Sambal Hijau Terung Pipit Bersama Ikan Bilis

By LiNa_Pg - Thursday, January 17, 2019

Assalamualaikum...
Ada yang rindu dengan resepi2 dari Dapur TMK ke?Alahai tuan tanah kebizian sungguh la sekarang ni.Masak tu memang masak, cuma tak sempat nak posing2 untuk buat n3 blog.Kalau nak cari idea masakan, boleh follow LiNa Pg kat Instagram.Kadang kat sana saya post jer kat story tu gambar masakan dalam kuali la dalam periuk la hahaaa...snap ikut dan..Kalau dalam blog ni cam x berapa senonoh la sebab n3 tu akan kekak...Kalau kat story IG tu posting hanya 24jam sahaja hehee...Kalau ada yang nak follow meh follow Malina LiNa Pg 
Okey la berbalik kepada tajuk n3 kita hari ini.Al kisahnya saya ke pasar malam sambil tunggu anak balik sekolah, sambil ronda2 tu ternampak la terung pipit yang segar bugar.Lama sungguh tak makan terung pipit ni kalau celur makan dengan budu pun sedap.Terus amek 1 pinggan.Dalam kepala tak tahu pun nak buat apa.Paling habis buat ulam pun jadilah kan.
Terung pipit ni jugak dikenali sebagai Terung Belanda.Kalau di Kelantan pulak nama dia 'Terung Manggo' agaknya rupa seakan buah anggur (Terung Anggur) tapi agaknya orang dulu2 salah pendengaran bunyi macam manggor.Maka jadilah nama dia Terung Manggo (r tu tidak di pronouce dengan jelas heheee) 
Sambal Terung Pipit ni saya buat tak terlalu pedas, cuma seimbang saja rasa pedas masam dan masin.Kalau suka lebih pedas kena tambah cili padi.Saya guna cili hijau sebab xmo pedas sangat.Percaya memang sedap makan dengan nasi panas.Tak ada lauk lain pun xpe (itu bagi mak lah)Kalau anak3 kompom la kena sediakan hayam jugak.Tambah budak sarah tu mana maunya dia makan yang macam ni

Walaupun simple sahaja, tapi agak bahaya neh...Mahu bertambah2 nasi neh.Kalau suka terung tu pecah2, boleh tumbuk sedikit sebelum masuk ke dalam kuali.Saya suka yang bulat macam ni.Bila tergigit seolah2 ada letupan kecil dalam mulut.Cer imagine...best kan hahaa..
SAMBAL HIJAU TERUNG PIPIT IKAN BILIS
Bahan-Bahan
  • 1 mangkuk kecil terung pipit
  • 1 mangkuk kecil ikan bilis (tumbuk kasar)
  • 5 ulas bawang merah (tumbuk kasar)
  • 10 biji cili padi hijau (tumbuk kasar)
  • 5 biji cili merah (tumbuk kasar)
  • sedikit asam jawa
  • Garam dan gula/perasa (LiNa Pg guna 1/2 kiub ikan bilis)
  •  Minyak
Cara-Cara
  1. Panaskan kuali, tumis bahan tumbuk dan ikan bilis hingga garing
  2. Masukkan asam jawa, garam dan gula/perasa.
  3. Masukkan terung pipit.Kacau sebentar hingga terung sedikit layu.Kalau suka yang lembut kacau lama siket.LiNa Pg suka yang masih rangup.
  4. Dah siap.Selamat Mencuba 

  • Share:

You Might Also Like

2 comments

  1. Wah! Sedap ni.... kalau saya, cukuplah lauk begini makan dengan nasi panas...yummY!

    ReplyDelete