Sunday, March 31, 2019

Cara Buat Jemput Jemput Pisang Rangup Di Luar Lembut Di Dalam

Assaamualaikum....
Hari ini merupakan hari terakhir cuti persekolahan.Rasanya ramai yang santai santai kat rumah sahaja sambil membuat persiapan untuk seisi persekolahan anak2.Mesti nak iron baju dan sebagainya betul tak?Sambil santai2 ni sedap jugak kan kalau pekena Cekodok pisang atau jemput2 pisang panas2 makan bersama teh O.Cucur pisang ni sebenarnya nampak mudah cuma tepung dan pisang jer.Cekodok pisang yang sedap ialah bila guna banyak pisang.Tapi bila letak banyak pisang (kurang tepung) cekodok akan menjadi leper.Rasa memang sedap terbaik tapi tak berapa cun la pulak kan?Mesti ada yang kata..apa ada pada rupa asalkan rasanya sedap.Tak adanya lah....Kalau rupa x cunnnn nak makan kureng berselera.Jom saya kongsikan resepi cara nak buat cekodok pisang yang mewah dengan pisang rangup di luar lembut di dalam.Lagi best lembut sampai ke petang tau.
Resepi Jemput Jemput Pisang Gebu ni saya sediakan video tutorial jugak di youtube channel sana
Helok bulat2 montel..gebu tapi rangup di bahagian luar..lembut di dalamnya.
JEMPUT JEMPUT PISANG GEBU RANGUP DI LUAR
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com
Bahan Bahan
5 biji pisang berangan (kalau pisang emas 7-8 biji)
3 biji gula perang (bergantung kemanisan pisang)
3/4 cawan tepung beras
2 sudu besar penuh tepung gandum (atau secukupnya)
1 sudu kecil baking soda
Sedikit garam
Minyak

Cara-Cara
  1. Satukan pisang, gula perang dan garam.Lecek pisang (jangan terlalu halus.Biar nampak ketulan pisang baru sedap makan.
  2. Masukkan tepung beras dan baking soda.Gaul rata.
  3. Masukkan tepung gandum dan gaul rata.Kalau pisang ranum dan agak berair tambah sesudu lagi tepung gandum.Adunan ena pekat sedikit.
  4. Perap adunan (dalam peti ais) selama 20min.
  5. Panaskan minyak dan goreng jemput jemput secara deep fry.Angkat dan toskan.
  6. Video tutorial klik gambar di bawah

Kalau paparan kurang jelas.Sila ke Youtube LiNa Pg di bawah :-


Friday, March 29, 2019

Singgang Sotong | Sotong Masak Serai

Assalamualaikum...
Cuti-cuti sekolah macam ni kita masak yang ringkas2 jer la kan..Sedap hirup kuah singgang ni kalau cuaca panas2.Kalau musim hujan pun sesuai jugak laik simple macam ni.Korang dah ada idea ke nak masak apa?Kalau belum ada idea boleh la cuba Singgang Sotong ni...Kalau kat kampung saya panggil Sotong Katok Serai.Katok means 'ketuk'
Ringkas tapi sedap
SOTONG MASAK SERAI/SINGGANG SOTONG
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
400g sotong
2 batang serai (titik/ketuk)
3 ulas bawang merah (mayang)
2 ulas bawang putih (mayang)
1 asam keping (option)
Garam dan perasa
Air secukupnya

Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan kecuali sotong.Masak hingga kuah mendidih.
  2. Masukan sotong dan masak sekejap sahaja.Masukkan cili padi.
  3. Dah siap tutup api
  4. Untuk video tutorial, silak klik link di bawah


