna cili merah jer.Itupun buang biji hahhaaaa...sabor ajerlah kan..
Resepi Roti Sardin ni saya dah upload ke youtube beberapa hari lepas.So boleh tengok kat sana jugak ya...
 Simple saja..tapi sedap dan mengenyangkan...

Roti Telur Sardin Viral
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com
Bahan-Bahan
  • Roti putih secukupnya (LiNa Pg guna gardenia)
  • 1 tin kecil sardin/mackerel (155g)
  • 1/2 labu bawang besar (cincang/dadu)
  • 1 biji cili merah (cincang/dadu)
  • sedikit daun bawang
  • 3 biji telur
  • sedikit garam/cukuprasa
  • Minyak
Cara-Cara
  1. Roti dipotong mengikut kreativiti (ketepikan)
  2. Lenyek kasar sardin (biar masih ada ketulan)
  3. Masukkan bawang, daun bawang dan cili merah.Gaul rata
  4. Pecahkan telur ke dalam mangkuk berasingan.Masukkan garam/cukuprasa.Pukul manja (seperti pukul telur dada)
  5. Tuang telur ke dalam sardin tadi.Gaul rata.
  6. Celup roti kemudian goreng (minyak sedikit sahaja) hingga masak.
  7. Angkat kemudian toskan.Hidangkan Roti Telur Sardin bersama sos.Selamat Mencuba.Jangan Lupa Subscribe Youtube LiNa Pg

Sunday, November 4, 2018

Sarapan Sihat Roti Sosej Dan Scrumble Egg

Assalamualaikum...
Dah ada idea untuk sarapan pagi ni?Jom layan sarapan sihat.Hidangan ringkas, mudah. mengenyangkan dan juga berkhasiat.
Anak2 saya suka sarapan yang macam ni berbanding Nasi Goreng, bihun goreng dan seangkatan dengannya.Mamanya lagi suka sebab yang paling cepat..dapur pun x bersepah.Tak penat nak kemas balik hehee...sap sap soi gitu.
Resepi tu rasanya semua dah pandai.Saya explain ringkas jer la..Untuk scrumble eggs tu..saya tumis bawang putih cincang hingga garing, pecahkan telur dan masukkan sedikit cukup rasa/garam...masukkan jalapeno cheese kalau tak ada boleh masukkan cheesedale kalau tak ada jugak boleh skip.Masak sekejap hingga telur set...jangan lama sangat biar telur masih basah2..Barulah sedap.
Rasanya dah lengkap neh...kenyang sampai tengahari.So mama2 semua boleh tiru ya..InsyaaAllah anak2 suka ni

Saturday, November 3, 2018

Kari Ikan Tanpa Santan Dan Peria Goreng Telur

Assalamualaikum...
Selamat tengahari dan Selamat Berhujung minggu.Nak masak tengahari ni?Meh saya kongsikan idea..Apa kata Buat Kari Ikan atau Gulai Ikan.Cuti cuti macam ni anak2 kerap lapar.Kalau ada kari atau gulai tu petang karang boleh cicah2 roti pulak kan sementara nak tunggu makan malam.Senang kije sekali masak..setel makan tengahari dan minum petang.Sayur lak Peria Goreng saya 'gu' kan dengan Kari Ikan ni.Resepi dah banyak kali ulang siar.Boleh guna mana2 resepi Kari Ikan.
Saya CnP Resepi Peria Kacau Goreng jer la
Nampak ceroi lak kuah kari ikan ni sebab saya snap masa masih panas lagi.Kalau biar suam sedikit..makin pekat.Kalau yang perangat lagi sedap.

SAYUR PERIA KACAU GORENG
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-bahan  
1 biji peria panjang 
1 biji cili merah (dipotong serong) 
1 biji telur 
3 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar) 
2 biji cili merah (ditumbuk/dikisar) 
2 sudu makan udang kering (ditumbuk/dikisar) 
1/2 kiub ikan bilis 
Garam 
Minyak untuk menumis 

Cara-cara 
  1. Peria dibelah dua, buang biji dan dihiris nipis. Rendam peria dengan air garam. (LiNa Pg masukkan 3-4 sudu kecil garam ke dalam air dan rendam selama 20minit.Tujuannya untuk mengurangkan pahit buah peria).Bilas dengan air biasa, kemudian toskan. 
  2. Tumis bahan-bahan tumbuk hingga wangi dan garing. 
  3. Kemudian masukkan peria ke dalam kuali.Kacau sebentar Masukkan telur (yang telah dipukul sedikit dengan garfu).Kacau lagi. 
  4. Masukkan kiub ikan bilis.Kacau sebentar sehingga peria sedikit layu. Akhir sekali masukkan cili merah, kacau sebentar.Tutup api.Dah siap.
  5. SELAMAT MENCUBA 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...