Wednesday, March 27, 2019

Cara Buat Sambal Udang Dan Petai Mudah Dan Sangat Sedap

Assalamualaikum...
Kalau ke pasar ternampak udang segar mesti beli..tambahan kalau ke bahagian sayur jumpa pulak petai yang gemuk gemuk.Dalam kepala terus terbayang Udang Sambal Petai yang sedap.Kat rumah ni jarang la masak Udang Petai macam ni sebab en.suami tak boleh makan seafood dan petai....Tapi sesekali layan jugak tekak anak2 yang suka sambal macam ni.Si Nisa kalau petai sahaja memang tak makanlah.Udang dia suka.Tapi kalau buat Sambal Petai macam ni abes licin semua hehee...
Okey untuk resepi kali ini saya sediakan video tutorial cara masak Sambal Udang Bersama Petai.Walaupun simple jer resepinya tapi tak apalah senang anak2 nak buat rujukan nanti.Sekarang ni pun dapur saya slow2 dah di 'take over' oleh anak2.Kalau setakat bihun, mee goreng tu memang mama tak payah masuk dapur jer.Petik jer nama abang long atau si kakak yang buat hehee...Dak maisarah xleh kata apa la yang bahagian makan dan 'BUAT SEPAH RUMAH' Itu memang kepakaran dia hahaaa...
Makan dengan nasi panas memang sedap ni...nyum..nyum...

SAMBAL UDANG BERSAMA PETAI
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com
Bahan-Bahan
Udang ~500g
Petai secukupnya
1 labu bawang besar kisar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sudu besar cili giling
1 sudu besar gula merah
Air asam jawa secukupnya
1 sudu besar sos tiram
Garam dan perasa
Air
Minyak

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga garing dan masukkan cili giling.Tumis hingga pecah minyak.
  2. Masukkan gula merah, kacau sebentar.Masukkan air asam jawa, sos tiram, garam dan gula/perasa.
  3. Masukkan udang (tambah sedikit air)Masukkan petai.Masak sekejap sahaja supaya udang tidak over cook.
  4. Selamat Mencuba.Untuk video tutorial 
Kalau paparan tidak jelas, klik link di bawah..direct link ke Youtube LiNa Pg.Jangan Lupa Subscribe okey


Tuesday, March 26, 2019

Ikan Goreng Sambal Hijau Mudah Dan Sangat Meyelerakan

Assalamualaikum....
Ketandusan idea tak tahu nak masak apa hari ni?Dalam peti ais ada ikan kecik2 tak?Ikan kembung/mabung/pelata dan sewaktu dengannya..Hurmm apa kata korang buat jer Ikan Goreng Sambal Hijau ni..ala ala ikan goreng berlado jugak tapi guna lada hijau.Sedap tau makan dengan nasi panas2.Lauk kering macam ni memang berselera makan.Kalau nak guna isi ikan pun sedap jugak.Ikan Goreng Berlado ni adalah lauk tambahan sebab tu saya masak siket sahaja nak clear peti ais.
Untuk Resepi Ikan Goreng Sambal Hijau ni saya sediakan video tutorial jugak.Bole tgk di youtube okey..
Hari ni macam ketandusan idea jugaklah nak mengarang...Okey jom kita semak resepi teruslah
Simple sahaja...sambal tu gaul2 dengan nasi memang sedapppp...Cubalah
IKAN GORENG SAMBAL HIJAU
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
  • 2 ekor ikan kembung
  • 1 labu bawang besar (mayang)
  • 10 biji cili padi (kisar kasar/tumbuk)
  • 3 biji cili hijau (kisar kasar/tumbuk)
  • 1 labu bawang besar (kisar kasar/tumbuk)
  • 3 ulas bawang putih (kisar kasar/tumbuk)
  • 2 cm belacan bakar (kisar kasar/tumbuk)
  • 1 sk asam jawa
  • 1/2 kiub ikan bilis 
  • Garam, gula/perasa dan kunyit
  • Minyak
Cara-Cara
  1. Perasakan ikan dengan garam kunyit dan goreng hingga masak (jangan terlalu garing)
  2. Keluarkan sedikit minyak, tinggal sekadar untuk menumis.Tumis hirisan bawang besar hingga sedikit layu (tak perlu garing) kemudian masukkan bahan kisar.Tumis hingga garing.
  3. Masukkan asam jawa dan kiub ikan bilis (atau garam).
  4. Masukkan ikan yang telah digoreng tadi.Gaul rata dengan tumisan.Ikan Goreng Sambal Hijau sedia dihidang.Selamat Mencuba.
  5. Untuk video tutorial, klik link di bawah


Monday, March 25, 2019

Kepah Goreng Bercili Dan Petua Cara Menyimpan Kepah Dalam Peti Ais (Tidak Mati)

Assalamualaikum....
Suka makan kepah tak?Atau spesis bercengkerang seperti lala, lala retak seribu, remis dan sebagainya.
Bagi saya masalah siket kalau beli makanan laut seperti ini.Biasanya kena masak terus lepas balik dari pasar.Sebab takut kepah mati kalau simpan dalam peti ais.Mati tu macam mana?Tak terbuka bila kita masak..
Pernah sekali kami ke pasar Taman Tun Sardon, dah la beli banyak bahan mentah untuk masak.Bersiang pun ambil masa yang lama..ye lah stok seminggu kan dengan ayam 3ekor, ikan dan macam2 lagi.Kebetulan hari ni ada beli kepah 1kg..dah siap cuci ingat nak masak terus lah..Tapi en.suami kata kat luar lah sambil beli barang2 dapur yang lain (beras dll) saya pun terus simpan sejuk beku semua barang basah tadi.Termasuklah kepah.
Keesokan harinya saya keluarkan untuk buat masak lemak.Nasib la saya tidak ada kerajinan utk rekod video utube pada hari itu.Bukan apa kebiasaannya hari Isnin agak kelam kabut siket (Maisarah masuk sekolah awal)citer lama okey...bukan Isnin hari ni hahahaaa.
Bila dah masukkan kepah tu, agak lama adalah yang terbuka satu dua...saya tunggu lagi.Tapi nampak gaya macam ketegaq tak mau terbuka.Tak apa lah maybe dah 'mati' kejung kepah ni.
Bila kami makan kena force baru boleh buka..si Nisa ketuk sedikit guna sudu untuk buka cengkerang hahaa...Gigih dia nak nikmati Masak Lemak Kepah yang mama dia masak.
Itu cerita Masak Lemak Kepah yang tragis.So, following week kami ke market lagi.Kali ni beli lagi Kepah dan sejarah berulang lagi.En.suami ajak keluar makan jugak.Saya tawakal ajerlah letak ais bawah jer (bahagian chiller) sebab hari tu letak peti beku..memang kepah/lala mati kan?Kali ni kita eksperimen pulak letak kat chiller jer.Esok tu saya buat Kepah Goreng Bercili...Taraaaa sukses...Kepah masih fresh dan hidup...yeayyyy seronoknya.
Petua cara simpan kepah lala atau makanan bercengkerang ialah

  1. Cuci bersih dan toskan kepah/lala/remis dan sebagainya.Kemudian toskan.
  2. Masukkan ke dalam bekas/tupperware.Tutup dengan kemas.
  3. Simpan dalam peti sejuk bahagian chiller (BUKAN BAHAGIAN FREEZER)
  4. Apabila nak masak, keluarkan dari peti sejuk.Masukkan air paip dan biarkan kepah berada pada suhu bilik.
  5. Korang dapat perhatikan kepah akan kembali TERSENYUM hahaa....I'm aliveeeeee...Dia tak tahu sat lagi kena masak kih2.Selamat mencuba...
Okey jom kita semak resepi Kepah Goreng Bercili.Yang ni saya rajin buat utube dan ada post ke tiktok jugak.Dapat HOT lagi hehee..
Simple jer tapi cukup menyelerakan.Cubalah..insyaaAllah sedap.Boleh guna lala jugak.
KEPAH GORENG BERCILI
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
1kg kepah/lala
1 labu bawang besar (kisar kasar)
3 ulas bawang putih (kisar kasar)
6 biji cili merah (kisar kasar)
Serai ketuk (LiNa Pg lupa nak masukkan)
1 sb sos tomato
1 sb sos cili
1 sb sos tiram
Garam dan gula
Lada sulah
sedikit minyak

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak tumis serai dan bahan kisar hingga garing.
  2. Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram.Tumis hingga pecah minyak
  3. Masukkan kepah dan gaul rata.Tutup periuk dan biarkan kepah terbuka.
  4. Masukkan garam, gula dan lada sulah.Tutup api.Siap
  5. Untuk video tutorial sila klik link di bawah

Sunday, March 24, 2019

Azira Shafinaz Si Cantik Manis Dan Lincah Menari

Assalamualaikum...
Saya saja nak simpan kenangan dalam blog ni.Biasalah bila hujung minggu kami sekeluarga akan keluar Jalan Jalan Cari Makan.Makan kemudian ronda ukur jalan.Kebiasaanya lunch kami agak lewat kalau hujung minggu, bila dah pukul 3pm baru nak cari makan kami tujulah ke Minah Restoran ni.Restoran peberet kami sekeluarga.Kari Kepala Ikan dia memang sedap.Boleh kami hampir setiap bulan kami akan makan kat sini.
Masuk dalam kedai pengunjung tak ramai dah sebab dah hujung2 time lunch..Ternampak satu meja panjang agak ramai jugak 10-12 orang kot.Saya ni macam biasalah tak pandang kiri kanan..tambahan duduk membelakangi grop yang ramai tu.Lagilah tak perasan.Tapi en.suami tegur dia cakap 'artis kan kat meja belakang?Saya toleh..ooo Azira Shafinaz.Tercari2 jugak kawan2 Defam dia, rupanya memang dia datang sorang jer.Sementara menunggu makan dimasak, saya ambil kesempatan untuk bergambar.Tambahan bila tengok Azira Shafinaz dah siap makan.Kita minta izin la kan....Bagus dia sudi melayan peminat...Orangnya sangat simple tapi cantik natural.Saya tengok macam tak pakai make up pun.Cuma secalit lips moist jer...
 Posing dengan artis 2 gambar, 2 pose yang berbeza tapi LiNa Pg menten cam itu juga gayanya hahaaa
Muka ada senyummmm siket.
Saya post salam satu gambar ni dalam Instagram dan tag Azira Shafinaz, memang tak sangka dia mai like dan komen dalam post saya.Padahal dia bz dengan shooting kat Penang.Lagilah minat dengan si Cantik yang tak sombong ni....Gud luck untk DFKL nanti

Saya suka lakonan Azira Shafinaz pertama kali tgk lakonan beliau dalam telemovie Simpang Sejenak dia jadi 'orang halus' nama Manis...Masa tu saya tak kenal pun tercari2 sapanya yang nyanyo lagu soundtrack dan sapalah herion ni...Bila buka utube barulah tahu pelakon dia...Masa tu mayb baru nak naik.Nama makin meletup dalam Villa Ghazara bila berganding dengan Syukri Yahya...Lagi meletup dalam Seribu Rindu bersama Zul Ariffin
Good Luck Azira Shafinaz

Saturday, March 23, 2019

Cara Buat Kuah Rojak Buah | Petis Rojak Buah Yang Sedap Dan Sangat Mudah

Assalamualaikum....
Bila time cuti macam ni, kalau tak ada buat apa2 mesti terasa nak mengunyah jer kan?Apa kata korang buat Kuah Rojak cicah dengan jambu batu atau buah mangga ke nanas ke memang sedap sesangat.Kalau beli sebekas tu 2x menyicah dah abes dah kan.Baik buat sendiri resepi Kuah Rojak yang saya kongsikan ni memang sangat mudah dan sedap.Dah banyak buat sebenarnya cuma kali ni terajin buat video.
Selepas beberapa kali eksperimen resepi ni korang boleh letak air jika suka makan secara mencicah/colek.Tapi kalau nak makan style orang jual dengan lori tu tak payah letak air.Bila potong buah dan gaul dengan kuah rojak tabur kekacang.Kalau tak letak, nak masak tu kejap jer sebab memang pekat dan akan makin likat apabila sejuk.Kalau letak air kena kacau lama siket supaya pekat dan lambat berkulat.So, terpulanglah citarasa korang nak macam mana..Saya cuba kedua2 ni...dua2 pun sama sedap jer..yg beza kepekatan tu jer...
Resepi saya guna yang sama jugak, ambil dari Dapur ZDZ 
Kekacang tu tabur ciput jer sebab en.suami tak makan.Yg ni mama dengan nisa yang makan..Walaupun resepi simple jer tapi sangat sedap la dan menepati citarasa kami
RESEPI KUAH ROJAK BUAH / PETIS ROJAK BUAH
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com
Bahan-Bahan
3 keping gula nisa (180g)
1/2 cawan gula pasir
4 sudu besar cili giling
2 cm belacan bakar
1 sb petis udang
1 sb kicap pekat
2 sb cuka makan
1/2 sb kicap masin
1 cawan kicap manis (secukupnya)
1 cawan air (option)

Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan (kecuali kicap manis dan kicap masin)
  2. Kacau hingga gula nisan dan gula larut baru masukkan kicap masin dan kicap manis.LiNa Pg sengaja masukkan 2 bahan ni lambat sedikit supaya senang nak adjust rasa manis dan masin tu sebab dah guna belacan dan gula.
  3. Kacau hingga pekat dan tutup api.Dah siap
  4. Boleh refer Youtube LiNa Pg di bawah ni
Kalau tak jelas, sila tekan direct link ke utube

Friday, March 22, 2019

Ayam Masak Kicap Berkerisik

Assalamualaikum....
Terasa sangat rajin minggu ini update blog hehee..Bukan apa saja marathon sebab banyak bahan tertangguh.Video dah hampir 3 mggu di Youtube LiNa Pg tapi n3 belum belum buat lagi.Saja kasi idea kat korang kot nak masak time cuti sekolah nanti kan...Owh ya hari ni dah stat cuti persekolahan bagi negeri Pantai Timur dan jugak Kedah.Selamat becuti kepada semua.
Okey hari ini saya nak kongsikan resepi Ayam masak kicap berempah dan jugak berkerisik.Sedap tau rasanya ala-ala daging masak hitam.Ayam tu kalau nak goreng terlebih dahulu pun boleh jugak.Rasanya lagi bagus kot.
Resepi Ayam Kicap ni saya sediakan video tutorial boleh tgk di youtube nnt saya bagi link..Alaaaa korang subscribe teruslah turn ON notification kan lagi senang.Ada video terbaru terus dapat noti hehee...
Ayam Masak Kicap ni sebenarnya kuahnya pekat sedikit bila dah sejuk.Gambar (dalam video) saya snap terus selepas siap masak..Bukan apa kalau lambat siket takut tinggal tulang jer..Gitulah kan...sebagai back up hahaa...
Yang real punya kuah tu pekat.Tapi nampak cair sedikit sebab sna[ masa panas.Cubalah insyaaAllah sedap.
AYAM MASAK KICAP BERKERISIK
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com
Bahan-Bahan
  • 800g ayam
  • 1 labu bawang besar (kisar)
  • 3 ulas bawang putih (kisar)
  • 1 cm halia (kisar)
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 bunga lawang
  • 1 paket rempah ayam kicap Mak Siti
  • Kentang dan karot
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • Kicap manis secukupnya
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 biji buah tomato
  • Garam dan gula/perasa (kiub ayam).
  • Air secukupnya
  • Minyak
Cara-Cara
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bunga lawang dan kulit kayu manis bersama bahan yang di kisar hingga sedikit garing.
  2. Masukkan rempah ayam masak kicap sambil masukkan sedikit air (supaya rempah tak hangus)Tumis hingga pecah minyak
  3. Masukkan ayam, gaul rata.Tutup periuk dan biarkan sekejap untuk kecutkan ayam.
  4. Masukkan kentang dan karot.Masukkan kicap pekat, kicap manis, sos tomato dan kerisik.Tambah air secukupnya.Biarkan ayam empuk.
  5. Tambah kiub ayam atau sesuaikan rasa dengan garam dan gula.
  6. Masukkan buah tomato dan tutup api.Ayam Masak Kicap Berkerisik dah siap untuk dihidang.Selamat Mencuba.

Thursday, March 21, 2019

Cara Tanak Pulut Guna Dapur Gas (Pulut Masak Sekata dan Tidak Mentah)

Assalamualaikum...
Hari ini saya nak kongsikan cara untuk tanak pulut menggunakan dapur gas.Cara ini sangat sesuai untuk keluarga kecil ataupun untuk nak makan 2-3 orang sahaja.Kalau nak makan banyak sampai sekilo tu baik kukus la lagi ok.Kalau setakat nak tanak 1-2 cawan tanak lagi cepat kan.
Ramai juga yang suka tanak dengan rice cooker, sebenarnya boleh jugak tapi bagi saya kurang gemar menggunkan rice cooker..salah satunya rice cooker saya besar, pulut yang nak ditanak tu 2 pot (sebab anak kurenggggg suka) bila masuk beras pulut nuuuu sayup kat dasar periuk hahaa..Lagi satu masalahnya pulut berkerak..yang berkerak tu pun dah 1/2 pot alahai sayangnya kan..Baik tanak guna rice cooker jer..Cepat pun cepat..pulut pun tak berkerak...hurmm macam mana tu?Jom saya kongsikan cara saya tanak pulut.Bagi yang dah pandai tu sila abaikan.
Owh sebelum terlupa, cara tanak pulut saya sediakan video tutorial..Boleh refer ke utube LiNa Pg okey
Putih suci jer pulut tu kan hahaa...Pulut Ikan Masin gaul nyoq..memang old skool

Resepi Pulut Tanak
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
2 cawan beras pulut
2 cawan air

Cara-Cara
  1. Cuci beras pulut hingga air jernih kemudian toskan.Masukan ke dalam periuk
  2. Masukkan air.Tanak api kecil sahaja.Kalau nak tutup periuk pun boleh.
  3. Kacau pulut sekali sekali supaya masak sekata dan tidak berkerak.
  4. Selepas air kering..kecilkan api (paling kecil)dan tutup periuk tunggu hingga pulut masak.
  5. Selamat Mencuba.Sangat senang.Sukatan air kena betul dan api kecil sahaja supaya pulut masak sekata secara perlahan dan tidak mentah.
  6. Selamat Mencuba.Untuk video tutorial, sila klik link di bawah

Wednesday, March 20, 2019

Roti Telur Sosej (Idea Sarapan Ringkas Dan Mengenyangkan)

Assalamualaikum...
Dah bersarapan ke tuuuuuuu?Kalau belum sarapan, apa kata buat Roti Sosej Telur ni sangat mudah, sedap dan mengenyangkan.Resepi saya buat untuk Challage di tiktok 'Eggdishes' tu dia bukan main banyak med.soc si LiNa Pg ni kan hahaa...
Alang2 dah buat challange ni, adalah bahan untuk youtube hehee..
Okey jom kita layan gambar dan resepi serba ringkas ni.Kenyang tau makan ni jer pun sebab dah complete semua.
Ringkas sahaja kan?Roti Bakar, sosej dan telur mata...Tambah salad dan tomato make it colourful hehee..Ni plate en.suami...Kalau saya memang x mampu nak habiskan hahaa

ROTI TELUR DAN SOSEJ
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan-Bahan
Roti putih secukupnya (Bakar jer)
Sosej secukupnya
Telur
Sedikit Minyak

Cara-Cara
  1. Kelar kelar sosej dan celur sebentar.
  2. Guna pan kecil, goreng 2 biji sosej dan masukkan telur di bahagian tengah (macam dalam gambar)
  3. Angkat dan hidangkan.Siap
Untuk mudah difahami, boleh refer ke utube LiNa Pg

Monday, March 18, 2019

Cara Buat Kuih Cek Mek Molek Sedap Dan Lembut

Assalamualaikum....
Beberapa hari terbiar jer blog tak sempat nak update apa-apa.Apa khabar kawan2 semua?Saya harap semuaya sihat.Cuaca panas sekarang ni kena minum banyak air ok dan jaga kesihatan.Kurangkan aktiviti di luar rumah.
Alhamdulillah pagi ni mencuri sedikit waktu untuk buat n3 blog.Tapi resepi recycle jer.Iaitu Kuih Cek Mek Molek.Bila buka blog dan cari n3 terdahulu, Ya Allah punya lama saya post kuih cekmekmolek dalam blog ni.Tak tahulah sepanjang 2012-2019 ada buat Kuih Cek Mek ke tidak hahaaa....Mayb ada buat cuma tak snap gambar atau memang tak ada buat langsung.Tu dia sampai tara tu dia punya hilang ingatan hahahaa.
Kali ni saya rajin siket buat video tutorial untuk lebih mudah korang rujuk.Kuih Cek Mek Molek ni lagi sedap kalau ubinya lebih dan tepung kurang sedikit.
Saya nak kongsikan tips masa adun tu kalau adunan masih lembik dan tepung sudah habis ikut sukatan asal)Jangan tambah tepung, cuma sapukan tangan sedikit minyak masa membentuk cek mek molek.So, kuihnya nanti lembut dan sedap.Kalau makin ditambah tepung, hasilnya kuih akan keras dan tidak sedap bila dimakan sebab rasa bertepung sangat.
Okey jom kita semak resepi.
Sedap kan kuih cek mek molek dimakan bersama kopi O kurang manis.
KUIH CEK MEK MOLEK
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com
Bahan-Bahan
3 ketul ubi keledek (~750g)
1 cawan tepung gandum
Gula secukupnya
Minyak

Cara-Cara
  1. Rebus ubi keledek bersama sedikit garam hingga empuk.Lenyek ubi hingga halus.Boleh jugak kalau nak tumbuk dengan lesung batu.
  2. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil menguli hingga doh tidak melekat di tangan.
  3. Jika adunan masih lembek.Baca tips yang LiNa Pg tulis di bahagian atas.
  4. Ambil sedikit doh bentukkan menjadi bulat dan leperkan.Masukan gula dan bentukkan menjadi bentuk cek mek molek.
  5. Panaskan minyak goreng cek mek molek hingga kuning keemasan.
  6. Peringatan, selepas kuih masak.Biarkan sebentar hingga kuih sejuk sedikit barulah dimakan.Gula cair di dalam kuih cek mek boleh mengakibatkan lecuran.Jangan gelojoh okey...Jangan kata akak tak payung hahaaa
  7. Okey untuk lebih mudah difahami.Korang boleh klik link di bawah untuk video tutorial

Kasi up sekeping lagi.Suapaya korang terliur.Ops hari ni saya ada buat video baru di utube.Pukul 
10.15am

Wednesday, March 13, 2019

Kek Pisang Gebu Dan Mudah Hanya Guna Blender

Assalamualaikum...
Kembali bersiaran...Alahai kebelakangan ni sangat malas nak update blog.Padahal bahan banyak yang tertangguh.Kalau korang buntu xtau nak masak apa, boleh cari ilham kat Youtube LiNa Pg ok...banyak video baru kat sana yang belum sempat update dalam blog.
Okey hari ni saya nak kongsikan Resepi Kek Pisang Paling senang, semua main lebur dalam blender jer...buzz..buzz gaul gandum.Bakar setel.Mudah kan?Resepi ni dah 3 mggu update kat youtube...Tu dia punya lama tunggu Q nak update dalam blog.Nanti korang boleh refer ke utube ok..
Jom la kita semak resepi.Kot ada yang nak buat minum petang nanti kan?
Gebu kan..Saya guna pisang mas yang baru masak, kalau guna yang ranum mesti lagi gelap dan cantik siket kaler ni.
KEK PISANG GEBU DAN MUDAH
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com
Bahan-Bahan (Loyang saiz 9x9in)
2 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1 sk baking soda
7-8 biji pisang emas
1 cawan gula perang
4 biji telur
1 cawan butter cair/minyak jagung/minyak masak
1 sk esen vanila
2 biji pisang (hiris nipis utk hiasan)

Cara-Cara
  1. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan baking soda.Ketepikan
  2. Satukan pisang, gula perang, telur, butter cair dan esen vanila ke dalam blender dan kisar hingga halus.
  3. Kemudian tuang ke dalam mangkuku besar.Masukkan tepung (yang diayak tadi) sedikit demi sedikit dan gaul rata.
  4. Tuang ke dalam loyang yang dialas dengan baking paper dan oles dengan sedikit butter.
  5. Hentak loyang, untuk pecahkan gelembung udara yang terperangkap dalam adunan.
  6. Letakkan hirisan pisang di atas adunan tadi.Bakar selama 50min-1jam (hingga masak) suhu 160'C (bergantung suhu oven masing-masing)LiNa Pg guna api atas dan bawah.
  7. Untuk mendapatkan permukaan kek yang lebih garing, selepas kek masak, bakar api atas sahaja selama 3min (atau hingga cukup kegaringan yang dikehendaki)
  8. Untuk video tutorial, boleh klik video di bawah.Kalau paparan kurang jelas,klik link berikut


Monday, March 4, 2019

Roti Poket Tuna Mayonis Sedap Dan Resepi Sangat Mudah

Assalamualaikum....
Apa khabar semua?Lama tak bersiaran..sebenarnay banyak bahan yang nak share kat sini.Tapi tu la kebizian manjang untuk update blog.Kadang2 buntu nak taip apa kat sini.Kalau kat utube agak kerap jugak saya upload resepi.Kat blog banyak yang tertunggak.So, kalau korang nak resepi terbaru kena subscribe Youtube Channel LiNa Pg ok...senang jer taip jer YOUTUBE LiNa Pg kat gugel..keluarlah dia...Kat side bar pun ada link tu...
Berbalik kepada resepi hari ini iaitu Resepi Roti Poket Doraemon agak popular sedikit masa dahulu, cuma sekarang macam semakin dilupakan..so, kita refresh balik la..bagi naik semula.
Untuk bahagian inti tu korang boleh guna apa2 sahaja yang disukai...ayam pun boleh..kalau nak guna scrumble egg semata pun boleh..Nak guna tuna sahaja pun ok.Saya campurkan scrumble egg+tuna so dapat agak banyak jugaklah.Kenyang makan ni.Rupa paras pun 'agak menawan hehee' 
Video tutorial Roti Poket Mayonis ni saya kongsikan di youtube sana.Ada juga share ke tiktok..wah tak sangka meletup video dapat 180K view dan like pun hampir 4k...Kira sangat memberangsangkan sebab saya masih baru kat tiktok fan pun x seberapa.Siapa ada tiktok meh follow saya..ID saya juga Malina Lina Pg.Dia carry nama tu jer p mana2 hehee...Mesti ada cakap alaa tiktok tu menari2 jer..Buat apa la 'main' tu...sebenarnya apps tiktok boleh digunakan untuk pelbagai.Ada sports, creative, skills, dance (of kos la kan) saya ni "tiktokfood" (my cooking skills) so tak de la nak menari nari tu heheee...Sebenarnya saya mendapat invitation menjadi "Tiktok Influencer", dengan kata lain "Tiktok Exclusive Creator Program"..so, join tiktok ni bukan sesaja la...Ada la 'job' saya kat sana.
Panjang pulak bebel hari ni.Maklumlah lama x update hehee.
Okey jom kita semak resepi
Simple sahaja tapi cukup mengenyangkan dan juga berkhasiat.Kalau mak2 nak buat sarapan untuk anak2 sangat lah sesuai.Makan on da go pun boleh hehee.
RESEPI ROTI POKET TUNA MAYONIS
By Malina LiNa Pg http://linapg.blogspot.com/
Bahan A (Roti Poket)
  • Roti Putih secukupnya
  • 1 biji telur (kocok sedikit)
  • serbuk roti secukupnya (kalau tak ada boleh skip)
  • Minyak untuk menggoreng
Bahan B (Inti)
  • 1/2 labu bawang holland (cincang/dadu)
  • 2 biji telur
  • 1 tin tuna mayonis (160g)
  • 2 sudu besar mayonis
  • Garam dan lada sulah
Bahan C
  • Salad
  • Timun
  • Tomato
Cara-Cara (Roti Poket Doraemon)
  1. Letak 2 keping roti, dan canai/gelek nipis.Tekap dengan bekas bulat dan potong.Ulang proses hingga roti habis.
  2. Celup ke dalam telur dan salut dengan serbuk roti/bread crumb.
  3. Panaskan minyak.Goreng goreng tadi.Simbah2 roti supaya roti kembung.Terbalikkan roti dan goreng hingga kuning keemasan.
  4. Angkat dan ketepikan.
Cara Buat Inti
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang holland hingga sedikit layu (tak perlu garing nanti pahit)
  2. Masukkan telur dan kacau sedikit, kemudian masukkan garam dan lada sulah.Kacau sekejap hingga telur masak tapi masih lembab/moist.Tuang ke dalam mangkuk
  3. Masukkan tuna (ambil tuna sahaja), mayonis dan lada sulah (garam jika perlu)LiNa Pg tak letak garam sebab aji shio dah rasa masin.Gaul rata. Kemudian ketepikan.
Cara Assemble
  1. Ambil roti poket yang telah digoreng tadi, potong kepada 2 bahagian (LiNa Pg gunting supaya lebih kemas)
  2. Letakkan sayuran (salad, timun dan tomato) kemudian masukkan inti tuna mayonis.
  3. Jika lebih suka pedas, boleh letak sos cili sebagai dressing.
  4. Mudah kan...selamat mencuba.
Kalau frame ini kecil, sila klik link di bawah utk tengok di youtube

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...